Language of document : ECLI:EU:T:2014:304

ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ (αναιρετικό τμήμα)

της 12ης Μαΐου 2014

Υπόθεση T‑207/12 P

Luigi Marcuccio

κατά

Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Αίτηση αναιρέσεως – Υπαλληλική υπόθεση – Υπάλληλοι – Απόφαση επί αιτήσεως περί θέσεως εγγράφου στον φάκελο υπαλλήλου που καταρτίστηκε για την εξέταση της αιτήσεως περί αναγνωρίσεως του ότι γεγονός που υπέστη ο αναιρεσείων οφείλεται σε ατύχημα – Δεν υφίσταται βλαπτική πράξη – Προπαρασκευαστική πράξη – Ενημερωτική πράξη – Άρθρο 94, στοιχείο α΄, του Κανονισμού Διαδικασίας του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης – Αίτηση αναιρέσεως εν μέρει προδήλως απαράδεκτη και εν μέρει προδήλως αβάσιμη»

Αντικείμενο:      Αίτηση αναιρέσεως κατά της διατάξεως του Δικαστηρίου Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώτο τμήμα) της 29ης Φεβρουαρίου 2012, F‑3/11, Marcuccio κατά Επιτροπής.

Απόφαση:      Η αίτηση αναιρέσεως απορρίπτεται. Ο Luigi Marcuccio φέρει τα έξοδά του, καθώς και τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δίκης αυτής.

Περίληψη

Υπάλληλοι – Κοινωνική ασφάλιση – Ασφάλιση κατά ατυχημάτων και επαγγελματικών νόσων – Φάκελος σχετικός με ατύχημα – Έννοια

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρα 26, 26α και 73)

Στο πλαίσιο ιατρικής διαδικασίας που αφορά την αναγνώριση δεόντως δηλωθέντος από τον οικείο υπάλληλο ατυχήματος, κατόπιν δε τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας μετά τη μονιμοποίηση των βλαβών που προκάλεσε το εν λόγω ατύχημα, δεν συνιστά σφάλμα ερμηνείας του ΚΥΚ και της κανονιστικής ρυθμίσεως σχετικά με την ασφάλιση έναντι των κινδύνων ατυχήματος και επαγγελματικής νόσου η εκτίμηση ότι ο φάκελος που καταρτίστηκε για τις ανάγκες της εξετάσεως αυτής της αιτήσεως αναγνωρίσεως δεν είναι ούτε ο ατομικός φάκελος του υπαλλήλου, κατά την έννοια του άρθρου 26 του εν λόγω ΚΥΚ, ούτε ο ιατρικός φάκελός του, κατά την έννοια του άρθρου 26α του ΚΥΚ.

Ούτε ο ΚΥΚ ούτε η κανονιστική ρύθμιση περί ασφαλιστικής καλύψεως προβλέπουν, τυπικώς, την κατάρτιση φακέλου κατά την εκ μέρους υπαλλήλου υποβολή δηλώσεως ατυχήματος, σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 1, της κανονιστικής αυτής ρυθμίσεως. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η υποβολή τέτοιας δηλώσεως επιβάλλει, στην πράξη, στην αρμόδια για τους διορισμούς αρχή την πρακτική δημιουργία φακέλου προκειμένου να λάβει, σύμφωνα με το άρθρο 18 της ίδιας αυτής ρυθμίσεως, απόφαση σχετικά με την αναγνώριση του αν κάποιο γεγονός οφείλεται σε ατύχημα και τη συνδεόμενη με αυτήν απόφαση σχετικά με τον καθορισμό του βαθμού μόνιμης αναπηρίας. Ο φάκελος αυτό υφίσταται ωστόσο μόνο για τις ανάγκες της διαδικασίας που καταλήγει στη λήψη των αποφάσεων αυτών. Μεταξύ των εγγράφων που αποτελούν τον φάκελο που καταρτίστηκε κατόπιν της υποβολής δηλώσεως περί ατυχήματος μπορούν να περιλαμβάνονται, πέραν αυτής της δηλώσεως περί ατυχήματος, παρατηρήσεις του υπαλλήλου που αφορούν τις περιστάσεις υπό τις οποίες επήλθε το γεγονός που θεωρείται από αυτόν ατύχημα υπό την έννοια της κανονιστικής ρυθμίσεως περί ασφαλιστικής καλύψεως. Ωστόσο, οι παρατηρήσεις αυτές δεν επηρεάζουν, αφεαυτών, ούτε την υπηρεσιακή κατάσταση ούτε τη σταδιοδρομία του ενδιαφερομένου. Επιπλέον, δεν έχουν τον χαρακτήρα διαπιστώσεων εκ μέρους εξουσιοδοτημένων τρίτων σχετικά με την κατάσταση της υγείας του. Επομένως, δεν προορίζονται, ως εκ της φύσεώς τους, να τίθενται στον ατομικό ή στον ιατρικό φάκελο.

(βλ. σκέψεις 40, 41 και 43)