Language of document : ECLI:EU:T:2018:532

Sag T-73/17

RS

mod

Europa-Kommissionen

»Personalesag – midlertidigt ansatte – ansættelse – intern udvælgelsesprøve – oprettelse af en reserveliste til ansættelse af assistenter – adgangsbetingelse vedrørende aktiv tjeneste uden afbrydelse i 12 måneder inden udløbet af fristen for indgivelse af ansøgninger – tjenestefrihed af personlige årsager – ingen adgang til at deltage i prøverne i en udvælgelsesprøve«

Sammendrag – Rettens dom (Niende Afdeling) af 12. september 2018

1.      Tjenestemænd – udvælgelsesprøve – adgangsbetingelser – ufravigelige bestemmelser i vedtægtens artikel 27, stk. 1 – betingelser, der begrænser ansøgernes adgang til en udvælgelsesprøve – lovlig – betingelser – krav knyttet til tjenestens interesse – domstolsprøvelse – grænser

(Tjenestemandsvedtægten, art. 27, stk. 1, og art. 29, stk. 1)

2.      Tjenestemænd – ansættelse – udvælgelsesprøve inden for institutionen – deltagelse udvidet til alle ansatte og tjenestemænd – forpligtelse – foreligger ikke

3.      Tjenestemænd – udvælgelsesprøve – intern udvælgelsesprøve til oprettelse af en reserveliste til ansættelse af assistenter – midlertidigt ansatte – adgangsbetingelse vedrørende aktiv tjeneste uden afbrydelse i 12 måneder inden udløbet af fristen for indgivelse af ansøgninger – ingen adgang til at deltage i udvælgelsesprøvens prøver for en midlertidig ansat som følge af to måneders tjenestefrihed uden løn i denne periode – ikke tilladt

(Tjenestemandsvedtægten, art. 27, stk. 1; ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte, art. 82, stk. 7)

1.      Institutionerne har et vidt skøn ved fastsættelsen af de kvalifikationskriterier, som er afgørende for de stillinger, der skal besættes, og ved fastlæggelsen, under hensyn til disse kriterier og i tjenestens interesse, af betingelserne og de nærmere bestemmelser for afholdelse af en udvælgelsesprøve. Institutionernes skønsudøvelse i forbindelse med afholdelse af udvælgelsesprøver skal navnlig ved fastsættelse af adgangsbetingelserne være i overensstemmelse med de ufravigelige betingelser i vedtægtens artikel 27, stk. 1, og artikel 29, stk. 1. Vedtægtens artikel 27, stk. 1, og artikel 29, stk. 1, fastsætter – begge præceptivt – henholdsvis ansættelsens formål og rammerne for de procedurer, der skal følges med henblik på besættelse af ledige stillinger. Skønnet skal derfor altid udøves på grundlag af de krav, der stilles til den pågældende stilling, og mere generelt under hensyntagen til tjenestens interesser.

Selv om de betingelser, der begrænser ansøgernes adgang til en udvælgelsesprøve, ganske vist kan indskrænke den pågældende institutions muligheder for at ansætte de bedste ansøgere i overensstemmelse med vedtægtens artikel 27, stk. 1, følger det dog ikke heraf, at enhver betingelse, der indebærer en sådan begrænsning, er i strid med den pågældende bestemmelse. Administrationens skønsbeføjelse ved tilrettelæggelsen af udvælgelsesprøver og mere generelt tjenestens interesse giver nemlig institutionen mulighed for at stille de betingelser, den anser for passende, men som – samtidig med at de begrænser ansøgernes adgang til en udvælgelsesprøve og dermed nødvendigvis antallet af tilmeldte ansøgere – imidlertid ikke medfører en risiko for at modarbejde formålet om at sikre sig ansættelse af de ansøgere, der opfylder de højeste krav til kvalifikationer, indsats og integritet som omhandlet i vedtægtens artikel 27, stk. 1.

Kun betingelser, som begrænser ansøgernes adgang til en udvælgelsesprøve, og som indebærer en risiko for at modarbejde formålet om at sikre sig ansættelse af de ansøgere, der opfylder de højeste krav, er i strid med vedtægtens artikel 27, stk. 1.

Henset til institutionernes vide skøn på dette område bør Rettens kontrol vedrørende overholdelsen af betingelsen om tjenestens interesse begrænse sig til spørgsmålet om, hvorvidt ansættelsesmyndigheden har holdt sig inden for rimelige grænser, som ikke kan kritiseres, og ikke har benyttet sine skønsbeføjelser på en klart fejlagtig måde.

(jf. præmis 36-38, 40 og 41)

2.      Der består ingen pligt til at give enhver, der er i institutionens tjeneste, adgang til en intern udvælgelsesprøve. En sådan forpligtelse ville gøre indgreb i den vide skønsbeføjelse, denne institution er pålagt. Der kan dermed ikke tillægges institutionens ansatte og tjenestemænd en absolut ret til at deltage i en intern udvælgelsesprøve.

(jf. præmis 39)

3.      Kravet om et vist antal års anciennitet i tjenesten udgør et velegnet middel til at sikre, at tjenestemændene har de kvalifikationer, der er fastsat i vedtægtens artikel 27, stk. 1, og dermed til at sikre tjenestens interesse. En vis anciennitet og således en betydelig erfaring inden for EU-institutionerne udgør et »klart indicium« for, at disse kvalifikationer foreligger.

Et sådant krav om anciennitet gør det muligt at sikre, at de personer, som får adgang til den interne udvælgelsesprøve, har været underlagt ansættelsesvilkårene for institutionernes administrative personale, herunder reglerne om bedømmelse og disciplinærretlige bestemmelser, i en vis periode, og at de har godtgjort deres egnethed inden for disse rammer. Ansættelsesproceduren tilstræber dermed, at institutionen sikres medarbejdere, der opfylder de højeste krav til kvalifikationer, indsats og integritet, således som institutionerne selv har bedømt dem.

Derimod kan en yderligere betingelse, hvorefter tjenestemændene eller de ansatte ansøgere foruden en vis anciennitet i tjenesten skal have været uafbrudt i institutionens tjeneste i den i betingelsen omhandlede periode, medføre, at tjenestemænd eller ansatte med den krævede erfaring eller med en længere erfaring end den krævede udelukkes fra deltagelse i den interne udvælgelsesprøve. Det viser sig, at meddelelsen om udvælgelsesprøve kræver, at ansøgerne ved udløbet af fristen for indgivelse af den elektroniske ansøgning skal have været uafbrudt i institutionens tjeneste i mindst de 12 forudgående måneder og i en af de tjenesteretlige stillinger aktiv tjeneste, orlov til aftjening af værnepligt, forældreorlov eller familieorlov, midlertidig tjeneste i anden stilling i tjenestens interesse eller midlertidig tjeneste i anden stilling efter egen anmodning, der bl.a. ikke omfatter tjenestefrihed af personlige årsager. Sagsøgeren havde en anciennitet i tjenesten på 69 måneder, men havde taget to måneders tjenestefrihed af personlige årsager i løbet af de 12 måneder, som gik forud for udløbet af fristen for indgivelse af den elektroniske ansøgning.

Heraf følger, at et sådant krav skal anses for ulovligt, såfremt institution ikke har givet en begrundelse herfor.

Under disse omstændigheder skal den pågældende institution anses for at have udøvet sine skønsbeføjelser på en klart fejlagtig måde ved i meddelelsen om udvælgelsesprøve at have indført en yderligere betingelse vedrørende anciennitet i tjenesten, hvorved det kræves, at ansøgerne ved udløbet af fristen for indgivelse af den elektroniske ansøgning har været uafbrudt i institutionens tjeneste i mindst de 12 forudgående måneder.

(jf. præmis 43, 44, 46-49 og 51)