Language of document : ECLI:EU:T:2009:448

Cauza T‑234/06

Giampietro Torresan

împotriva

Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) (OAPI)

„Marcă comunitară – Procedură de declarare a nulității – Marca comunitară verbală CANNABIS – Motiv absolut de refuz – Caracter descriptiv – Articolul 7 alineatul (1) litera (c) și articolul 51 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 40/94 [devenite articolul 7 alineatul (1) litera (c) și articolul 52 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 207/2009]”

Sumarul hotărârii

Marcă comunitară – Renunțare, decădere și nulitate – Cauze de nulitate absolută – Înregistrare contrară articolului 7 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul nr. 40/94

[Regulamentul nr. 40/94 al Consiliului, art. 7 alin. (1) lit. (c) și art. 51 alin.(1) lit. (a)]

Marca CANNABIS nu ar fi trebuit să fie înregistrată ca marcă comunitară pentru „bere” și „vin, băuturi spirtoase, lichioruri, băuturi spumante, vinuri spumante, șampanie”, care fac parte din clasa 32 și, respectiv, din clasa 33 în sensul Aranjamentului de la Nisa, în temeiul existenței motivului absolut de refuz vizat la articolul 7 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul nr. 40/94 privind marca comunitară.

Semnul verbal CANNABIS constituie în sine, pentru consumatori, o indicație simplă și directă a unuia dintre posibilele ingrediente ale produselor pentru care a fost înregistrată marca. Pentru acest motiv, semnul verbal CANNABIS depășește cu mult domeniul sugestiei și ține de domeniul descrierii. Prin urmare, semnul menționat trebuie considerat descriptiv, iar nu sugestiv sau aluziv.

Simplul termen „cannabis” utilizat ca marcă va putea fi considerat descriptiv dacă face trimitere, în mod efectiv sau potențial, la una dintre caracteristicile produsului, și anume unul dintre ingredientele care pot fi utilizate la fabricarea băuturilor în cauză. Având în vedere oferta de băuturi care conțin cânepă existente deja pe piață, semnul CANNABIS poate desemna din acest moment unul dintre ingredientele utilizate la fabricarea produselor pentru care a fost înregistrată marca.

Pe de altă parte, faptul că un termen are mai multe sensuri nu are nicio importanță pentru a stabili caracterul său descriptiv. Astfel, faptul că termenul „cannabis” poate avea trei accepțiuni diferite nu poate juca niciun rol în ceea ce privește stabilirea caracterului său descriptiv. Pentru ca articolul 7 alineatul (1) litera (c) din regulamentul menționat să fie aplicabil, este suficient să existe un raport direct și concret între unul dintre sensuri și produsele în cauză.

Rezultă că semnul CANNABIS face trimitere la planta de canabis, bine cunoscută publicului ca urmare a mediatizării sale, care este prezentă în procesul de fabricație al anumitor alimente și al anumitor băuturi. Consumatorul mediu va stabili, așadar, imediat și fără nicio reflecție suplimentară, o legătură între semnul în cauză și caracteristicile produselor pentru care a fost înregistrată marca, ceea ce face ca semnul să fie descriptiv.

(a se vedea punctele 34 și 36-38)