Language of document :

Talan väckt den 6 juni 2011 - Heitkamp BauHolding mot kommissionen

(Mål T-287/11)

Rättegångsspråk: tyska

Parter

Sökande: Heitkamp BauHolding GmbH (Herne, Tyskland) (ombud: advokaten W. Niemann)

Svarande: Europeiska kommissionen

Yrkanden

Sökanden yrkar att tribunalen ska

ogiltigförklara kommissionens beslut av den 26 januari 2011 i dess ändrade lydelse, vilken såvitt sökanden känner till ännu inte har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning, och

förplikta kommissionen att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Till stöd för sin talan åberopar sökanden följande grunder.

-    Saneringsklausulen i 8c § stycke 1 i den tyska bolagsskattelagen (KStG) utgör inte statligt stöd i den mening som avses i artikel 107.1 FEUF. Kommissionen har gjort en felaktig klassificering av referenssystemet genom att utgå från "bestämmelse om förlustavdrag hos bolag vars andelar kan förvärvas". I själva verket utgör referenssystemet snarare en tidsmässigt obegränsat förlustöverföring som även inom bolagsrätten ger uttryck för den objektiva nettoprincipen.

-    Bortfallandet av den i 8c § KStG föreskrivna förlustöverföringarna måste därför betraktas som undantag medan saneringsklausulen i 8c § stycke 1 a KStG i sin tur ska betraktas som undantag från undantaget i det fall där regelfallet återställs, vilket gör att Leistungsfähigkeitsprinzip gäller även i saneringsfall.

-    Kommissionen har visserligen medgett att "referenssystemet utgör det tyska bolagsskattesystemet i dess nuvarande form" men anser dock inte att Wachstumsbeschleunigungsgesetz innebär att rättsläget i Tyskland är ett annat. Efter införandet av klausulen om dolda reserver i 8c § KStG innebär det vid delägarbyte i friska företag en säkerhet för förlust och förlustöverföring upp till beloppet för den dolda reserven. På så sätt skulle klausulen om dolda reserver för friska företag fungera som motsvarighet till en saneringsklausul för krisföretag, eftersom företag i saneringsbehov annars skulle missgynnas strukturellt.

-    Den av sökanden påstådda olikabehandlingen av ekonomiskt friska företag i saneringsbehov på grund av saneringsklausulen utgör således ingen selektiv åtgärd, utan istället en konkretisering av den författningsrättsligt sedan länge i tysk grundlag förankrade Leistungsfähigkeitsprinzip. Det är följaktligen fråga om den inre logiken i referenssystemet. Saneringsklausulen är således förenlig med de grundläggande och ledande principerna i det tyska systemet.

-    Med hänsyn till de grundläggande principerna är införandet av saneringsklausulen i 8c § KStG i vart fall en åtgärd som är "motiverad av skattesystemets natur och inre struktur" och genom vilken den inre strukturen delvis återfår sin giltighet.

____________