Language of document :

Acțiune introdusă la 20 februarie 2008 - Polimeri Europa și Eni/Comisia Comunităților Europene

(Cauza T-103/08)

Limba de procedură: italiana

Părțile

Reclamante: Polimeri Europa SpA (Brindisi, Italia), Eni SpA (Roma, Italia) (reprezentanți: M. Siragusa, G. M. Roberti, F. Moretti, I. Perego, F. Cannizzaro, V. Ruotolo, V. Larocca și D. Durante, avvocati)

Pârâtă: Comisia Comunităților Europene

Concluziile reclamantelor

Anularea totală sau parțială a deciziei, în special în măsura în care le privește pe acestea, cu toate consecințele care rezultă asupra cuantumului amenzii;

în subsidiar, anularea sau reducerea amenzii;

obligarea Comisiei Comunităților Europene la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Prin Decizia 2007 C(2007) 5910 final din 5 decembrie (denumită în continuare "decizia"), în cauza COMP/F/38.629 - Cauciuc cloropren (denumit în continuare "CR"), Comisia a reținut că Polimeri Europa și Eni sunt răspunzătoare în solidar, împreună cu alte întreprinderi, de încălcarea articolului 81 CE, prin aceea că (i) au convenit împărțirea și stabilirea piețelor, a cotelor de piață și a vânzărilor, (ii) au stabilit și au aplicat majorări de preț la cauciucul cloropren, precum și prețuri minime, (iii) au împărțit clientela și (iv) au făcut schimb de informații comerciale sensibile.

În susținerea acțiunii împotriva deciziei menționate mai sus, Polimeri Europa și Eni afirmă că decizia este afectată de următoarele vicii de fond:

-    Încălcarea articolului 81 CE și lipsa de motivare pentru reținerea greșită în sarcina Eni a răspunderii pentru acte ale unei filiale. În această privință, se susține că răspunderea societății-mamă nu poate fi reținută numai pentru că aceasta deține 100 % din capital și pentru că pârâta nu ar fi apreciat în mod corect elementele care demonstrau autonomia efectivă a filialei față de societatea-mamă.

-    Contradicția cu scrisoarea privind finalizarea procedurii față de întreprinderea care răspundea, până la 1 ianuarie 2002, de activitatea legată de CR, Syndial S.p.A. (denumită în continuare "Syndial") și încălcarea dreptului la apărare.

-    Încălcarea articolului 81 CE și lipsa de motivare pentru reținerea greșită în sarcina Polimeri Europa a răspunderii pentru fapte petrecute într-o perioadă în care nu aceasta, ci o altă societate, administra activitatea legată de CR.

-    Lipsa de motivare și motivarea contradictorie, lipsa investigației și încălcarea articolului 81 CE în ceea ce privește aprecierea faptelor și a probelor.

-    Lipsa de motivare și motivarea contradictorie a deciziei, lipsa investigației și încălcarea articolului 81 CE în ceea ce privește aprecierea încălcării ca fiind unică și continuată.

-    Calcularea greșită a duratei încălcării în lumina probelor disponibile.

În continuare, reclamantele arată că amenda care le-a fost aplicată este nelegală întrucât încalcă articolul 81 CE și articolul 23 din Regulamentul (CE) nr. 1/2003, precum și Liniile directoare privind metoda de stabilire a amenzilor.

În această privință, se invocă atât încălcarea principiului proporționalității prin majorările aplicate pentru recidivă și pentru descurajare, cât și lipsa de motivare pentru neaplicarea circumstanțelor atenuante, în legătură cu rolul pasiv sau minor avut în cadrul încălcării, cu participarea limitată la încălcare, cu cedarea acestei participări și cu neaplicarea acordurilor. Polimeri Europa și Eni critică de asemenea faptul că nu s-a luat în considerare colaborarea Syndial și a Polimeri Europa în scopul unei reduceri a amenzii în sensul liniilor directoare menționate mai sus.

În sfârșit, reclamantele invocă o încălcare a articolului 81 CE și a Comunicării Comisiei privind imunitatea la amenzi și reducerea cuantumului amenzilor în cauzele referitoare la înțelegeri prin aprecierea greșită din partea Comisiei a valorii probelor prezentate de Syndial și de Polimeri Europa și prin refuzul de a acorda o reducere a amenzii în sensul comunicării menționate anterior.

____________