Language of document :

Προσφυγή της 24ης Αυγούστου 2021 – VY κατά Επιτροπής

(Υπόθεση T-519/21)

Γλώσσα διαδικασίας: η γαλλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: VY (εκπρόσωπος: F. Moyse, δικηγόρος)

Καθής: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αιτήματα

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει την απόφαση της 25ης Μαΐου 2021·

ως εκ τούτου, να κρίνει παραδεκτή την ασκηθείσα διοικητική ένσταση·

επί της ουσίας, να ακυρώσει την απόφαση της 30ής Μαρτίου 2020·

ως εκ τούτου, να αναγνωρίσει στην προσφεύγουσα, το δικαίωμα να λαμβάνει σύνταξη επιζώντος, κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 18 του παραρτήματος VIII του ΚΥΚ·

εν πάση περιπτώσει, να καταδικάσει την Επιτροπή στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής της κατά της αποφάσεως της Επιτροπής με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά της περί χορηγήσεως συντάξεως επιζώντος, η προσφεύγουσα προβάλλει πέντε λόγους.

1.    Με τον πρώτο λόγο προβάλλεται ότι η διοικητική ένσταση της 2ας Φεβρουαρίου 2021 ήταν παραδεκτή. Η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι η ασκηθείσα διοικητική ένσταση ήταν παραδεκτή, για τον λόγο ότι η απόφαση της 30ής Μαρτίου 2020 δεν αποτελούσε διοικητική απόφαση δεκτική προσφυγής και, επομένως, μπορούσε ευλόγως να θεωρηθεί ότι επρόκειτο περί απλής επιστολής η οποία ενημέρωνε την προσφεύγουσα για τις ενέργειες στις οποίες όφειλε να προβεί κατόπιν του θανάτου του συζύγου της.

2.    Με τον δεύτερο λόγο προβάλλεται ένσταση ελλείψεως νομιμότητας του άρθρου 18 του παραρτήματος VIII του Κανονισμού Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΚΥΚ) απορρέουσα από παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως και από εισαγωγή δυσμενούς διακρίσεως ανάλογα με τη φύση του νομικού δεσμού του κοινού βίου.

3.    Με τον τρίτο λόγο προβάλλεται νομικό σφάλμα κατά την εφαρμογή του άρθρου 18 του παραρτήματος VIII του ΚΥΚ, καθόσον η Επιτροπή όφειλε να είχε ερμηνεύσει το εν λόγω άρθρο ως αναφερόμενο στον κοινό βίο ενός ζευγαριού, είτε αυτό είναι παντρεμένο, είτε έχει συνάψει σύμφωνο συμβιώσεως, είτε ζει σε ελεύθερη ένωση.

4.    Με τον τέταρτο λόγο προβάλλεται σφάλμα κατά την ερμηνεία της έννοιας του συζύγου στο πλαίσιο του καθεστώτος που εφαρμόζεται στη σύνταξη επιζώντος, για τον λόγο ότι η γενική εξέλιξη της ευρωπαϊκής κοινωνίας στο ζήτημα του κοινού βίου επιβάλλει ευρεία ερμηνεία της εν λόγω έννοιας.

5.    Με τον πέμπτο λόγο προβάλλεται πρόδηλο σφάλμα εκτιμήσεως το οποίο απορρέει από τη μη συνεκτίμηση της ιδιαίτερης καταστάσεως της προσφεύγουσας. Συναφώς, η προσφεύγουσα υποστηρίζει αφενός, ότι ο κοινός βίος με τον σύζυγό της διήρκεσε πλέον των 32 ετών, και αφετέρου, ότι έχουν αποκτήσει τέκνο, καθώς και ότι όταν η κατάσταση της υγείας του συζύγου της επιδεινώθηκε εκείνη ήταν στο πλευρό του για να τον συνδράμει.

____________