Language of document :

Kanne 24.8.2021 – PV v. komissio

(asia T-78/21)

Oikeudenkäyntikieli: ranska

Asianosaiset

Kantaja: PV (edustaja: asianajaja D. Birkenmaier)

Vastaaja: Euroopan komissio

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

ottamaan kanteen tutkittavaksi ja hyväksymään sen

    ja siten

kumoamaan seuraavat päätökset: alkuperäisen pyynnön D/191/20 hylkääminen 20.7.2020, valituksen R/458/20 hylkääminen 29.1.2021, valituksen R/137/21 hylkääminen 1.7.2021 ja valituksen R/512/20 hylkääminen 26.2.2021, kaikki päätökset kaikilta osiltaan yleisen oikeusperiaatteen ”fraus omnia corrompit” nojalla, ilmeisen vilpin perusteella tai sillä perusteella, että sosiaaliset oikeudet on mitätöity perusoikeuskirjan 34 artiklassa kielletyllä tavalla

kumoamaan valituksen R/512/20 hylkäämisestä 26.2.2021 tehdyn päätöksen perusoikeuskirjan 41 artiklan 2 kohdan a alakohdan rikkomisen johdosta

oikeuttamaan kantajan saamaan SEUT 268 ja SEUT 340 artiklan nojalla vahingonkorvausta seuraavasti:

tuomitsee maksettavaksi korvausta 100 000 euroa aineettomasta vahingosta ja 47 221,02 euroa aineellisesta vahingosta, jotka ovat aiheutuneet edellä mainituista riidanalaisista päätöksistä ja joiden yhteismäärä, jonka tarkistamiseen varataan oikeus, on 147 221,02 euroa lisättynä viivästys- ja hyvityskoroilla täyden maksun tapahtumiseen asti

ja joka tapauksessa

velvoittaa vastaajan korvaamaan oikeudenkäyntikulut kokonaisuudessaan, oikeusavusta johtuneet kulut mukaan luettuina.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantaja vetoaa kymmeneen kanneperusteeseen.

Ensimmäinen kanneperuste, joka perustuu Euroopan unionin perusoikeuskirjan (jäljempänä perusoikeuskirja) 1, 3 ja 4 artiklan ja 31 artiklan 1 kohdan rikkomiseen sekä Euroopan unionin virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen (jäljempänä henkilöstösäännöt) 1 e artiklan 2 kohdan ja 12 a artiklan rikkomiseen.

Toinen kanneperuste, joka perustuu yleisen oikeusperiaatteen ”fraus omnia corrumpit” loukkaamiseen ja perusoikeuskirjan 41 artiklan 1 kohdan rikkomiseen, koska päätöksessä, jolla kantajan oikeudet eläkkeeseen on poistettu kokonaan, on käytetty väärennettyä allekirjoitusta.

Kolmas kanneperuste, joka perustuu vilpillisiin virheellisiin menettelyihin ja varojen väärinkäyttöihin, joista on aiheutunut periaatteen ”fraus omnia corrumpit” loukkaaminen uudelleen.

Neljäs kanneperuste, joka perustuu siihen, että komission henkilökohtaisten etuuksien hallinto- ja maksutoimisto (PMO) on rikkonut henkilöstösääntöjen 59 ja 60 artiklaa sekä loukannut laillisuusperiaatetta ja oikeusjärjestyksen perusteita, koska sillä ei ole toimivaltaa poistaa eläkeoikeuksia yksittäiseen henkilöön kohdistetulla mielivaltaisella seuraamuksella.

Viides kanneperuste, joka perustuu perusoikeuskirjan 34 artiklan ilmeiseen rikkomiseen mitätöimällä sosiaaliset oikeudet sekä henkilöstösääntöjen 77 artiklan rikkomiseen, josta on seurannut eläkeoikeuksien poistaminen.

Kuudes kanneperuste, joka perustuu kahdesti rankaisemisen kieltoa koskevan oikeussäännön (ne bis in idem) ja perusoikeuskirjan 50 artiklan sekä henkilöstösääntöjen liitteessä IX olevan 9 artiklan 3 kohdan rikkomiseen.

Seitsemäs kanneperuste, joka perustuu perusoikeuskirjan 41 artiklan 2 kohdan a alakohdan ilmeiseen rikkomiseen ja kuulluksi tulemista koskevan oikeuden loukkaamiseen.

Kahdeksas kanneperuste, joka perustuu suhteellisuusperiaatteen loukkaamiseen, koska viraltapano on ankarin henkilöstösäännöissä säädetty seuraamus, johon komissio on vielä lisännyt kaikkien eläkeoikeuksien poistamisen eliniäksi.

Yhdeksäs kanneperuste, joka perustuu PMO:n yksikköjen harkintavallan väärinkäyttöön, koska eläkeoikeuksien alentamisesta määräajaksi voi päättää vain kolmijäseninen nimittävä viranomainen viraltapanoon johtavassa kurinpitomenettelyssä henkilöstösääntöjen liitteessä IX olevan 9 artiklan 1 kohdan h alakohdan mukaisesti.

Kymmenes kanneperuste, joka perustuu yhdenvertaisen kohtelun periaatteen loukkaamiseen ja perusoikeuskirjan 20 artiklan rikkomiseen. Kantaja vetoaa siihen, että virkamiehelle, joka on pantu viralta erittäin paljon vakavammista syistä kuin kantaja, on määrätty lievempi seuraamus henkilöstösääntöihin perustuvien eläkeoikeuksien pidättämisen osalta.

____________