Language of document :

Acțiune introdusă la 17 februarie 2010 - Rütgers Germany şi alţii/ECHA

(Cauza T-94/10)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamante: Rütgers Germany GmbH (Castrop-Rauxel, Germania), Rütgers Belgium NV (Zelzate, Belgia), Deza, a.s. (Valašské Meziříčí, Republica Cehă), Industrial Química del Nalón, SA (Oviedo, Spania), Bilbaína de Alquitranes, SA (Luchana-Baracaldo- Vizcaya, Spania) (reprezentanți: K. Van Maldegem, R. Cana, avocaţi şi P. Sellar, Solicitor)

Pârâtă: Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA)

Concluziile reclamantelor

Declararea acțiunii ca fiind admisibilă și fondată;

anularea parțială a deciziei atacate, în măsura în care se referă la uleiul antracenic;

obligarea ECHA la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Reclamantele solicită anularea parțială a Deciziei ED/68/2009 a Agenției Europene pentru Produse Chimice (ECHA) de identificare a uleiului antracenic (nr. CAS 90640-80-5) ("ulei antracenic") ca substanță care îndeplinește criteriile prevăzute la articolul 57 literele (d) și (e) din Regulamentul (CE) nr. 1907/20061 (Regulamentul REACH), potrivit articolului 59 din Regulamentul REACH.

În temeiul deciziei atacate, adusă la cunoștința reclamantelor prin intermediul unui comunicat de presă al ECHA, uleiul antracenic a fost inclus în lista celor 14 substanțe chimice din Lista substanțelor candidate la identificarea ca substanță care prezintă un risc foarte ridicat (substanțe SVHC) pentru o eventuală includere în anexa XIV la Regulamentul REACH. Motivele precizate în actul atacat pentru identificarea uleiului antracenic drept substanță SVHC sunt faptul că substanța este cancerigenă și de asemenea persistentă, bioacumulativă și toxică (substanță PBT) și foarte persistentă și foarte bioacumulativă (substanță vPvB) în conformitate cu criteriile prevăzute la anexa XIII la Regulamentul REACH.

Reclamantele consideră că actul atacat încalcă normele aplicabile stabilite pentru identificarea substanțelor SVHC în conformitate cu Regulamentul REACH și invocă patru motive în susținerea acțiunii lor.

În primul rând, reclamantele susțin că decizia este nelegală întrucât a fost adoptată cu încălcarea normelor procedurale fundamentale. În această privință, reclamantele arată că dosarul pe care s-a întemeiat actul atacat nu conținea nicio informație cu privire la substanțele alternative, cu încălcarea articolului 59 alineatul (3) și a anexei XV la Regulamentul REACH. În continuare, acestea susțin că pârâta a modificat în mod material propunerea de identificare a uleiului antracenic ca substanță SVHC prin adăugarea articolului 57 literele (a) și (b) ca temeiuri pentru această identificare, fără a fi competentă pentru a proceda în acest sens, cu încălcarea articolului 59 alineatele (5) și (7) din Regulamentul REACH.

În al doilea rând, reclamantele susțin că actul atacat încalcă principiul nediscriminării și tratamentului egal, atât timp cât provoacă o discriminare a uleiului antracenic în raport cu alte subtanțe comparabile fără o justificare obiectivă.

În al treilea rând, reclamantele susțin că ECHA a săvârșit o eroare vădită de apreciere prin faptul că a identificat uleiul antracenic ca substanță PBT și vPvB pe baza proprietăților constituenților săi, ceea ce nu este prevăzut de Regulamentul REACH.

În al patrulea rând, reclamantele susțin că actul atacat încalcă principiul proporționalității întrucât actul menționat este disproporționat în raport cu măsurile puse la dispoziția pârâtei și cu dezavantajele cauzate din perspectiva obiectivelor urmărite.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (JO L 396, p. 1, Ediție specială, 13/vol. 60, p. 3).