Language of document :

Kanne 15.2.2022 – Euroopan komissio v. Romania

(asia C-109/22)

Oikeudenkäyntikieli: romania

Asianosaiset

Kantaja: Euroopan komissio (asiamiehet: L. Nicolae ja E. Sanfrutos Cano)

Vastaaja: Romania

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin tuomioistuinta

toteamaan, että Romania ei ole noudattanut SEUT 260 artiklan 1 kohdan mukaisia velvoitteitaan, koska se ei ole toteuttanut asiassa C-307/17, komissio v. Romania annetun unionin tuomioistuimen tuomion1 täytäntöön panemiseksi tarvittavia toimenpiteitä

velvoittamaan Romanian SEUT 260 artiklan 2 kohdan mukaisesti maksamaan sen vuoksi, että se ei ole noudattanut velvoitettaan toteuttaa unionin tuomioistuimen asiassa C-307/17, komissio v. Romania, antaman tuomion täytäntöön panemiseksi tarvittavia toimenpiteitä, 29 781, 30 euron suuruisen uhkasakon kutakin viivästymispäivää kohden tässä asiassa annettavan tuomion julistamispäivästä lukien siihen asti, kunnes kaikki unionin tuomioistuimen asiassa C-307/17, komissio v. Romania antaman tuomion täytäntöön panemiseksi tarvittavat toimenpiteet on toteutettu

velvoittamaan Romanian SEUT 260 artiklan 2 kohdan mukaisesti maksamaan kiinteämääräisen summan, joka vastaa päivittäistä 3 311, 50 euron määrää kerrottuna niiden päivien lukumäärällä, jotka kuluvat asiassa C-301/17, komissio v. Romania annetun tuomion julistamisen jälkeisen päivän ja sen päivän välillä, jona Romania on toteuttanut kaikki mainitun tuomion täytäntöön panemiseksi tarvittavat toimenpiteet, tai jos Romania ei toteuta näitä toimenpiteitä, unionin tuomioistuimen tässä asiassa antaman tuomion julistamispäivän välillä, ja tämän kiinteämääräisen hyvityksen vähimmäismäärä on 1 643 000 euroa.

velvoittamaan Romanian korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Euroopan komission Romaniaa vastaan nostaman kanteen kohteena on se, että kyseinen jäsenvaltio ei ole noudattanut velvoitettaan toteuttaa unionin tuomioistuimen asiassa C-301/17, komissio v. Romania antaman tuomion täytäntöön panemiseksi kaikki tarvittavat toimenpiteet, sillä kyseisessä tuomiossa tarkoitetuista 68 kaatopaikasta 44 on vielä sulkematta kaatopaikoista 26.4.1999 annetun neuvoston direktiivin 1999/31/EY1 tarkoitetulla tavalla.

Komissio väittää, ettei Romania voi oikeuttaakseen unionin tuomioistuimen tuomion täytäntöönpanon laiminlyömisen vedota puhtaasti sisäiseen tilanteeseen, kuten tarpeeseen suorittaa toteuttamiskelpoisuustutkimuksia, pakkolunastusmenettelyjä, hallinnollisia menettelyjä tai siihen, että kyseessä olevia kaatopaikkoja hyödyntävät talouden toimijat eivät ole toteuttaneet tarvittavia toimenpiteitä.

Näin ollen komissio ehdottaa, että Romania velvoitetaan maksamaan 29 781, 30 euron suuruinen uhkasakko kutakin viivästymispäivää kohden tässä asiassa annettavan tuomion julistamispäivästä lukien siihen asti, kunnes kaikki unionin tuomioistuimen asiassa C-307/17, komissio v. Romania antaman tuomion täytäntöön panemiseksi tarvittavat toimenpiteet on toteutettu. Sen takaamiseksi, että Romanian edistymistä voidaan valvoa, tarkistaa ja se voidaan ottaa huomioon, komissio ehdottaa, että päivittäinen uhkasakko lasketaan kuuden kuukauden ajanjaksoissa asiassa C-301/17 annetun unionin tuomioistuimen tuomion täytäntöön panemiseksi tarvittavien toimenpiteiden viivästymisessä käyttämällä degressiivistä laskentakaavaa, jonka nojalla tällaisten ajanjaksojen kokonaismäärä pienenee prosenttiosuudella, joka vastaa direktiivin 1999/31 säännösten mukaisiksi saatettujen kaatopaikkojen suhteellista lukumäärää.

Komissio ehdottaa myös, että Romania velvoitetaan maksamaan kiinteämääräinen hyvitys, joka vastaa päivittäistä 3 311, 50 euron määrää, kerrottuna niiden päivien lukumäärällä, jotka kuluvat asiassa C-301/17, komissio v. Romania annetun tuomion julistamisen jälkeisen päivän ja sen päivän välillä, jona Romania on toteuttanut kaikki mainitun tuomion täytäntöön panemiseksi tarvittavat toimenpiteet, tai jos Romania ei toteuta näitä toimenpiteitä, unionin tuomioistuimen tässä asiassa antaman tuomion julistamispäivän välillä, ja tämän kiinteämääräisen hyvityksen vähimmäismäärä on 1 643 000 euroa.

Kyseisen uhkasakon määrä määritetään ottamalla huomioon rikkomisen vakavuus, sen kesto ja tarve varmistaa seuraamusten pelotevaikutus kyseessä olevan jäsenvaltion maksukapasiteetin perusteella käyttämällä n-faktoria.

____________

1 Tuomio 18.10.2018, komissio v. Romania (C-301/17, ei julkaistu, EU:C:2018:846).

1 EYVL 1999, L 182, s. 1.