Language of document : ECLI:EU:T:2014:929

TRIBUNALENS DOM (avdelningen för överklaganden)

5 november 2014

Mål T‑669/13 P

Europeiska kommissionen

mot

Florence Thomé

”Överklagande – Personalmål – Tjänstemän – Rekrytering – Meddelande om uttagningsprov – Vägran att rekrytera – Förekomst av en examen som är förenlig med meddelandet om uttagningsprov på grund av en homologering – Ekonomisk och ideell skada”

Saken:      Överklagande av personaldomstolens dom (första avdelningen) av den 7 oktober 2013 i mål F-97/12 (REGFP, EU:F:2013:142), Thomé/kommissionen, och yrkande om ogiltigförklaring av denna dom.

Domslut:      Överklagandet ogillas. Europeiska kommissionen ska ersätta rättegångskostnaderna.

Sammanfattning

1.      Tjänstemän – Rekrytering – Uttagningsprov – Uttagning på grundval av meriter och pro – Krav på universitetsexamen – Begreppet universitetsexamen – Bedömning med beaktande av lagstiftningen i den medlemsstat i vilken studierna bedrivits – Uttagningskommitténs och tillsättningsmyndighetens utrymme för skönsmässig bedömning – Domstolsprövning – Omfattning

(Tjänsteföreskrifterna, bilaga III, artikel 5)

2.      Unionsrätten – Principer – Rätten till försvar – Den kontradiktoriska principen – Räckvidd – Unionens institutioners rätt att åberopa dessa i egenskap av part i ett förfarande

3.      Överklagande – Grunder – Tribunalens kontroll av de regler i den nationella rätten vilka villkorar giltigheten av den angripna akten – Ej möjlig utom vid missuppfattning

(Artikel 257 FEUF, domstolens stadga, bilaga I, artikel 11.1)

1.      Om inte något annat föreskrivs antingen i en förordning eller i ett direktiv som är tillämpliga med avseende på uttagningsprovet, eller i meddelandet om uttagningsprov, ska kravet på intyg om avslutad universitetsutbildning för att få delta i ett uttagningsprov med nödvändighet uppfattas mot bakgrund av den innebörd som detta uttryck ges i lagstiftningen i den medlemsstat där den sökande har genomfört de studier som görs gällande.

I detta avseende är uttagningskommitténs beslut om att neka tillträde till proven med hänvisning till att en examen som uppvisats av en sökande inte motsvarar den nivå som krävs enligt meddelandet om uttagningsprov, omfattas inte av uttagningskommitténs utrymme för skönsmässig bedömning och ska följaktligen vara tillgänglig för en fullständig prövning.

Samma kontroll ska göras i fråga om tillsättningsmyndighetens bedömning av huruvida det finns en examen eller huruvida denna uppfyller kraven i meddelandet om uttagningsprov. De överväganden som leder unionsdomstolen till att genomföra en fullständig prövning av liknande bedömningar, som görs av en uttagningskommitté, närmare bestämt en prövning av huruvida sökandena har behandlats lika och huruvida bedömningen av om examen uppfyller kraven i meddelandet om uttagningsprov är rättsenlig, kan nämligen tillämpas vid kontrollen av nämnda tillsättningsmyndighet när denna väljer att ersätta sin egen bedömning med uttagningskommitténs.

(se punkterna 26, 27 och 42)

Hänvisning till

Tribunalen: dom Panagiotopoulou/parlamentet, T‑16/90, REG, EU:T:1992:11, punkt 39; dom Cortes Jimenez m.fl./kommissionen, T‑82/92, REGFP, EU:T:1994:24, punkterna 33 och 34

2.      Den kontradiktoriska principen är tillämplig på alla förfaranden som kan utmynna i ett beslut från en institution eller ett organ i unionen, som på ett märkbart sätt påverkar en persons intressen. Den innebär som huvudregel att parterna i ett förfarande har rätt att beredas tillfälle att ta ställning till de omständigheter och handlingar som domstolen kommer att grunda sitt avgörande på, liksom att yttra sig över de bevis och yttranden som inkommit till domstolen och de rättsliga grunder som domstolen tar upp ex officio och avser att grunda sitt avgörande på. För att de krav som är knutna till rätten till en rättvis rättegång ska vara uppfyllda ska parterna nämligen ha möjlighet att i ett kontradiktoriskt förfarande diskutera både de faktiska och de rättsliga omständigheter som är avgörande för målets utgång.

Unionsdomstolarna ska se till att den kontradiktoriska principen iakttas vid förfaranden inför dem, och de ska själva iaktta densamma. Alla parter, oavsett rättslig ställning, ska kunna dra nytta av den kontradiktoriska principen vid ett mål som prövas vid unionsdomstolen. Unionens institutioner och organ kan följaktligen också åberopa den kontradiktoriska principen när de är parter i ett sådant mål.

(se punkterna 31 och 32)

Hänvisning till

Domstolen: dom Réexamen M/EMA, C‑197/09 RX-II, REU, EU:C:2009:804, punkterna 41 och 42

3.      Vad gäller tribunalens kontroll av de bedömningar som gjorts av domstolen i första instans och som inte avser unionsrätten utan tolkningen av tillämpningen av medlemsstatens nationella lagstiftning i vilken det uppställs villkor för giltigheten av de beslut som bestrids vid denna sistnämnda domstol, ska dessa bedömningar censureras enbart för det fall att de utgör en felaktig tillämpning av nationella relevanta bestämmelser eller en uppenbart felaktig tolkning av bestämmelserna eller av deras tillämpning.

En sådan missuppfattning ska dessutom framstå som uppenbar av handlingarna i målet utan att det är nödvändigt att göra en ny bedömning av de faktiska omständigheterna och av bevisningen.

(se punkterna 46 och 47)

Hänvisning till

Domstolen: dom Edwin/harmoniseringsbyrån, C‑263/09 P, REU, EU:C:2011:452, s. I‑5853, punkterna 44–53

Tribunalen: dom Heath/ECB, T‑645/11 P, REGFP, EU:T:2013:326, punkt 101 och där angiven rättspraxis.