Language of document :

Cerere de decizie preliminară introdusă de Varhoven kasatsionen sad (Bulgaria) la 23 ianuarie 2024 – K. M. H./Obshtina Stara Zagora

(Cauza C-43/24, Shipov1 )

Limba de procedură: bulgara

Instanța de trimitere

Varhoven kasatsionen sad (Bulgaria)

Părțile din procedura principală

Recurent: K. M. H.

Intimată: Obshtina Stara Zagora

Întrebările preliminare

Principiile egalității cetățenilor Uniunii și liberei circulații a persoanelor, consacrate la articolul 9 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) și la articolele 8 și 21 din versiunea consolidată a Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și confirmate la articolul 7 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și la articolul 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, permit o reglementare națională a unui stat membru care exclude orice posibilitate de modificare a datelor privind sexul, numele și numărul personal de identificare (EGN) deja înscrise în actele de stare civilă ale unui solicitant care afirmă că este transsexual?

Principiile egalității cetățenilor Uniunii și liberei circulații a persoanelor, consacrate la articolul 9 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) și la articolele 8 și 21 din versiunea consolidată a Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), precum și interdicția discriminărilor pe motive de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală consacrată la articolul 10 TFUE, confirmate la articolul 7 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene și la articolul 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, precum și principiul unei căi de atac efective permit consacrarea unei jurisprudențe naționale (în speță, hotărârea interpretativă nr. 2/2023 a Obshto sabranie na grazhdanskata i targovskata kolegii [Adunarea generală a secțiilor civile și comerciale] ale Varhoven kasatsionen sad [Curtea Supremă de Casație]), potrivit căreia se admite că dreptul material obiectiv aplicabil pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene nu prevede posibilitatea de modificare a datelor privind sexul, numele și numărul personal de identificare din actele de stare civilă ale unui solicitant care afirmă că este transsexual, ceea ce îl plasează astfel pe acesta într-o situație diferită de cea în care s-ar afla într-un alt stat membru a cărui jurisprudență permite contrariul?

Este admisibilă o jurisprudență națională potrivit căreia, pentru motive legate de valorile religioase și de concepțiile morale, nu este posibilă modificarea identității de gen, cu excepția cazului în care aceasta este necesară din motive medicale în cazul anumitor persoane intersexuale?

Este admisibilă o jurisprudență națională potrivit căreia, pentru motive legate de valorile religioase și de concepțiile morale, nu este posibilă modificarea identității de gen decât în anumite cazuri și pentru anumite persoane (intersexuale) pentru motive medicale, dar nu și în alte cazuri de modificare a identității de gen determinate de alte motive medicale diferite?

Obligația statelor membre a Uniunii Europene - recunoscută în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene (Hotărârile în cauzele С-673/161 și С-490/202 ) în legătură cu aplicarea Directivei 2004/38/CE3 și a articolului 21 alineatul (1) TFUE - de a recunoaște starea civilă a unei persoane stabilită într-un alt stat membru în conformitate cu legislația acestuia, este valabilă și în privința sexului ca unul dintre elementele esențiale ale înregistrării de stare civilă și impune ca, la modificarea constatată într-un alt stat membru a sexului unei persoane care deține și cetățenia bulgară, acest aspect să fie înscris în registrele corespunzătoare din Republica Bulgaria?

Ținând seama de dreptul la un proces echitabil consacrat de cartă și de CEDO, este admisibilă o interpretare a Constituției printr-o hotărâre a Konstitutsionen sad (Curtea Constituțională), potrivit căreia noțiunea de „sex” trebuie înțeleasă numai în sens biologic? Această interpretare este compatibilă cu cerințele prevăzute de dreptul Uniunii și poate constitui un impediment juridic pentru reflectarea unei schimbări de sex?

____________

1 Numele prezentei cauze este un nume fictiv. El nu corespunde numelui real al niciuneia dintre părțile la procedură.

1 ECLI:EU:C:2018:385

1 ECLI:EU:C:2021:1008

1 Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre pentru cetățenii Uniunii și membrii familiilor acestora, de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1612/68 și de abrogare a Directivelor 64/221/CEE, 68/360/CEE, 72/194/CEE, 73/148/CEE, 75/34/CEE, 75/35/CEE, 90/364/CEE, 90/365/CEE și 93/96/CEE JO 2004, L 158, p. 77, Ediție specială, 05/vol. 7, p. 56).