Language of document : ECLI:EU:T:2024:359

(Cauza T123/23)

VA

împotriva

Comisiei Europene

 Hotărârea Tribunalului (Camera a cincea extinsă) din 5 iunie 2024

„Funcție publică – Funcționari – Remunerație – Alocații familiale – Alocație pentru creșterea copilului aflat în întreținere – Alocația școlară – Decizii de încetare a anumitor alocații – Condiții de dispunere – Noțiunea de «finalizare a studiilor» – Egalitate de tratament – Principiul bunei administrări – Restituire a plății nedatorate – Articolul 85 primul paragraf din statut – Răspundere”

1.      Funcționari – Remunerație – Alocații familiale – Alocația școlară – Condiții de dispunere – Caracter cumulativ

(Statutul funcționarilor, art. 67, și anexa VII, art. 2 și 3)

(a se vedea punctele 32-34)

2.      Funcționari – Remunerație – Alocații familiale – Alocația pentru creșterea copilului aflat în întreținere – Condiții de dispunere – Urmarea unei formări educaționale – Noțiune – Data finalizării studiilor – Punere la dispoziție a rezultatelor finale de către instituția de învățământ

[Statutul funcționarilor, art. 67 și anexa VII, art. 2 alin. (3) lit. (b)]

(a se vedea punctele 36 și 38-42)

3.      Funcționari – Remunerație – Alocații familiale – Alocația școlară – Condiții de dispunere – Frecventare în mod regulat și cu program complet – Data finalizării studiilor – Punere la dispoziție a rezultatelor finale de către instituția de învățământ

[Statutul funcționarilor, art. 67 și anexa VII, art. 3 alin. (1)]

(a se vedea punctele 53-55)

4.      Funcționari – Acte ale administrației – Revocare – Acte nelegale – Reluare a procedurii de adoptare din stadiul în care a intervenit nelegalitatea – Admisibilitate


(a se vedea punctele 71 și 94)

Rezumat

Sesizat cu o acțiune introdusă de un funcționar al Consiliului Uniunii Europene, Tribunalul anulează în parte deciziile Comisiei, în măsura în care prin acestea încetează dreptul funcționarului respectiv de a primi alocația pentru creșterea copilului aflat în întreținere, alocația școlară, precum și reducerea de impozit aferentă alocației pentru creșterea copilului aflat în întreținere în perioada dintre ultimul examen universitar al copilului său și punerea la dispoziție a rezultatelor finale de către instituția de învățământ. În acest cadru, Tribunalul se pronunță cu privire la problema inedită de a ști de la ce dată un funcționar nu mai este eligibil pentru drepturile financiare menționate întrucât copilul său nu mai primește formare educațională sau profesională, în sensul articolului 2 alineatul (3) din anexa VII la Statutul funcționarilor Uniunii Europene (denumit în continuare „statutul”) și nu mai frecventează în mod regulat și cu program complet o instituție de învățământ, în sensul articolului 3 alineatul (1) din această anexă.

În speță, fiica reclamantului a urmat studii universitare la o universitate belgiană. Printre altele, ea a susținut ultimul examen din ciclul său de studii la 18 iunie 2021, a aflat că a promovat examenele la 2 iulie 2021 și a primit un certificat de absolvire la 27 august 2021. Anul universitar s‑a încheiat la 13 septembrie 2021.

Până în luna septembrie 2021, reclamantul a primit, pentru fiica sa, alocația pentru creșterea copilului aflat în întreținere, precum și alocația școlară, prevăzute la articolele 2 și 3 din anexa VII la statut, și a beneficiat de reducerea de impozit aferentă alocației pentru creșterea copilului aflat în întreținere. Cu toate acestea, întrucât fiica sa și‑a promovat examenele în iunie 2021, în cadrul primei sesiuni de examene, Comisia a decis că reclamantul nu mai avea dreptul să primească drepturile financiare în discuție începând din luna iulie 2021 și a procedat, așadar, la recuperarea acestor drepturi financiare pentru lunile iulie, august și septembrie 2021.

Aprecierea Tribunalului

Pentru început, Tribunalul amintește că, potrivit articolelor 2 și 3 din anexa VII la statut, alocația școlară nu poate fi acordată decât dacă sunt îndeplinite în prealabil condițiile care permit obținerea alocației pentru creșterea copilului aflat în întreținere. Rezultă că aprecierea condiției referitoare la frecventarea în mod regulat și cu program complet a unei instituții de învățământ trebuie efectuată într‑o a doua etapă, după ce s‑a stabilit că respectivul copil pentru care se solicită alocația școlară se află în întreținerea funcționarului.

În cazul în care un copil urmează studii universitare, dreptul la alocația pentru creșterea copilului aflat în întreținere este subordonat îndeplinirii a trei condiții, și anume întreținerea efectivă de către funcționar a copilului său, faptul ca acesta din urmă să aibă între 18 și 26 de ani și faptul ca acesta să primească o formare educațională sau profesională.

În această privință, Tribunalul precizează că o „formare” se compune din mai multe etape, precum participarea la cursurile prevăzute de programul de studii și la examenele aferente cursurilor respective, evaluarea acestora și, la finalul ultimului dintre aceste examene, punerea la dispoziție de către instituția de învățământ care asigură formarea în discuție a rezultatelor finale care certifică absolvirea acesteia. Etapele menționate sunt indisociabile una de cealaltă, întrucât participarea la examene permite evaluarea dobândirii de către student a competențelor și a cunoștințelor transmise în cadrul cursurilor oferite.

Or, întrucât studentul poate lua cunoștință de absolvirea formării sale numai după finalizarea tuturor examenelor și după ce rezultatele acestor examene au fost puse la dispoziție de instituția de învățământ, trebuie să se considere că studentul nu mai beneficiază de formare în sensul articolului 2 alineatul (3) litera (b) din anexa VII la statut începând cu momentul în care rezultatele finale sunt disponibile.

Astfel, copilul cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani care urmează o formare educațională sau profesională se află în întreținerea funcționarului nu până la momentul în care susține ultimul său examen, ci până la momentul în care rezultatele finale sunt puse la dispoziție de instituția de învățământ.

În acest context, revine, așadar, funcționarului obligația de a informa administrația cu privire la finalizarea studiilor copilului său, comunicându‑i fără întârziere data la care rezultatele finale au fost puse la dispoziție de instituția de învățământ, pentru ca aceasta să poată opri de îndată plata alocației respective.

În ceea ce privește condiția privind frecventarea, prevăzută la articolul 3 alineatul (1) din anexa VII la statut pentru acordarea alocației școlare, Tribunalul transpune la analiza acestei condiții considerațiile sale cu privire la alocația pentru creșterea copilului aflat în întreținere.

Rezultă că, din momentul în care rezultatele finale au fost puse la dispoziție de instituția de învățământ, trebuie să se considere că copilul funcționarului nu mai frecventează în mod regulat și cu program complet o instituție de învățământ în sensul articolului 3 alineatul (1) din anexa VII la statut.