Language of document :

Cerere de decizie preliminară introdusă de Varhoven administrativen sad (Bulgaria) la 25 iulie 2023, Obshtina Belovo/Rakovoditel na Upravlyavashtia organ na Operativna programa „Okolna sreda” 2014 – 2020

(Cauza C-477/23, Obshtina Belovo)

Limba de procedură: bulgara

Instanța de trimitere

Varhoven administrativen sad

Părțile din procedura principală

Recurentă: Obshtina Belovo

Intimat: Rakovoditel na Upravlyavashtia organ na Operativna programa „Okolna sreda” 2014-2020

Întrebările preliminare

Interpretarea articolului 2 punctele 10, 36 și 37 din Regulamentul nr. 1303/2013 permite o reglementare națională sau o practică națională privind interpretarea și aplicarea acesteia potrivit căreia, într-un caz precum cel din procedura principală, numai una dintre comunele partenere (părți la ADBFP), cea care a semnat acordul de grant în calitate de partener principal, trebuie considerată beneficiar al ajutorului din resurse ale fondurilor structurale și de investiții europene (denumite în continuare „fondurile ESI”)? Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un organism, într-un caz precum prezentul, pentru a fi considerat beneficiar în sensul articolului 2 punctul 10 din Regulamentul nr. 1303/2013?1

Interpretarea articolului 2 punctele 10, 36 și 37 din Regulamentul nr. 1303/2013 permite o reglementare națională sau o practică națională privind interpretarea și aplicarea acesteia potrivit căreia, într-un caz precum cel din procedura principală, corecția financiară, determinată de încălcarea de către un operator economic a prevederilor privind atribuirea contractelor de achiziții publice, se impune printr-un act al cărui destinatar este un alt operator economic, care nu a săvârșit pretinsa încălcare, dar pe care acordul de grant îl menționează a fi partenerul principal?

Regulamentul nr. 1303/2013 permite o reglementare națională sau o practică națională privind interpretarea și aplicarea acesteia potrivit căreia răspunderea pentru o corecție financiară poate fi repartizată prin contract între partenerii din procedură sau fiecare operator economic trebuie să își asume răspunderea pentru corecțiile financiare determinate de încălcările pe care le-a săvârșit la cheltuirea resurselor din fondurile ESI în cadrul contractelor în care este parte?

Articolele 41 și 47 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene permit, într-un caz precum cel din procedura principală, o practică administrativă națională și o jurisprudență potrivit cărora comuna despre care se pretinde că ar fi săvârșit o încălcare a Zakon za obshtestvenite porachki (Legea privind contractele de achiziții publice) la atribuirea unui contract de achiziții publice în cadrul unei proceduri privind cheltuirea resurselor din fondurile ESI nu are dreptul de a participa la procedura în care se impune o corecție financiară referitoare la un contract încheiat de aceasta și nici dreptul de a participa în procedura jurisdicțională privind contestarea acestui act administrativ, pentru motivul că are, în calitate de partener, posibilitatea de a formula o acțiune civilă în temeiul acordului de parteneriat cu partenerul principal?

____________

1 Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de stabilire a unor dispoziții comune privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime, precum și de stabilire a unor dispoziții generale privind Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 al Consiliului (JO 2013, L 347, p. 320)