Language of document :

Acțiune introdusă la 14 septembrie 2010 - Westfälische Drahtindustrie şi alţii/Comisia

(Cauza T-393/10)

Limba de procedură: germana

Părțile

Reclamante: Westfälische Drahtindustrie GmbH (Hamm, Germania), Westfälische Drahtindustrie Verwaltungsgesellschaft mbH & Co. KG (Hamm), Pampus Industriebeteiligungen GmbH & Co. KG (Iserlohn, Germania) (reprezentant: C. Stadler, avocat)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile reclamantelor

Anularea articolului 8 punctul (1) literele (a) şi (b) din decizie, în măsura în care prin acesta se constată răspunderea primei şi a celei de a doua reclamante, înainte de 12 mai 1997, pentru încălcarea articolului 101 TFUE şi, respectiv, a articolului 53 din Acordul privind SEE;

anularea articolului 2 din decizie, în măsura în care prin acesta se impune în mod indivizibil şi solidar o amendă de 15 485 000 de euro primei, celei de a doua şi celei de a treia reclamante, o amendă de 30 115 000 de euro primei şi celei de a doua reclamante şi o amendă de 10 450 000 de euro primei reclamante;

cu titlu subsidiar, reducerea în mod corespunzător a amenzii impuse reclamantelor la articolul 2 din decizie;

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Reclamantele formulează o acţiune împotriva Deciziei C(2010) 4387 final a Comisiei din 30 iunie 2010 în cazul COMP/38344 - Oţel pentru precomprimare. Prin decizia în litigiu s-au aplicat amenzi reclamantelor şi altor întreprinderi pentru încălcarea articolului 101 TFUE şi a articolului 53 din Acordul privind SEE.

În susţinerea acţiunii lor, reclamantele invocă opt motive.

Ca prim motiv, reclamantele invocă o încălcare a articolului 25 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1/20031, în măsura în care presupunerea că reclamantele ar fi participat la o încălcare unică şi continuă este incorectă.

În cadrul celui de al doilea motiv, cu titlu subsidiar, se invocă o încălcare a articolului 23 alineatul (3) din Regulamentul nr. 1/2003 întrucât s-au încălcat principiile esenţiale pentru calcularea amenzii în raport cu durata încălcării stabilită de pârâtă deoarece a fost inclusă și perioada de criză în cadrul înţelegerii.

În al treilea motiv, reclamantele afirmă că pârâta a încălcat articolul 23 alineatul (3) din Regulamentul nr. 1/2003 în măsura în care, utilizând împotriva reclamantelor datele conţinute în cererea de reducere a amenzii, ar fi încălcat principiul încrederii legitime şi principiul potrivit căruia actele emise de administraţie devin obligatorii pentru aceasta.

În cadrul celui de-al patrulea motiv, reclamantele invocă o încălcare a articolului 23 alineatul (3) din Regulamentul nr. 1/2003 întrucât pârâta ar fi săvârşit numeroase erori de evaluare în aprecierea gravităţii infracţiunii.

În al cincilea motiv invocat de reclamante se menţionează o încălcare a articolului 23 din Regulamentul nr. 1/2003 şi o încălcare a obligaţiei de motivare în temeiul articolului 296 TFUE şi a articolului 41 alineatul (2) litera (c) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. În această privinţă, reclamantele semnalează că, atunci când a determinat valoarea amenzilor, pârâta s-ar fi îndepărtat în mod arbitrar de metoda de calcul indicată în decizia atacată.

Prin intermediul celui de-al şaselea motiv, reclamantele concluzionează că pârâta ar fi încălcat articolul 23 din Regulamentul nr. 1/2003 printr-un abuz de putere şi prin nerespectarea principiului proporţionalităţii la calcularea amenzii.

În cadrul celui de al şaptelea motiv, reclamantele invocă o încălcare a articolului 296 alineatul (2) TFUE şi a articolului 41 alineatul (2) litera (c) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în măsura în care pârâta nu ar fi motivat aspecte esenţiale ale deciziei atacate.

În sfârşit, prin al optulea motiv se susţine faptul că pârâta ar fi încălcat dreptul reclamantelor de a fi ascultate în sensul articolului 27 din Regulamentul nr. 1/2003 şi al articolului 41 alineatul (2) litera (c) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în măsura în care recurentele nu au fost ascultate în legătură cu unele aspecte esenţiale.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 1/2003 al Consiliului din 16 decembrie 2002 privind punerea în aplicare a normelor de concurență prevăzute la articolele 81 și 82 din tratat (JO L 1, p.1, Ediţie specială, 08/vol. 1, p. 167).