Language of document :

Acțiune introdusă la 31 ianuarie 2024 – Deutsche Umwelthilfe/Comisia

(Cauza T-50/24)

Limba de procedură: germana

Părțile

Reclamantă: Deutsche Umwelthilfe eV (Hanovra, Germania) (reprezentanți: R. Klinger și C. Douhaire, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

anularea deciziei Ares (2023) 8214217 a Comisiei din 1 decembrie 2023, prin care Comisia a respins cererea reclamantei de reexaminare internă a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/9181 , în măsura în care prin acesta se amână data de expirare a perioadei de aprobare a substanței S-metolaclor;

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă șase motive.

Primul motiv întemeiat pe încălcarea articolului 17 din Regulamentul (CE) nr. 1107/20091 ca urmare a faptului că s-a reținut în mod eronat că este îndeplinită condiția potrivit căreia este probabil ca aprobarea să expire înainte de a se lua o decizie cu privire la reînnoirea ei.

Având în vedere stadiul procedurii de reînnoire a aprobării substanței active, pârâta nu ar fi trebuit să considere, la adoptarea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/918 și la examinarea acestei măsuri, că era probabil să nu se ia o decizie înainte de această dată cu privire la reînnoirea aprobării substanței active S-metolaclor.

Al doilea motiv întemeiat pe încălcarea articolului 17 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 ca urmare a faptului că s-a reținut în mod eronat că este îndeplinită condiția potrivit căreia motivele care justifică expirarea aprobării înainte de reînnoire nu sunt imputabile producătorului solicitant.

Producătorul solicitant ar fi contribuit la întârzierea finalizării procedurii de reexaminare a aprobării substanței active prin prezentarea tardivă a dosarului suplimentar și prin furnizarea unor informații lacunare care nu au permis o evaluare definitivă a riscurilor.

Al treilea motiv întemeiat pe încălcarea articolului 17 primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 coroborat cu obiectivul de a asigura un nivel ridicat de protecție și cu principiul precauției, din cauza unei interpretări eronate a normei juridice, în sensul că această dispoziție nu oferă nicio marjă de apreciere și că trebuie acordată o prelungire și în cazul unor indicii privind efectele inacceptabile sau nocive.

Interpretarea articolului 17 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 conform căreia dispoziția nu conferă Comisiei nicio marjă de apreciere în cadrul căreia să poată sau să fie obligată să ia în considerare pericolele și riscurile pentru mediu și sănătate prin refuzul de a prelungi aprobarea ar fi incompatibilă și cu obiectivul primordial de a asigura un nivel ridicat de protecție, cu principiul precauției și cu economia Regulamentului (CE) nr. 1107/2009.

Al patrulea motiv întemeiat pe încălcarea articolului 17 primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 coroborat cu obiectivul de a asigura un nivel ridicat de protecție și cu principiul precauției, având în vedere caracterul de durată al prelungirii generale.

În orice caz, prelungirile sistematice pe mai mulți ani, care ar avea, în definitiv, caracterul unei extinderi de lungă durată a unei autorizații expirate, ar fi incompatibile cu obiectivul protecției și cu principiul precauției.

Al cincilea motiv întemeiat pe încălcarea articolului 17 primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 prin faptul că prelungirea a avut loc pentru o perioadă prea lungă.

Perioada de prelungire prevăzută în Regulamentul de prelungire (UE) 2023/918 depășește perioada strict necesară pentru finalizarea procedurii.

6.    Al șaselea motiv întemeiat pe încălcarea obligației de motivare prevăzute la articolul 296 TFUE și la articolul 41 alineatul (2) litera (c) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

____________

1     Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/918 al Comisiei din 4 mai 2023 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 540/2011 în ceea ce privește prelungirea perioadelor de aprobare a substanțelor active aclonifen, ametoctradin, beflubutamid, bentiavalicarb, boscalid, captan, cletodim, cicloxidim, ciflumetofen, dazomet, diclofop, dimetomorf, etefon, fenazaquin, fluopicolid, fluoxastrobin, flurocloridonă, folpet, formetanat, Helicoverpa armigera nucleopolyhedrovirus, himexazol, acid indolilbutiric, mandipropamid, metalaxil, metaldehidă, metam, metazaclor, metribuzin, milbemectin, paclobutrazol, penoxsulam, fenmedifam, pirimifos-metil, propamocarb, proquinazid, protioconazol, S-metolaclor, virusul poliedrozei nucleare Spodoptera littoralis, Trichoderma asperellum tulpina T34 și Trichoderma atroviride tulpina I-1237 (JO 2023, L 119, p. 160)

1     Regulamentul (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și de abrogare a Directivelor 79/117/CEE și 91/414/CEE ale Consiliului (JO 2009, L 309, p. 1)