Language of document : ECLI:EU:T:2015:609





Hotărârea Tribunalului (Camera a treia) din 9 septembrie 2015 –
LG Electronics/Comisia

(Cauza T‑91/13)

„Concurență – Înțelegeri – Piața mondială a tuburilor pentru monitoare TV și monitoare de calculatoare – Decizie prin care se constată o încălcare a articolului 101 TFUE și a articolului 53 din Acordul privind SEE – Acorduri și practici concertate în materie de prețuri, de împărțire a piețelor și de capacități de producție – Încălcare unică și continuă – Imputabilitate în sarcina societății‑mamă a încălcării comise de întreprinderea comună – Egalitate de tratament – Metodă de calcul al cuantumului amenzii – Luarea în considerare a valorii vânzărilor de tuburi prin intermediul produselor transformate – Termen de prescripție – Proporționalitate – Durata procedurii administrative”

1.                     Concurență – Norme ale Uniunii – Încălcări – Imputare – Societate‑mamă și filiale – Unitate economică – Imputarea comportamentului anticoncurențial al unei întreprinderii comune uneia dintre societățile‑mamă – Condiții – Influență determinantă exercitată asupra comportamentului întreprinderii comune – Sarcina probei – Exercitarea unei influențe determinante care poate fi dedusă dintr‑o serie de indicii privind legăturile economice, organizaționale și juridice dintre întreprinderea comună și societățile‑mamă (art. 101 TFUE; Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului, art. 2) (a se vedea punctele 33-40, 53, 54, 57, 60-63 și 65)

2.                     Concurență – Procedură administrativă – Respectarea dreptului la apărare – Conținutul principiului – Încălcare – Condiții – Posibilitatea întreprinderii vizate de a‑și asigura mai bine apărarea în lipsa neregulii procedurale – Obligația generală de prudență care revine oricărei întreprinderi – Obligația de a veghea la buna conservare a probelor necesare în ipoteza unor acțiuni judiciare sau administrative [art. 101 TFUE; Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului, art. 27 alin. (1)] (a se vedea punctele 68-70 și 86)

3.                     Concurență – Norme ale Uniunii – Încălcări – Imputare – Societate‑mamă și filiale – Unitate economică – Imputarea comportamentului anticoncurențial al unei întreprinderi comune uneia dintre societățile‑mamă – Neimputarea responsabilității pentru comportamentul său întreprinderii comune – Admisibilitate (art. 101 TFUE; Acordul privind SEE, art. 53) (a se vedea punctele 72-75 și 81-83)

4.                     Concurență – Amenzi – Cuantum – Stabilire – Ajustarea cuantumului de bază – Cuantum maxim – Calcul – Cifră de afaceri care trebuie luată în considerare – Cifră de afaceri cumulată a tuturor societăților care constituie entitatea cu caracter economic ce acționează în calitate de întreprindere [art. 101 alin. (1) TFUE; Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului, art. 23 alin. (2)] (a se vedea punctele 99-105)

5.                     Concurență – Procedură administrativă – Principiul bunei administrări – Obligația de diligență și de imparțialitate (art. 101 TFUE) (a se vedea punctele 108 și 109)

6.                     Concurență – Amenzi – Apreciere în funcție de comportamentul individual al întreprinderii – Efectul nesancționării unui alt operator economic – Lipsă [art. 101 alin. (1) TFUE] (a se vedea punctele 110 și 111)

7.                     Concurență – Procedură administrativă – Prescripție în materie de amenzi – Momentul de la care începe să curgă termenul – Încălcare unică și continuă (art. 101 TFUE; Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului, art. 25) (a se vedea punctele 121-123)

8.                     Concurență – Amenzi – Cuantum – Stabilire – Stabilirea cuantumului de bază – Stabilirea valorii vânzărilor – Vânzări realizate în legătură directă sau indirectă cu încălcarea – Incorporarea unor produse care fac obiectul cartelului în produse finite de către unități de producție integrate vertical în întreprinderea incriminată – Vânzarea de produse finite în Spațiul Economic European de către întreprinderea incriminată – Luarea în considerare a valorii de vânzare a produselor finite numai până la concurența proporției din această valoare ce corespunde valorii produselor care fac obiectul cartelului – Admisibilitate [art. 101 alin. (1) TFUE; Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului, art. 23 alin. (2); Comunicarea 2006/C 210/02 a Comisiei] (a se vedea punctele 127-140)

9.                     Concurență – Norme ale Uniunii – Domeniu de aplicare teritorial – Înțelegere între întreprinderi stabilite în exteriorul Spațiului Economic European care este însă aplicată și produce efecte pe piața internă – Vânzarea în Uniune a unui produs care face obiectul cartelului – Competența Comisiei de a aplica normele de concurență al Uniunii – Admisibilitate în raport cu dreptul internațional public – Intervenția filialelor, agențiilor sau sucursalelor stabilite în exteriorul Uniunii – Irelevanță (art. 101 TFUE; Acordul privind SEE, art. 53) (a se vedea punctele 146-149)

10.                     Concurență – Norme ale Uniunii – Domeniu de aplicare teritorial – Aplicarea înțelegerii în interiorul Uniunii – Întreprindere integrată vertical care dispune de unități de producție situate în afara Spațiului Economic European – Incorporarea unor produse care fac obiectul cartelului în produse finite de către respectivele unități de producție – Vânzarea respectivelor produse finite în Spațiul Economic European de către întreprinderea integrată – Includere (art. 101 TFUE; Acordul privind SEE, art. 53) (a se vedea punctul 150)

11.                     Concurență – Amenzi – Cuantum – Stabilire – Stabilirea cuantumului de bază – Stabilirea valorii vânzărilor – Metodă de calcul definită în liniile directoare – Obligația Comisiei de a aplica liniile directoare cu respectarea principiului egalității de tratament – Comisie care beneficiază de o largă putere de apreciere în privința metodei de calcul al amenzilor [art. 101 alin. (1) TFUE; Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului, art. 23 alin. (2), Comunicarea 2006/C 210/02 a Comisiei] (a se vedea punctele 153-158)

12.                     Concurență – Amenzi – Cuantum – Stabilire – Marjă de apreciere rezervată Comisiei – Limite – Respectarea principiului proporționalității – Conținut – Stabilirea amenzii în mod proporțional cu elementele de apreciere a gravității încălcării [art. 101 alin. (1) TFUE; Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului, art. 23 alin. (2)] (a se vedea punctele 196 și 197)

13.                     Concurență – Procedură administrativă – Obligațiile Comisiei – Respectarea unui termen rezonabil – Criterii de apreciere – Încălcare – Lipsă (art. 101 TFUE) (a se vedea punctele 207-212 și 218)

Obiectul

Cerere de anulare în parte a Deciziei C(2012) 8839 final a Comisiei din 5 decembrie 2012 privind o procedură de aplicare a articolului 101 TFUE și a articolului 53 din Acordul privind SEE (cazul COMP/39437 – Tuburi pentru televizoare și pentru monitoare de calculator), și cerere de reducere a amenzilor aplicate reclamantei

Dispozitivul

1)

Respinge acțiunea.

2)

Obligă LG Electronics, Inc. la plata cheltuielilor de judecată.