Language of document : ECLI:EU:T:2014:87



Cauza T‑331/12

Sartorius Lab Instruments GmbH & Co. KG

împotriva

Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) (OAPI)

„Marcă comunitară – Cerere de înregistrare a unei mărci comunitare – Semn care constă într‑un arc de cerc galben în josul unui ecran – Motiv absolut de refuz – Lipsa caracterului distinctiv – Articolul 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 207/2009”

Sumar – Hotărârea Tribunalului (Camera a șasea) din 26 februarie 2014

1.      Marcă comunitară – Definiția și dobândirea mărcii comunitare – Motive absolute de refuz – Mărci lipsite de caracter distinctiv – Aprecierea caracterului distinctiv – Criterii – Marcă de poziție

[Regulamentul nr. 207 al Consiliului, art. 7 alin. (1) lit. (b)]

2.      Marcă comunitară – Definiția și dobândirea mărcii comunitare – Motive absolute de refuz – Mărci lipsite de caracter distinctiv – Cerere de înregistrare a unei mărci constituite din reprezentarea unui arc de cerc galben în josul unui ecran

[Regulamentul nr. 207 al Consiliului, art. 7 alin. (1) lit. (b)]

1.      Calificarea unei „mărci de poziție” ca marcă figurativă sau tridimensională ori ca o categorie specifică de mărci este lipsită de relevanță în cadrul aprecierii caracterului său distinctiv.

Astfel, în conformitate cu prevederile articolului 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 207/2009 privind marca comunitară, se respinge înregistrarea mărcilor care sunt lipsite de caracter distinctiv. Acest caracter distinctiv trebuie apreciat, pe de o parte, raportat la produsele sau la serviciile a căror înregistrare a fost solicitată și, pe de altă parte, raportat la percepția pe care publicul relevant o are asupra acestora. Un caracter distinctiv minim este totuși suficient pentru ca motivul absolut de refuz prevăzut la articolul menționat să nu fie aplicabil. Or, percepția publicului relevant poate să fie influențată de natura semnului a cărui înregistrare a fost solicitată. Astfel, întrucât consumatorii medii nu au obiceiul să deducă originea comercială a produselor în funcție de semne care se confundă cu aspectul acelorași produse, asemenea semne sunt distinctive numai dacă se diferențiază în mod semnificativ de normele sau de uzanțele sectorului.

Elementul determinant pentru aplicabilitatea jurisprudenței citate nu este calificarea semnului vizat ca semn figurativ, tridimensional sau de alt tip, ci faptul că acesta se confundă cu aspectul produsului desemnat. Astfel, acest criteriu a fost aplicat, în afara mărcilor tridimensionale, unor mărci figurative care constau într‑o reproducere bidimensională a produsului desemnat sau unui semn constituit dintr‑un motiv aplicat pe suprafața produsului. De asemenea, jurisprudența consideră că se poate recunoaște un caracter distinctiv intrinsec culorilor și combinațiilor abstracte de culori numai în împrejurări excepționale, dat fiind că acestea se confundă cu aspectul produselor desemnate și că nu sunt utilizate, în principiu, ca mijloace de identificare a originii comerciale.

(a se vedea punctele 15, 16 și 18-21)

2.      Este lipsit de caracter distinctiv, în sensul articolului 7 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul nr. 207/2009 privind marca comunitară, semnul constituit din reprezentarea unui arc de cerc galben în josul unui ecran, a cărui înregistrare ca marcă comunitară este solicitată pentru produse aparținând claselor 7 și 9-11 în sensul Aranjamentului de la Nisa.

Semnul solicitat constituie un motiv simplu. În pofida culorii sale vii, el nu cuprinde niciun element frapant de natură să atragă atenția publicului relevant, chiar dacă acesta din urmă ar trebui să fie considerat ca fiind dotat cu un nivel ridicat de atenție. Astfel, nu este neobișnuită, în sectorul în discuție, includerea unei astfel de „indicații vizuale” de culoare în jurul ecranului aparatului. În plus, reclamanta nu susține că marca solicitată a vizat o nuanță de galben precisă. Prin urmare, trebuie considerat că marca solicitată nu prezintă niciun caracter unic, original sau neobișnuit.

Semnul solicitat nu cuprinde niciun element caracteristic și nici un caracter lipsă ori care să atragă privirea, susceptibil să îi confere un caracter distinctiv minim și să permită consumatorului să îl perceapă altfel decât ca pe un element decorativ obișnuit al afișării produselor aparținând claselor 7 și 9-11.

(a se vedea punctele 39, 40 și 42)