Language of document : ECLI:EU:T:2011:498

Mål T‑232/10

Couture Tech Ltd

mot

Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken, mönster och modeller) (harmoniseringsbyrån)

”Gemenskapsvarumärke – Ansökan om registrering som gemenskapsvarumärke av figurmärke som återger det sovjetiska statsvapnet – Absolut registreringshinder – Varumärke som strider mot allmän ordning eller mot allmän moral – Artikel 7.1 f i förordning (EG) nr 207/2009”

Sammanfattning av domen

1.      Gemenskapsvarumärke – Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke – Absoluta registreringshinder – Varumärken som strider mot allmän ordning eller mot allmän moral

(Rådets förordning nr 207/2009, artikel 7.1 f och 7.2)

2.      Gemenskapsvarumärke – Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke – Absoluta registreringshinder – Varumärken som strider mot allmän ordning eller mot allmän moral

(Rådets förordning nr 207/2009, artikel 7.1 f)

1.      Det framgår av artikel 7.1 f och 7.2 i förordning nr 207/2009 om gemenskapsvarumärken att ett varumärke inte får registreras när det strider mot allmän ordning eller mot allmän moral i en del av unionen och att denna del i förekommande fall kan bestå av en enda medlemsstat.

Allmänintresset bakom det absoluta registreringshindret i artikel 7.1 f i förordning nr 207/2009 är att förhindra registrering av kännetecken vars användning inom unionen inom en omsättningskrets bestående av konsumenter av de varor och tjänster som varumärket avser skulle störa den allmänna ordningen eller den allmänna moralen. Mot bakgrund härav ska frågan huruvida det föreligger ett absolut registreringshinder enligt artikel 7.1 f i förordningen bedömas utifrån hur en genomsnittskonsument hemmahörande i unionen uppfattar de varor och tjänster som omfattas av registreringsansökan. Å ena sidan är konsumenter hemmahörande i unionen emellertid per definition hemmahörande i en medlemsstat. Å andra sidan är de kännetecken som av omsättningskretsen kan uppfattas som stridande mot allmän ordning och allmän moral inte desamma i alla medlemsstater, vilket kan bero på språkliga, historiska, sociala eller kulturella betingelser. Uppfattningen att ett varumärke antingen strider eller inte strider mot allmän ordning eller mot allmän moral påverkas således av de förhållanden som råder i den medlemsstat där de konsumenter som ingår i omsättningskretsen hör hemma. Vid tillämpningen av det absoluta registreringshindret i artikel 7.1 f i förordning nr 207/2009 ska följaktligen inte bara förhållanden som är gemensamma för alla medlemsstater i unionen beaktas, utan även de särskilda förhållanden som gör sig gällande i de enskilda medlemsstaterna och som kan påverka uppfattningen hos omsättningskretsen i dessa medlemsstater.

(se punkterna 26 och 29–34)

2.      I Ungern strider det figurkännetecken som söks registrerat för varor och tjänster i klasserna 3, 14, 18, 23, 26 och 43 i Niceöverenskommelsen, och som återger forna Sovjetunionens statsvapen, mot allmän ordning eller mot allmän moral i den mening som avses i artikel 7.1 i förordning nr 207/2009 om gemenskapsvarumärken.

Det framgår av bestämmelsen i artikel 269/B i den ungerska strafflagen, såsom den tolkats i doktrinen och förtydligats genom administrativ praxis, att den ungerska lagstiftaren har ansett det vara nödvändigt att förbjuda viss användning av ”symboler för despotism”, såsom hammaren och skäran och den röda femuddiga stjärnan. Detta förbud, som även avser användning av de aktuella kännetecknen såsom varumärken, är förenat med straffrättsliga påföljder. Det har emellertid inte bestritts att förbudet mot användning av ”symboler för despotism” såsom varumärken innebär att sådana symboler uppfattas som stridande mot allmän ordning eller mot allmän moral i Ungern. Det har inte heller bestritts att det sökta varumärket är en återgivning av forna Sovjetunionens statsvapen och att det bland annat består av en hammare och en skära och en röd femuddig stjärna.

Mot bakgrund härav skulle en betydande del av omsättningskretsen i Ungern uppfatta användningen, såsom varumärke, av det sökta varumärket som stridande mot allmän ordning eller mot allmän moral i den mening som avses i artikel 7.1 f i förordning nr 207/2009.

(se punkterna 51 och 59–62)