Language of document :

Acțiune introdusă la 19 martie 2007 - WWF-UK/Consiliu

(Cauza T-91/07)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: WWF-UK Ltd (Godalming, Regatul Unit) (reprezentanți: P. Sands, QC, J. Simor, Barrister, R. Stein, Solicitor)

Pârât: Consiliul Uniunii Europene

Concluziile reclamantei

anularea capturilor totale admisibile (TAC) stabilite de Regulamentul nr. 41/2007 al Consiliului în ceea ce privește codul din zonele aflate sub incidența Regulamentului nr. 432/2004 al Consiliului de stabilire a unor măsuri de refacere a rezervelor de cod;

constatarea faptului că prevederile menționate mai sus vor continua totuși să se aplice până în momentul în care vor fi înlocuite de noi dispoziții;

obligarea Consiliului la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Această acțiune este introdusă în temeiul articolului 230 CE și se referă la capturile totale admisibile ("TAC") pentru anul 2007 stabilite de către Consiliu prin Regulamentul nr. 41/20071 ("Regulamentul privind TAC") în ceea ce privește codul din zonele aflate sub incidența Regulamentului nr. 432/2004 al Consiliului de stabilire a unor măsuri de refacere a rezervelor de cod2 ("Planul de refacere a rezervelor de cod"), în urma propunerii Comisiei din 5 decembrie 20063.

În esență, reclamanta susține că s-a comis de către Consiliu o eroare vădită de drept ca urmare a faptului că acesta nu a stabilit un nivel TAC egal cu zero, ceea ce, pretinde reclamanta, este necesar, potrivit recomandărilor științifice pertinente, pentru a se realiza o creștere a rezervelor în raport cu nivelul actual, când există un risc serios de epuizare a acestora și de imposibilitate de a se mai reveni la limite biologice de securitate .

În primul rând, potrivit reclamantei, TAC în discuție sunt nelegale întrucât nu au fost stabilite în conformitate cu cerințele Planului de refacere a rezervelor de cod. În plus, potrivit argumentelor reclamantei atât Consiliul cât și Comisia par mai degrabă să se fi bazat, atunci când au stabilit respectivele TAC, pe articolul 20 din Regulamentul nr. 2371/20024 ("Regulamentul din 2002") decât pe Planul de refacere a rezervelor de cod.

În al doilea rând, reclamanta susține că respectivele TAC sunt nelegale deoarece nu respectă principiul precauției așa cum se impune prin Planul de refacere a rezervelor de cod, articolele 5 alineatul (3), 4 și 2 alineatul (1) din Regulamentul din 2002, politica comună în domeniul pescuitului, articolul 174 CE și articolele 5 și 6 din Acordul ONU din 1995.

În al treilea rând, reclamanta afirmă că stabilirea respectivelor TAC este nerațională întrucât acestea au fost fixate la un nivel la care, potrivit tuturor dovezilor științifice disponibile, rezervele fie vor rămâne la un nivel la care există un risc serios de epuizare a acestora, fie chiar se vor epuiza.

În al patrulea rând, potrivit reclamantei, Consiliul și-a exercitat în mod abuziv atribuțiile prin stabilirea TAC la un nivel care urmărește să atingă obiective de natură politică și economică, în loc să le stabilească la nivelul necesar pentru a îndeplini obiectivul relevant al Planului de refacere a rezervelor de cod, respectiv acela de a spori rezervele de cod pe parcursul unui an, sau al celei mai scurte perioade ulterioare de timp, deasupra nivelurilor la care sunt amenințate în mod serios să se epuizeze.

De asemenea, reclamanta susține că dacă Planul de refacere a rezervelor de cod nu ar permite stabilirea TAC la nivelul zero, planul în sine ar fi nelegal întrucât nu ar fi conform cu principiul precauției.

În plus, potrivit reclamantei, Consiliul a comis o eroare de drept prin faptul că nu a reglementat rezervele de cod din zona VII (d) ICES (Consiliul Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime) ca intrând sub incidența Planului de refacere a rezervelor de cod.

____________

1 - Regulamentul nr. 41/2007 al Consiliului din 21 decembrie 2006 de stabilire, pentru anul 2007, a posibilităților de pescuit și a condițiilor conexe privind anumite stocuri de pești și grupuri de stocuri de pești, aplicabile în apele Comunității și, în raport cu navele Comunității, în apele în care sunt necesare limitări ale capturilor (JO 2007 L 15, p. 1)

2 - JO 2004 L 70, p. 8

3 - COM(2006) 774

4 - Regulamentul (CE) nr. 2371/2002 al Consiliului din 20 decembrie 2002 privind conservarea și exploatarea durabilă a resurselor piscicole în conformitate cu politica comună în domeniul pescuitului (JO 2002 L 358, p. 59)