Language of document :

Acțiune introdusă la 26 septembrie 2008 - ICO Services Limited/Parlamentul European și Consiliul

(Cauza T-441/08)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: ICO Services Limited (Slough, Regatul Unit) (reprezentant: S. Tupper, Solicitor)

Pârâți: Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene

Concluziile reclamantei

Anularea, în conformitate cu dispozițiile articolelor 230 CE și 231 CE, a Deciziei nr. 626/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 iunie 2008 privind selectarea și autorizarea sistemelor care furnizează servicii mobile de comunicații prin satelit (MSS);

obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată și aplicarea oricăror altor măsuri pe care Tribunalul le consideră adecvate.

Motivele și principalele argumente

Prin acțiunea formulată în temeiul articolului 230 CE, reclamanta solicită anularea Deciziei nr. 626/2008/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 iunie 2008 privind selectarea și autorizarea sistemelor care furnizează servicii mobile de comunicații prin satelit (MSS)1.

Reclamanta invocă faptul că decizia atacată nici nu privește, nici nu ia în considerare drepturile preexistente ale sistemelor care furnizează MSS de a utiliza spectrul radioelectric în banda de frecvență de 2 GHz, care rezultă fie din reglementările Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) fie din cele ale Conferinței Europene a Administrațiilor Poștei și Telecomunicațiilor. În plus, reclamanta susține că decizia atacată are ca efect să o priveze de drepturile de proprietate pe care le-a dobândit în temeiul dreptului internațional și care îi permit să ofere MSS în lumea întreagă fără ingerințe ilicite. Reclamanta susține că, în realitate, este singurul operator dotat cu un sistem denumit ICO-P care furnizează servicii MSS în banda de frecvență de 2 GHz. Potrivit reclamantei, decizia atacată urmărește să atribuie frecvențe în banda de frecvență de 2 GHz fără a recunoaște în mod corespunzător drepturile ICO-P, astfel încât statele membre ale Uniunii Europene se află în situația de a încălca obligațiile care le sunt impuse prin tratat în ceea ce privește normele relevante ale UIT.

Pe de altă parte, reclamanta invocă faptul că decizia atacată ignoră existența drepturilor sale și creează un sistem prin care este încălcat dreptul său de a utiliza spectrul de 2 GHz. În plus, se susține că decizia periclitează investițiile considerabile pe care reclamata le-a realizat până în prezent și că o obligă pe aceasta să participe la procedura comunitară de cerere de ofertă, determinând imixtiuni în administrarea cotidiană a activității sale.

În continuare, reclamanta invocă faptul că, prin adoptarea deciziei atacate, pârâții au acționat într-un mod disproporționat și discriminatoriu, contrar încrederii legitime a reclamantei. Reclamanta susține că, în realitate, contrar drepturilor sale și/sau încrederii sale legitime, decizia atacată se întemeiază pe premisa că spectrul de 2 GHz poate fi atribuit în întregime, de vreme ce această decizie prevede selectarea și autorizarea operatorilor de MSS în vederea utilizării tuturor frecvențelor existente în banda de frecvențe de 2 GHz.

În plus, se susține că decizia atacată încalcă drepturile reclamantei la respectarea beneficiilor acordate sistemului ICO-P în urma recunoașterii înscrierii de către UIT în Registrul internațional de referință al frecvențelor (Master International Frequency Register), care este ținut de UIT, și a altor drepturi de proprietate similare, ceea ce contravine articolului 1 din Protocolul 1 la Convenția europeană a drepturilor omului și dreptului internațional.

____________

1 - JO L 172, p. 15.