Language of document :

Beroep ingesteld op 4 januari 2011 - Portugal / Commissie

(Zaak T-3/11)

Procestaal: Portugees

Partijen

Verzoekende partij: Portugese Republiek (vertegenwoordigers: L. Inez Fernandes, M. Figueiredo en J. Saraiva de Almeida, gemachtigden)

Verwerende partij: Europese Commissie

Conclusies

De Portugese Republiek verzoekt het Gerecht:

het besluit van de Commissie van 4 november 2010 houdende onttrekking aan EU-financiering van bepaalde uitgaven die de lidstaten in het kader van het Europees Oriëntatie- en Garantiefonds voor de Landbouw (EOGFL), afdeling Garantie, in het kader van het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) of in het kader van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) hebben verricht, nietig te verklaren, voor zover hierbij op grond van "tekortkomingen in het LPIS-GIS-systeem, in de uitvoering van controles ter plaatse en in de berekening van sancties" financiële correcties worden toegepast op verschillende maatregelen en uitgaven ten bedrage van 40 690 655,11 EUR die verzoekster in de begrotingsjaren 2005, 2006 en 2007 heeft gedeclareerd, aan EU-financiering worden onttrokken;

de Commissie te verwijzen in de kosten van de procedure.

Middelen en voornaamste argumenten

Ter ondersteuning van haar beroep voert verzoekster tien middelen aan.

1.    Met het eerste middel stelt zij dat de Commissie een kennelijke vergissing heeft begaan door geen rekening te houden met de gegevens die de Portugese autoriteiten hebben verstrekt met betrekking tot de controles die in het kader van het LPIS-GIS-systeem zijn verricht op basis van een risicoanalyse in de zin van artikel 27 van verordening (EG) nr. 796/2004 van de Commissie.

2.    Met het tweede middel stelt zij dat de Commissie een kennelijke vergissing heeft begaan door geen rekening te houden met de gegevens die de Portugese autoriteiten hebben verstrekt met betrekking tot de intensivering van de controles die in het kader van het LPIS-GIS-systeem zijn verricht overeenkomstig artikel 26 van verordening (EG) nr. 796/2004 van de Commissie.

3.    Met het derde middel stelt zij dat de Commissie een kennelijke vergissing heeft begaan door geen rekening te houden met de gegevens die de Portugese autoriteiten hebben verstrekt met betrekking tot de controles die in het kader van het LPIS-GIS-systeem zijn verricht overeenkomstig de 75 % / 90 %-regel waarnaar in artikel 24, lid 1, sub c, van verordening (EG) nr. 796/2004 van de Commissie wordt verwezen.

4.    Met het vierde middel stelt zij dat de Commissie een kennelijke vergissing heeft begaan voor zover zij ernstige en gerechtvaardigde vermoedens koestert dat niet-sluitende en/of gebrekkige controles zijn verricht en zich daarbij louter baseert op één specifiek geval waarin een autosnelweg werd opgenomen in het gebied dat voor steun in aanmerking komt.

5.    Met het vijfde middel stelt zij dat de Commissie een kennelijke vergissing heeft begaan bij de toepassing van de "richtsnoeren voor de berekening van de financiële consequenties bij de voorbereiding van de beschikking inzake de goedkeuring van de rekeningen in het kader van het EOGFL-Garantie" (document nr. VI/5330/97) en aldus het beginsel van gelijke behandeling van de lidstaten heeft geschonden.

6.    Met het zesde middel stelt zij dat de Commissie een kennelijke vergissing heeft begaan voor zover zij financiële correcties heeft toegepast die de uitgaven in het kader van de bedrijfstoeslagregeling voor het begrotingsjaar 2006 overschrijden en dus betrekking hebben op alle maatregelen van de eerste en de tweede pijler.

7.    Met het zevende middel stelt zij dat de Commissie een kennelijke vergissing heeft begaan door bij de beoordeling van de "Berekening van sancties" geen rekening te houden met de door de Portugese autoriteiten verstrekte gegevens waaruit blijkt dat artikel 49, lid 1, van verordening (EG) nr. 796/2004 van de Commissie is nageleefd en dat er geen risico bestaat voor het Fonds, zodat het bestreden besluit in dit opzicht tevens inbreuk maakt op het evenredigheidsbeginsel.

8.    Met het achtste middel stelt zij dat de Commissie een kennelijke vergissing heeft begaan door van een opzettelijke inbreuk te gewagen, hoewel uit de door de Portugese autoriteiten verstrekte gegevens blijkt dat artikel 53 van verordening (EG) nr. 796/2004 van de Commissie ten volle is nageleefd.

9.    Met het negende middel stelt zij dat de Commissie een kennelijke vergissing heeft begaan door geen rekening te houden met de door de Portugese autoriteiten verstrekte gegevens waaruit blijkt dat artikel 21 van verordening nr. 2237/2003 voor het jaar 2004 en artikel 13 van verordening (EG) nr. 796/2004 van de Commissie voor het jaar 2005 zijn nageleefd wat de controle van de minimale dichtheid van notenbomen betreft.

10.    Met het tiende middel stelt zij dat de Commissie een kennelijke vergissing heeft begaan bij de toepassing van correcties op de in het kader van de maatregel "Extra steunbedragen" betaalde bedragen (dierenpremies en in het kader van de bedrijfstoeslagregeling betaalde toeslagrechten).

____________