Language of document :

Acțiune introdusă la 28 aprilie 2010 - Republica Ungară/Comisia

(Cauza T-194/10)

Limba de procedură: maghiara

Părțile

Reclamantă: Republica Ungară (reprezentanți: J. Fazekas, M. Fehér, K. Szíjjártó agenţi)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile reclamantei

Anularea înregistrării de către Comisie, în baza de date E-Bacchus, a denumirii de origine protejate "Vinohradnícka oblasť Tokaj", care substituie denumirea de origine protejată anterioară slovacă "Tokajská vinohradnícka oblast'".

obligarea Comisiei Europene la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Reclamanta contestă înregistrarea denumirii de origine protejată slovace "Vinohradnícka oblasť Tokaj" în registrul electronic al indicaţiilor geografice și al denumirilor de origine protejată în materie de vinuri (denumit în continuare "registrul E-Bacchus"), efectuată de Comisie în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1234/20071.

În cadrul primului motiv al acţiunii, reclamanta susţine că, prin modificarea înregistrării, Comisia a încălcat prevederile relevante ale Regulamentului nr. 1234/2007 și ale Regulamentului (CE) nr. 607/20092, dat fiind că modificarea contestată a înregistrării originale în registrul E-Bacchus acordă protecţie automată, conform noii reglementări comunitare, unei denumiri care nu poate fi considerată denumire "protejată existentă" în sensul articolului 118z din Regulamentul nr. 1234/2007.

În acest scop, reclamanta consideră că, la 1 august 2009, data intrării în vigoare a noii reglementări a Uniunii privind piaţa vitivinicole, denumirea "Tokajská/Tokajské/Tokajský vinohradnícka oblast'" era cea care se bucura de protecţie comunitară, astfel cum rezultă, în special, din lista de vinuri de masă desemnate printr-o indicaţie geografică3 și din lista de vinuri de calitate4.

De asemenea, reclamanta susţine că analiza reglementării slovace conduce la aceeași concluzie, ţinând seama de faptul că la 30 iunie 2009 s-a adoptat noua Lege slovacă privind vinurile care preia denumirea "Tokajská vinohradnícka oblast'". În plus, chiar dacă regulamentele aplicabile trebuie interpretate în sensul că, pentru a aprecia protecţia existentă, este de asemenea relevantă data intrării în vigoare a reglementării naţionale (1 septembrie 2009), în acest caz trebuie să se aplice prin analogie articolul 73 alineatul (2) din Regulamentul nr. 607/2009, în privinţa faptului că inclusiv în acest caz denumirea preluată în noua lege este cea cere trebuie considerată protejată și existentă, în sensul articolului 118z din Regulamentul nr. 1234/2007.

În al doilea motiv al acţiunii, reclamanta susţine că în fapt Comisia a încălcat în menţinerea și gestionarea registrului E-Bacchus și, în concret, prin înregistrarea contestată în prezenta cauză, principiile fundamentale al bunei administrări, al cooperării legale și al securităţii juridice, recunoscute în dreptul Uniunii.

În această privinţă, reclamanta consideră că, ţinând seama de principiul bunei administrări și, în special, de importanţa registrului menţionat, Comisia are obligaţia să se asigure că registrul conţine date corecte, exacte și precise. Mai exact, Comisia trebuie să stabilească, în legătură cu momentul intrării ăn vigoare al noii reglementări privind piaţa vitivinicolă, că reglementările naţionale erau aplicabile și că denumirile trebuiau considerate protejate și existente conform reglementărilor menţionate. Pe de altă parte, reclamanta consideră că Comisia a încălcat de asemenea principiul cooperării legale, întrucât nu a notificat sub nicio formă Republicii Ungare modificarea înregistrărilor în registrul E-Bacchus în privinţa Slovaciei, nici înainte, nici după ce această modificare s-a efectuat, deși trebuia să cunoască faptul că puteau fi afectate interesele Ungariei. În sfârșit, reclamanta susţine că Comisia nu a respectat nici principiul securităţii juridice prin faptul că modul de organizare și de menţinere ale registrului permite, la orice moment, modificarea cu efect retroactiv a înregistrărilor pe care le conţine, fără să se poată stabili data concretă a modificării.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (Regulamentul unic OCP ) (JO L 229, p. 1).

2 - Regulamentul (CE) nr. 607/2009 al Comisiei din 14 iulie 2009 de stabilire a unor norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce privește denumirile de origine protejate și indicațiile geografice protejate, mențiunile tradiționale, etichetarea și prezentarea anumitor produse vitivinicole (JO L 193, p. 60).

3 - Lista numelor de unități geografice mai mici decât statul membru prevăzute la articolul 51 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1493/1999 al Consiliului din 17 mai 1999 privind organizarea comună a (JO L 179, p. 1, Ediţie specială, 03/vol. 28, p. 190) (vinuri de masă cu indicație geografică) (publicată în JO 2009, C 187, p. 67).

4 - Lista vinurilor de calitate produse în regiuni determinate (publicată în JO 2009, C 187, p. 1).