Language of document :

    Kanne 27.11.2023 – Lagardère v. komissio

(Asia T-1119/23)

Oikeudenkäyntikieli: ranska

Asianosaiset

Kantaja: Lagardère SA (Pariisi, Ranska) (edustajat: asianajajat D. Théophile, G. Aubron ja C. Bocket)

Vastaaja: Euroopan komissio

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

kumoamaan 19.9.2023 annetun Euroopan komission päätöksen C(2023) 6429, sellaisena kuin se on muutettuna 27.10.2023 annetulla Euroopan komission päätöksellä C(2023) 7464, SEUT 263 artiklan nojalla

velvoittamaan komission korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantaja vetoaa kuuteen kanneperusteeseen.

Ensimmäisen kanneperusteen mukaan komissio käyttää riidanalaisessa päätöksessään asetuksen N:o 139/2004 11 artiklan 3 kohtaan perustuvaa harkintavaltaansa väärin, koska päätöksellä Lagardère SA velvoitetaan lainvastaisesti tekemään tunnustelevia etsintöjä varmistumatta sen oikeudellisista ja teknisistä edellytyksistä ryhtyä sellaisiin etsintöihin.

Toisen kanneperusteen mukaan SEUT 296 artiklaa on rikottu, koska riidanalaisen päätöksen perustelut ovat puutteelliset, minkä takia kantaja ei saa tietoa tehdyn toimenpiteen perusteista eivätkä unionin tuomioistuimet voi valvoa riidanalaisen päätöksen lainmukaisuutta. Riidanalaisen päätöksen perustelut eivät ole ymmärrettäviä etenkään (i) oikeudellisen välineen valinnan eivätkä (ii) vaadittujen tietojen laajuuden osalta.

Kolmannen kanneperusteen mukaan yksityiselämän ja viestien suojan perusperiaatetta on loukattu, koska kantaja velvoitetaan riidanalaisella päätöksellä keräämään työntekijöidensä yksityiset viestintävälineet ja heidän työvälineille tallennetut yksityiset asiakirjansa.

Neljännen kanneperusteen mukaan lehdistönvapauden perusperiaatetta on loukattu, koska riidanalaisella päätöksellä ei suojata millään tavalla asiakirjoja, jotka voivat sisältää journalistisia lähteitä, ja koska sillä asetetaan Lagardère SA:lle ja asianomaisille journalisteille työtaakka, joka on epäsuhteessa komission tutkimuksen tarpeiden kanssa.

Viidennen kanneperusteen mukaan oikeusvarmuuden yleistä oikeusperiaatetta on loukattu, koska päätöstä ei voida pitää riittävän selkeänä ja täsmällisenä oikeuskäytännössä tarkoitetulla tavalla ja koska sillä väistämättä asetetaan kantaja asemaan, jossa se rikkoo lakiin ja sopimuksiin perustuvia velvollisuuksiaan.

Kuudennen kanneperusteen mukaan suhteellisuusperiaatetta ja julkisen vallan mielivaltaista puuttumista yksityisen toiminnan alaan koskevan suojan periaatetta on loukattu, koska riidanalaisella päätöksellä ylitetään se, mikä on välttämätöntä komission tutkimuksen päämäärien toteuttamiseksi (i) valitun oikeudellisen välineen, (ii) vaadittujen tietojen laajuuden ja (iii) vastaamiselle asetetun määräajan osalta.

____________