Language of document : ECLI:EU:F:2014:215

DOM AV EUROPEISKA UNIONENS PERSONALDOMSTOL

(tredje avdelningen)

17 september 2014

Mål F‑117/13

Kari Wahlström

mot

Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex)

”Personalmål – Frontex personal – Tillfälligt anställd – Beslut att inte förlänga ett tidsbegränsat avtal – Förfarande för förlängning – Artikel 41.2 a i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna – Rätten att yttra sig – Åsidosättande – Betydelse för beslutets innehåll”

Saken:      Talan, väckt med stöd av artikel 270 FEUF, genom vilken Kari Wahlström har yrkat ogiltigförklaring av det beslut som verkställande direktören för Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser (Frontex) fattat den 19 februari 2013 innebärande att Kari Wahlströms avtal om anställning som tillfälligt anställd inte förlängdes.

Avgörande:      Det beslut som verkställande direktören för Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser fattade den 19 februari 2013 att inte förlänga Kari Wahlströms avtal om anställning som tillfälligt anställd ogiltigförklaras. Talan ogillas i övrigt. Europeiska byrån för förvaltningen av det operativa samarbetet vid Europeiska unionens medlemsstaters yttre gränser ska bära sina rättegångskostnader och ersätta Kari Wahlströms rättegångskostnader.

Sammanfattning

Tjänstemän – Tillfälligt anställda – Rekrytering – Beslut att inte förlänga ett tidsbegränsat avtal – Beslutet antas utan att den berörda personen ges tillfälle att yttra sig – Åsidosättande av rätten att yttra sig

(Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, artikel 41.2 a (Anställningsvillkoren för övriga anställda, artikel 47)

I och med att beslut att inte förlänga ett tidsbegränsat avtal om anställning som tillfälligt anställd påverkar den berörda personens situation negativt, eftersom beslutet får till följd att personen inte har möjlighet att fortsätta sitt anställningsförhållande, åligger det enligt artikel i Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna 41.2 vederbörandes institution att ge honom eller henne tillfälle att på ett ändamålsenligt sätt framföra sina synpunkter innan beslutet fattas. Rätten till försvar, såsom den numera stadgas i nämnda artikel 41, omfattar – även om den är mer vidsträckt än så – den processuella rättigheten enligt punkt 2 a i nämnda artikel för var och en att bli hörd innan enskild åtgärd vidtas mot honom eller henne.

För att ett åsidosättande av rätten att yttra sig ska kunna leda till att det angripna beslutet ogiltigförklaras måste det emellertid även prövas huruvida förfarandet hade kunnat få en annan utgång utan denna oegentlighet.

När ett beslut om förlängning av ett avtal om anställning som tillfälligt anställd endast grundas på en bedömning av den berörda personens färdigheter och kvalifikationer är det inte uteslutet att det kunde ha dragits en annan slutsats än att avtalet inte skulle förlängas om den berörda personen getts tillfälle att på ett ändamålsenligt sätt framföra sina synpunkter angående sina yrkesmässiga prestationer. I ett sådant fall skulle följaktligen iakttagandet av rätten att yttra sig kunnat ha betydelse för innehållet i beslutet att inte förlänga avtalet.

(se punkterna 27, 28 och 32)

Hänvisning till

Domstolen: dom Frankrike/People’s Mojahedin Organization of Iran, C‑27/09 P, EU:C:2011:853, punkt 65, dom M., C‑277/11, EU:C:2012:744, punkterna 81–83, dom kommissionen/Kadi, C‑584/10 P, C‑593/10 P och C‑595/10 P, EU:C:2013:518, punkterna 98 och 99 och dom G. och R., C‑383/13 PPU, EU:C:2013:533, punkt 38 och där angiven rättspraxis

Tribunalen: dom L/parlamentet, T‑317/10 P, EU:T:2013:413, punkt 81

Personaldomstolen: dom CH/parlamentet, F‑129/12, EU:F:2013:203, punkt 38