Language of document :

Meddelande i Europeiska Unionens Officiella Tidning

 

Talan mot Europeiska gemenskapernas kommission. väckt den 21 januari 2005 av Elisabeth Agne-Dapper med flera mot Europeiska gemenskapernas kommission

(mål T-35/05)

Rättegångsspråk: franska

Elisabeth Agne-Dapper, Schoorl (Nederländerna) och 172 andra personer, har den 21 januari 2005 väckt talan vid Europeiska gemenskapernas förstainstansrätt mot Europeiska gemenskapernas kommission. Sökanden företräds av advokaterna Georges Vandersanden, Laure Levi och Aurore Finchelstein.

Sökanden yrkar att förstainstansrätten skall

Förklara att talan kan tas upp till sakprövning och bifalla talan, inklusive invändningen om rättsstridighet.

Följaktligen ogiltigförklara sökandenas pensionsbesked för maj månad 2004 och därmed tillämpa en korrigeringskoefficient i samma nivå som huvudstaden i deras hemvistland eller i vart fall en korrigeringskoefficient som på ett adekvat sätt kan återspegla skillnaderna i levnadsomkostnader på de orter där sökandena kan förväntas ha omkostnader och som därmed svarar mot principen om likabehandling.

Förplikta kommissionen att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Sökandena i förevarande mål är alla tjänsteman som pensionerades före den 1 maj 2004. De ifrågasätter den övergångsordning som, i väntan på att korrigeringskoefficienterna avskaffats, inrättats genom rådets förordning (EG, Euratom) nr 723/2004 av den 22 mars 2004 om ändring av tjänsteföreskrifterna för tjänstemän i Europeiska gemenskaperna och anställningsvillkoren för övriga anställda i Europeiska gemenskaperna1, såvitt denna ordning är grundad på en ny beräkning av korrigeringskoefficienterna för pension, som inte längre beräknas i förhållande till huvudstaden utan på grundval av de genomsnittliga levnadsomkostnaderna i den medlemsstat där den pensionsberättigade kan styrka att han är bosatt.

Till stöd för sina yrkanden gör sökandena för det första gällande att ovannämnda förordning är grundad på en felaktig motivering, eftersom varken den ökande integrationen inom gemenskapen eller den fria rörligheten och friheten att vistas i en medlemsstat, eller svårigheten att kontrollera den pensionerade tjänstemannens faktiska bostadsort kan bilda grundvalen för den aktuella övergångsordningen.

Sökanden gör därefter gällande att likhetsprincipen, rättssäkerhetsprincipen, principen om att förvärvade rättigheter skall ha retroaktiv verkan och principen om skydd för berättigade förväntningar samtliga har åsidosatts i förevarande fall.

____________

1 - EUT L 124, av den 27.4.2004, s. 1