Language of document :

Ennakkoratkaisupyyntö, jonka Svea Hovrätt, Patent- och marknadsöverdomstolen on esittänyt 21.9.2023 – Mio AB, Mio e-handel AB ja Mio Försäljning AB v. Galleri Mikael & Thomas Asplund Aktiebolag

(Asia C-580/23, Mio ym.)

Oikeudenkäyntikieli: ruotsi

Ennakkoratkaisua pyytänyt tuomioistuin

Svea Hovrätt, Patent- och marknadsöverdomstolen

Pääasian asianosaiset

Valittajat: Mio AB, Mio e-handel AB ja Mio Försäljning AB

Vastapuoli: Galleri Mikael & Thomas Asplund Aktiebolag

Ennakkoratkaisukysymykset

Arvioitaessa sitä, onko soveltavan taiteen tuotteella direktiivin 2001/29/EY1 2–4 artiklassa tarkoitettu teoksen laaja tekijänoikeussuoja, miten tarkastelu on suoritettava – ja mitkä tekijät on otettava tai tulisi ottaa huomioon – siltä osin kuin on kyse siitä, heijastaako tuote tekijänsä yksilöllisyyttä ilmentämällä tämän vapaita ja luovia valintoja? Tältä osin kysymys koskee erityisesti sitä, onko omaperäisyyden tarkastelun kohdistuttava luomisprosessiin liittyviin tekijöihin ja tekijän selostukseen niistä tosiasiallisista valinnoista, jotka tämä on tehnyt tuotteen luomisen yhteydessä, vai itse tuotteeseen liittyviin tekijöihin ja luomisprosessin lopputulokseen sekä siihen, ilmentääkö itse tuote taiteellista vaikutusta.

Siltä osin kuin on kyse vastauksesta ensimmäiseen kysymykseen ja kysymykseen siitä, heijastaako soveltavan taiteen tuote tekijänsä yksilöllisyyttä ilmentämällä tämän vapaita ja luovia valintoja, mikä merkitys on sillä, että     

a)    tuote muodostuu yleisestä mallivarastosta löytyvistä elementeistä?

b)    tuote on luotu aiemmin tunnettujen mallien tai nykyisen mallisuuntauksen pohjalta ja että se on niiden variaatio?

c)    identtisiä tai samankaltaisia tuotteita on luotu ennen tai sen jälkeen – riippumatta ja tietämättä siitä soveltavan taiteen tuotteesta, jolla väitetään olevan teossuoja –, kun kyseessä oleva tuote luotiin?

Miten samanlaisuutta koskeva arviointi on suoritettava – ja minkä asteista samanlaisuutta vaaditaan – tarkasteltaessa sitä, ulottuuko teossuoja väitetysti loukkaavaan soveltavan taiteen tuotteeseen ja loukkaako tuote teosta koskevaa yksinoikeutta, joka direktiivin 2001/29/EY 2–4 artiklan nojalla kuuluu tekijälle? Tältä osin kysymys koskee erityisesti sitä, onko tarkastelun kohdistuttava siihen, onko teos tunnistettavissa väitetysti loukkaavassa tuotteessa, vai siihen, saako väitetysti loukkaavasta tuotteesta saman yleisvaikutelman kuin teoksesta, vai mihin tarkastelun on muussa tapauksessa kohdistuttava.

Siltä osin kuin on kyse vastauksesta kolmanteen kysymykseen ja kysymykseen siitä, ulottuuko teossuoja väitetysti loukkaavaan soveltavan taiteen tuotteeseen ja loukkaako tuote teosta koskevaa yksinoikeutta, mikä merkitys on

a)    teoksen omaperäisyysasteella teossuojan laajuuteen?

b)    sillä, että teos ja väitetysti loukkaava soveltavan taiteen tuote muodostuvat yleisestä mallivarastosta löytyvistä elementeistä tai että ne on luotu aiemmin tunnettujen mallien tai nykyisen mallisuuntauksen pohjalta ja että ne ovat niiden variaatioita?

c)    sillä, että muita identtisiä tai samankaltaisia tuotteita on luotu ennen tai sen jälkeen – riippumatta ja tietämättä teoksesta –, kun teos luotiin?

____________

1 Tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamisesta tietoyhteiskunnassa 22.5.2001 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/29/EY (EYVL 2001, L 167, s. 10).