Language of document : ECLI:EU:T:2010:528

Mål T‑286/08

Fidelio KG

mot

Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken, mönster och modeller) (harmoniseringsbyrån)

”Gemenskapsvarumärke – Ansökan om registrering som gemenskapsvarumärke av ordmärket Hallux – Absolut registreringshinder – Artikel 7.1 c i förordning (EG) nr 40/94 (nu artikel 7.1 c i förordning (EG) nr 207/2009)”

Sammanfattning av domen

1.      Gemenskapsvarumärke – Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke – Ansökan om registrering av ett kännetecken för samtliga varor i en och samma kategori – Bedömning av kännetecknets beskrivande karaktär rörande samtliga varor

(Rådets förordning nr 40/94, artikel 7.1  c)

2.      Gemenskapsvarumärke – Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke – Absoluta registreringshinder – Varumärken som endast består av kännetecken eller upplysningar vilka visar en varas egenskaper

(Rådets förordning nr 40/94, artikel 7.1 c)

1.      När ansökan beträffande det sökta gemenskapsvarumärket avser en hel varukategori utan att någon åtskillnad därvid görs och när det sökta varumärket har beskrivande karaktär enbart i förhållande till en del av de varor som hör till denna kategori, utgör registreringshindret i artikel 7.1 c i förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken likväl hinder mot att varumärket registreras för hela kategorin.

(se punkt 37)

2.      Omsättningskretsen uppfattar ordkännetecknet Hallux, för vilket ansökan om registrering som gemenskapsvarumärke ingetts för ”Ortopediska artiklar” och ”Fotbeklädnader” som omfattas av klass 10 respektive klass 25 i Niceöverenskommelsen, som beskrivande för de varor som avses i registreringsansökan i den mening som avses i artikel 7.1 c i förordning nr 40/94.

Omsättningskretsen beträffande ortopediska artiklar ska anses utgöras av fackmän i branschen samt av personer som måste använda sig av dylika hjälpmedel på grund av att de lider av deformiteter eller funktionsnedsättningar. Omsättningskretsens tekniska kunskaper måste således anses vara goda. Ordet ”hallux” betyder ”stortå” på latin, och i vetenskaplig vokabulär används ordet som beteckning för flera fotåkommor och fotdeformiteter. De som har för avsikt att köpa ortopediska artiklar som är anpassade efter vederbörandes åkomma har nämligen i allmänhet införskaffat information på egen hand eller fått information om det vetenskapliga namnet på åkomman, eller så har de fått denna information när de köpte dessa ortopediska artiklar. Det är således troligt att de som lider av stortådeformiteter vet att de lider av en åkomma vars namn innehåller ordet ”hallux”. Det är vidare rimligt att anta att den del av allmänheten som är intresserad av ortopediska artiklar anpassade efter stortådeformiteter och som ännu inte känner till ordet ”hallux” kommer att informeras om vad detta ord betyder när de köper dessa hjälpmedel. De som är intresserade av ortopediska hjälpmedel mot stortååkommor kommer således att uppfatta ordet ”hallux” som en hänvisning till själva åkomman. Den del av omsättningskretsen som är intresserad av dessa hjälpmedel är således i stånd att se ett konkret samband mellan ordet ”hallux” och dessa varors avsedda användning, utan att därvid behöva göra någon särskild tankeansträngning.

När det gäller fotbeklädnader ska det prövas hur en normalt informerad och skäligen uppmärksam och medveten genomsnittskonsument uppfattar ordet ”hallux”. Inom den allmänna kategorin fotbeklädnader finns emellertid en underkategori bestående av bekväma fotbeklädnader. Det är lämpligt för personer som lider av hallux valgus att bära fotbeklädnader som ingår i denna särskilda underkategori (trots att dessa varor inte är specifikt avsedda för sådana personer), och det kan även förhindra att deras åkomma förvärras. Den grupp människor som är intresserad av denna särskilda underkategori fotbeklädnader överensstämmer emellertid delvis med den grupp som är intresserad av ortopediska artiklar som är anpassade för behandling av stortååkommor. Beträffande sistnämnda grupp har det slagits fast att den känner till innebörden av ordet ”hallux” eller att den kommer att informeras därom. Bland dem som är intresserade av bekväma fotbeklädnader återfinns även de som visserligen inte måste använda sig av ortopediska artiklar men som ändå direkt lider av fotåkommor, eller är medvetna om frågor som rör fotåkommor och kan komma att vara särskilt uppmärksamma på sådana frågor. Det är visserligen riktigt att bekväma fotbeklädnader köps utan att läkare skrivit ut något recept. Emellertid kan de som säljer sådana varor lämna förklaringar och råd till personer som lider av stortååkommor och särskilt informera dem om namnet på de åkommor som de bekväma fotbeklädnaderna är anpassade för. Konsumenter av bekväma fotbeklädnader som säljs under varumärket Hallux uppfattar således märket som en uppgift om att varorna passar särskilt väl för personer som lider av stortååkommor. När det gäller underkategorin bekväma fotbeklädnader, beskriver kännetecknet ”hallux” den avsedda användningen av de varor som anges i registreringsansökan. Kännetecknet kan således inte registreras för kategorin i dess helhet.

(se punkterna 42, 48, 49, 53 samt 55–57)