Language of document : ECLI:EU:T:2014:87

Asia T‑331/12

Sartorius Lab Instruments GmbH & Co. KG

vastaan

sisämarkkinoiden harmonisointivirasto (tavaramerkit ja mallit) (SMHV)

Yhteisön tavaramerkki – Yhteisön tavaramerkkiä, joka koostuu näytön alaosassa olevasta keltaisesta kaaresta, koskeva hakemus – Ehdoton hylkäysperuste – Erottamiskyvyn puuttuminen – Asetuksen (EY) N:o 207/2009 7 artiklan 1 kohdan b alakohta

Tiivistelmä – Unionin yleisen tuomioistuimen tuomio (kuudes jaosto) 26.2.2014

1.      Yhteisön tavaramerkki – Yhteisön tavaramerkin määritelmä ja hankkiminen – Ehdottomat hylkäysperusteet – Tavaramerkit, joilta puuttuu erottamiskyky – Erottamiskyvyn arvioiminen – Arviointiperusteet – Sijaintimerkki

(Neuvoston asetuksen N:o 207/2009 7 artiklan 1 kohdan b alakohta)

2.      Yhteisön tavaramerkki – Yhteisön tavaramerkin määritelmä ja hankkiminen – Ehdottomat hylkäysperusteet – Tavaramerkit, joilta puuttuu erottamiskyky – Tavaramerkkiä, joka koostuu näytön alaosassa olevasta keltaisesta kaaresta, koskeva rekisteröintihakemus

(Neuvoston asetuksen N:o 207/2009 7 artiklan 1 kohdan b alakohta)

1.      ”Sijaintimerkin” luokittelu kuviomerkiksi tai kolmiulotteiseksi merkiksi tai erityiseksi tavaramerkkiryhmäksi on merkityksetöntä, kun arvioidaan sen erottamiskykyä.

Yhteisön tavaramerkistä annetun asetuksen N:o 207/2009 7 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaan tavaramerkkejä, joilta puuttuu erottamiskyky, ei nimittäin rekisteröidä. Mainittua erottamiskykyä on arvioitava yhtäältä suhteessa niihin tavaroihin tai palveluihin, joille rekisteröintiä on haettu, ja toisaalta suhteessa siihen, miten kohdeyleisö mieltää asian. Jo vähäinenkin erottamiskyky riittää kuitenkin estämään mainitussa artiklassa säädetyn ehdottoman hylkäysperusteen sovellettavuuden. Kohdeyleisön käsitykseen voi kuitenkin vaikuttaa rekisteröitäväksi haetun merkin luonne. Koska keskivertokuluttajat eivät ole tottuneet johtamaan tavaroiden kaupallista alkuperää merkeistä, jotka sekoittuvat näiden samojen tavaroiden ulkoasuun, tällaiset merkit ovat erottamiskykyisiä vain, jos ne poikkeavat merkittävästi toimialan yleisestä käytännöstä tai tavoista.

Määräävä seikka mainitun oikeuskäytännön soveltamiselle ei ole kyseisen merkin luokittelu kuviomerkiksi, kolmiulotteiseksi merkiksi tai muunlaiseksi merkiksi, vaan se, että merkki sekoittuu kyseisen tavaran ulkoasuun. Näin ollen tätä kriteeriä on sovellettu paitsi kolmiulotteisiin tavaramerkkeihin, niin myös kuviomerkkeihin, jotka koostuvat kyseisen tavaran kaksiulotteisesta kuvasta, sekä merkkiin, joka koostuu tavaran pinnalla olevasta kuviosta. Oikeuskäytännössä katsotaan myös, että väreillä ja niiden abstrakteilla yhdistelmillä voi olla niihin itseensä perustuvaa erottamiskykyä ainoastaan erityisissä olosuhteissa, koska ne sekoittuvat kyseisten tavaroiden ulkoasuun eikä niitä lähtökohtaisesti käytetä osoittamaan kaupallista alkuperää.

(ks. 15, 16 ja 18–21 kohta)

2.      Merkiltä, joka koostuu näytön alaosassa olevasta keltaisesta kaaresta ja jonka rekisteröintiä yhteisön tavaramerkiksi on haettu Nizzan sopimuksen luokkiin 7 ja 9–11 kuuluville tavaroille, puuttuu yhteisön tavaramerkistä annetun asetuksen N:o 207/2009 7 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu erottamiskyky.

Rekisteröitäväksi haettu merkki on yksinkertainen kuvio. Voimakkaasta väristään huolimatta merkki ei sisällä mitään huomiota herättävää elementtiä, joka olisi omiaan kiinnittämään kohdeyleisön huomiota, vaikka sen tarkkaavaisuuden tason olisikin katsottava olevan korkea. Asianomaisella toimialalla ei ole tavatonta sisällyttää tällaista värillistä ”visuaalista tietoa” laitteen näytön ympärille. Kantaja ei myöskään vetoa siihen, että rekisteröitäväksi haettu tavaramerkki koskisi jotakin tiettyä keltaisen sävyä. Näin ollen on katsottava, ettei rekisteröitäväksi haetulla merkillä ole mitään ainutlaatuista, omaperäistä tai epätavallista ominaisuutta.

Rekisteröitäväksi haettu merkki ei sisällä mitään sellaista ominaispiirrettä eikä merkittävää tai huomiota herättävää ominaisuutta, joka voisi tehdä siitä jo vähäisessäkin määrin erottamiskykyisen ja mahdollistaisi sen, että kuluttaja mieltää sen muuten kuin luokkiin 7, 9, 10 ja 11 kuuluvien tavaroiden näytön tavanomaiseksi koristeeksi.

(ks. 39, 40 ja 42 kohta)