Language of document : ECLI:EU:T:2009:448

Υπόθεση T-234/06

Giampietro Torresan

κατά

Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) (ΓΕΕΑ)

«Κοινοτικό σήμα – Διαδικασία κηρύξεως ακυρότητας – Κοινοτικό λεκτικό σήμα CANNABIS – Απόλυτος λόγος απαραδέκτου – Περιγραφικός χαρακτήρας – Άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄, και άρθρο 51, παράγραφος 1, στοιχείο α΄, του κανονισμού (ΕΚ) 40/94 [νυν άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄, και άρθρο 52, παράγραφος 1, στοιχείο α΄, του κανονισμού (ΕΚ) 207/2009]»

Περίληψη της αποφάσεως

Κοινοτικό σήμα – Παραίτηση, έκπτωση και ακυρότητα – Απόλυτοι λόγοι ακυρότητας – Καταχώριση αντίθετη προς το άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄, του κανονισμού 40/94

(Κανονισμός 40/94 του Συμβουλίου, άρθρα 7 § 1, στοιχείο γ΄, και 51 § 1, στοιχείο a΄)

Το σήμα CANNABIS δεν θα έπρεπε να καταχωριστεί ως κοινοτικό σήμα για τα προϊόντα «Ζύθος» και «Οίνοι, οινοπνευματώδη ποτά, ηδύποτα, αφρώδεις οίνοι, σαμπάνια» που εμπίπτουν αντιστοίχως στις κλάσεις 32 και 33, κατά την έννοια του Διακανονισμού της Νίκαιας, λόγω της υπάρξεως του απόλυτου λόγου απαραδέκτου που προβλέπει το άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄, του κανονισμού 40/94 για το κοινοτικό σήμα.

Το λεκτικό σημείο CANNABIS αποτελεί αυτό καθεαυτό, για τους καταναλωτές, μια απλή και άμεση αναφορά σε ένα από τα δυνητικά συστατικά των προϊόντων για τα οποία το σήμα έχει καταχωριστεί. Συνεπώς, το λεκτικό σημείο CANNABIS υπερβαίνει κατά πολύ τον τομέα του υπαινιγμού και εμπίπτει στον τομέα της περιγραφής. Ως εκ τούτου, το εν λόγω σημείο πρέπει να θεωρηθεί περιγραφικό και όχι υπαινικτικό ή υποδηλωτικό.

Η λέξη «κάνναβη» που χρησιμοποιείται μόνη της ως σήμα μπορεί να θεωρηθεί περιγραφική, εάν αναφέρεται, πραγματικά ή δυνητικά, σε κάποιο από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, δηλαδή ένα από τα συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή των οικείων ποτών. Λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη ήδη στην αγορά προσφορά ποτών που περιέχουν κάνναβη, το σημείο CANNABIS μπορεί να δηλώσει ήδη από τώρα ένα από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των προϊόντων για τα οποία το σήμα έχει καταχωρισθεί.

Περαιτέρω, το γεγονός ότι μια λέξη έχει πολλές σημασίες, δεν έχει καμία σημασία για την απόδειξη του περιγραφικού χαρακτήρα της. Έτσι, το γεγονός ότι η λέξη «κάνναβη» μπορεί να λάβει τρεις διαφορετικές σημασίες δεν μπορεί να έχει καμία σημασία όσον αφορά τον καθορισμό του περιγραφικού χαρακτήρα της. Για να μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 7, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄, του εν λόγω κανονισμού, αρκεί να υπάρχει άμεση και συγκεκριμένη σχέση μεταξύ μιας και μόνον από τις σημασίες αυτές και των οικείων προϊόντων.

Επομένως, το σημείο CANNABIS παραπέμπει στο φυτό κάνναβη, πολύ γνωστό στο κοινό λόγω της προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης, το οποίο χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία παρασκευής ορισμένων τροφίμων και ποτών. Ο μέσος καταναλωτής θα αντιληφθεί συνεπώς άμεσα και χωρίς περαιτέρω σκέψη ότι υφίσταται σχέση μεταξύ του επίμαχου σημείου και των χαρακτηριστικών των προϊόντων για τα οποία το σήμα έχει καταχωριστεί, πράγμα που καθιστά το εν λόγω σημείο περιγραφικό.

(βλ. σκέψεις 34, 36-38)