Language of document :

Προσφυγή της 26ης Οκτωβρίου 2020 – Ουγγαρία κατά Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(Υπόθεση C-551/20)

Γλώσσα διαδικασίας: η ουγγρική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Ουγγαρία (εκπρόσωποι: M. Z. Fehér και K. Szíjjártó)

Καθών: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αιτήματα

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Δικαστήριο να ακυρώσει:

το άρθρο 1, παράγραφος 6, στοιχείο γ΄, και το άρθρο 2, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΕ) 2020/10541 και, δευτερευόντως, όλες τις διατάξεις που συνδέονται αναπόσπαστα με τις διατάξεις αυτές·

το άρθρο 1, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΕ) 2020/1055 2 , στο μέτρο που τροποποιεί το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) 1071/2009, εισάγοντας στην παράγραφο 1 νέο στοιχείο β΄, και, δευτερευόντως, όλες τις διατάξεις που συνδέονται αναπόσπαστα με τις διατάξεις αυτές·

το άρθρο 1 της οδηγίας (ΕΕ) 2020/1057 3 ή, επικουρικώς, την παράγραφο 6 του άρθρου 1 και, δευτερευόντως, όλες τις διατάξεις που συνδέονται αναπόσπαστα με τις διατάξεις αυτές·

να καταδικάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

1.    Λόγοι συνδεόμενοι με τις προσβαλλόμενες διατάξεις του κανονισμού 2020/1054

Η διάταξη του άρθρου 1, παράγραφος 6, στοιχείο γ΄, του κανονισμού 2020/1054, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούν να λαμβάνονται εντός οχήματος οι κανονικές περίοδοι εβδομαδιαίας ανάπαυσης και οιαδήποτε περίοδος εβδομαδιαίας ανάπαυσης διάρκειας μεγαλύτερης των 45 ωρών που λαμβάνεται ως αντιστάθμιση για προηγούμενες μειωμένες περιόδους εβδομαδιαίας ανάπαυσης, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επαρκείς κατάλληλες εγκαταστάσεις ανάπαυσης. Η απαίτηση αυτή επιβαρύνει δυσανάλογα τα υποκείμενα δικαίου –οδηγούς και μεταφορικές εταιρίες– και συνιστά πρόδηλο σφάλμα εκτιμήσεως εκ μέρους των νομοθετών. Ομοίως, συνιστά πρόδηλο σφάλμα εκτιμήσεως το γεγονός ότι ουδόλως εξετάστηκε, στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, η διαθεσιμότητα, ο αριθμός ή η τοποθεσία των καταλυμάτων που είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές οι οποίες περιέχονται στην προσβαλλόμενη διάταξη, παρότι προβλήθηκαν σχετικώς σοβαρές ενστάσεις.

Η Ουγγρική Κυβέρνηση θεωρεί ότι στερείται νομιμότητας το άρθρο 2, παράγραφος 2, του κανονισμού 2020/1054, το οποίο ορίζει την ημερομηνία κατά την οποία τα οχήματα πρέπει να έχουν εξοπλιστεί με ευφυή ταχογράφο δεύτερης γενιάς (V2). Κατά πρώτον, με τη θέσπιση της διάταξης αυτής οι νομοθέτες υπέπεσαν σε πρόδηλο σφάλμα εκτιμήσεως και παραβίασαν την αρχή της αναλογικότητας, καθόσον δεν εξέτασαν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της συντόμευσης της προθεσμίας. Κατά δεύτερον, οι νομοθέτες απέτυχαν να ανταποκριθούν στις θεμιτές προσδοκίες των επιχειρηματιών και παραβίασαν τις αρχές της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της ασφάλειας δικαίου. Κατά τρίτον, η εν λόγω διάταξη δεν είναι σύμφωνη με την απαίτηση της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Ένωσης, η οποία διατυπώνεται στο άρθρο 151 ΣΛΕΕ, δεύτερο εδάφιο, καθώς σήμερα τα οχήματα των εταιριών που είναι εγκατεστημένες σε κράτη που δεν είναι μέλη της Ένωσης δεν υπόκεινται σε τέτοια απαίτηση, με αποτέλεσμα να διαθέτουν σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των εταιριών της Ένωσης.

2.    Λόγοι συνδεόμενοι με τις προσβαλλόμενες διατάξεις του κανονισμού 2020/1055

Κατά την Ουγγρική Κυβέρνηση, η υποχρέωση να επιστρέφει το όχημα κάθε οκτώ εβδομάδες [σε ένα από τα επιχειρησιακά κέντρα] αγνοεί τις απαιτήσεις της αναλογικότητας και συνιστά πρόδηλο σφάλμα εκτιμήσεως, καθόσον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεν προέβησαν σε κανενός είδους εκτίμηση του οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου των νέων απαιτήσεων, με αποτέλεσμα να μην έχουν καμιά εις βάθος ενημέρωση σχετικά με το αν η νέα απαίτηση είναι σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι νομοθέτες παραβίασαν και την αρχή της πρόληψης, καθώς δεν εκτίμησαν τις περιβαλλοντικές συνέπειες του μέτρου. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, τα οχήματα πρέπει να επιστρέφουν χωρίς φορτίο σε πολλές περιπτώσεις, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην Ένωση.

Εξάλλου, η εν λόγω απαίτηση είναι αντίθετη προς την αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων, καθόσον επηρεάζει κατά τρόπο διαφορετικό τους μεταφορείς που είναι εγκατεστημένοι στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απ’ ότι τους εγκατεστημένους στην περιφέρεια και ιδίως στις χώρες που είναι γνωστές ως «κράτη μέλη της Ευρώπης των Δεκατριών». Βάσει του άρθρου 91, παράγραφος 2, ΣΛΕΕ και του άρθρου 94 ΣΛΕΕ, οι νομοθέτες όφειλαν να λάβουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών αυτών και να αποστούν από τη θέσπιση μιας ρύθμισης που εισάγει διακρίσεις με τα αποτελέσματά της.

3.    Λόγοι συνδεόμενοι με τις προσβαλλόμενες διατάξεις της οδηγίας 2020/1057

Με το κύριο αίτημά της, η Ουγγρική Κυβέρνηση ζητεί την ακύρωση του άρθρου 1 της οδηγίας 2020/1057, η οποία περιέχει «ειδικούς κανόνες για την απόσπαση οδηγών». Ισχυρίζεται ότι οι εν λόγω «ειδικοί κανόνες» στερούνται νομιμότητας, διότι οι οδηγοί που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πρόσωπα που λαμβάνουν διεθνικά μέτρα, κατά την έννοια του άρθρου 1, παράγραφος 3, στοιχείο α΄, της οδηγίας 96/71/ΕΚ και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωσή τους οι διατάξεις της εν λόγω οδηγίας.

Επικουρικώς, η Ουγγρική Κυβέρνηση ζητεί την ακύρωση του άρθρου 1, παράγραφος 6, της οδηγίας 2020/1057, επειδή οι νομοθέτες δεν τήρησαν την αρχή της ίσης μεταχείρισης, καθόσον η απαλλαγή των πράξεων διμερούς μεταφοράς που εισάγεται με το άρθρο 1, παράγραφος 3, της οδηγίας δεν περιλαμβάνει τις λεγόμενες πράξεις συνοδευόμενης συνδυασμένης μεταφοράς. Ομοίως, η Ουγγρική Κυβέρνηση προβάλλει σε σχέση με τη διάταξη αυτή το γεγονός ότι δεν έχει συνταχθεί καμιά μελέτη επιπτώσεων και, στο πλαίσιο αυτό, την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας και πρόδηλο σφάλμα εκτιμήσεως εκ μέρους των νομοθετών.

____________

1 Κανονισμός (ΕΕ) 2020/1054 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2020, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 561/2006, όσον αφορά ελάχιστες απαιτήσεις ως προς τα ανώτατα όρια για τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο οδήγησης, κατώτατα όρια για τα διαλείμματα και περιόδους ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης, καθώς και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 165/2014, όσον αφορά τον εντοπισμό μέσω ταχογράφων (ΕΕ 2020, L 249, σ. 1).

2 Κανονισμός (EE) 2020/1055 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2020, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1071/2009, (ΕΚ) αριθ. 1072/2009 και (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 με στόχο την προσαρμογή τους στις εξελίξεις στον τομέα των οδικών μεταφορών (ΕΕ 2020, L 249, σ. 17).

3 Οδηγία (ΕΕ) 2020/1057 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2020, για τη θέσπιση ειδικών κανόνων σχετικά με την οδηγία 96/71/ΕΚ και την οδηγία 2014/67/ΕΕ για την απόσπαση οδηγών στον τομέα των οδικών μεταφορών και για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/22/ΕΚ, όσον αφορά τις απαιτήσεις επιβολής, και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 (ΕΕ 2020, L 249, σ. 49).