Language of document :

Acţiune introdusă la 6 mai 2011 - ClientEarth și International Chemical Secretariat/ECHA

(Cauza T-245/11)

Limba de procedură: engleza

Părţile

Reclamante: ClientEarth (Londra, Regatul Unit) și The International Chemical Secretariat (Göteborg, Suedia) (reprezentant: P. Kirch, avocat)

Pârâtă: Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA)

Concluziile

Constatarea faptului că pârâta a încălcat Convenţia de la Aarhus privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiţie în domeniul mediului;

constatarea faptului că pârâta a încălcat Regulamentul (CE) nr. 1367/20061;

constatarea faptului că pârâta a încălcat Regulamentul (CE) nr. 1049/20012;

anularea deciziei, care figurează în răspunsul confirmativ al pârâtei din 4 martie 2011, de a refuza accesul la documentele solicitate şi

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată ale reclamantelor, inclusiv a celor efectuate de eventualii intervenienţi.

Motivele și principalele argumente

Prin intermediul acţiunii formulate, reclamantele solicită, în temeiul articolului 263 TFUE, anularea deciziei, care figurează în răspunsul confirmativ al pârâtei din 4 martie 2011, de a nu acorda accesul la documentele care conţin numele şi datele de contact ale solicitanților înregistrării (producători/importatori) unui număr important de substanţe pretins periculoase pentru sănătatea umană şi pentru mediu şi cantităţile în care acestea sunt introduse pe piaţa Uniunii.

În susţinerea acţiunii, reclamantele invocă cinci motive.

Potrivit primului motiv, decizia atacată încalcă articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1049/2001, întrucât reclamantelor nu li s-a răspuns la cererea de confirmare în termenul prevăzut, iar această întârziere nu a fost motivată.

Potrivit celui de al doilea motiv, decizia atacată încalcă articolul 4 alineatele (4) şi (6) din Regulamentul nr. 1049/2001, întrucât solicitanții înregistrării nu au fost consultaţi pentru a se stabili dacă există vreun interes comercial care să justifice nedivulgarea şi întrucât nu au fost furnizate argumente suficiente care să dovedească cu certitudine faptul că documentele nu trebuiau divulgate.

Potrivit celui de al treilea motiv, decizia atacată încalcă articolul 4 alineatele (1), (2), (3) şi (4) din Convenţia de la Aarhus, întrucât reclamantelor nu le-a fost acordat accesul la informaţiile solicitate. Decizia atacată încalcă de asemenea articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul nr. 1367/2006, întrucât prin aceasta nu au fost interpretate în mod restrictiv excepţiile prevăzute la articolul 4 din Regulamentul nr. 1049/2001, ținând seama de interesul public pe care îl prezintă comunicarea, precum şi de aspectul dacă informaţiile solicitate se referă la emisii în mediu.

Potrivit celui de al patrulea motiv, decizia atacată încalcă articolul 4 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul nr. 1049/2001, întrucât prin aceasta nu s-a demonstrat că divulgarea documentelor solicitate ar aduce o atingere gravă procesului decizional intern al ECHA, precum şi articolul 4 alineatul (2) prima liniuţă din acelaşi regulament, întrucât nu s-a demonstrat existenţa unui interes comercial care să justifice nedivulgarea.

Potrivit celui de al cincilea motiv, decizia atacată încalcă articolul 4 alineatul (3) al doilea paragraf şi articolul 4 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul nr. 1049/2001, întrucât prin aceasta nu s-a stabilit dacă exista un interes public superior care să justifice divulgarea şi nu s-a oferit o motivare amănunţită pentru refuz.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 1367/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 septembrie 2006 privind aplicarea, pentru instituţiile și organismele comunitare, a dispoziţiilor Convenţiei de la Aarhus privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiţie în domeniul mediului (JO L 264, p. 13, Ediţie specială, 15/vol. 17, p. 126).

2 - Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, p. 43, Ediţie specială, 01/vol. 3, p. 76).