Language of document :

Kanne 23.11.2023 – Vivendi v. komissio

(Asia T-1097/23)

Oikeudenkäyntikieli: ranska

Asianosaiset

Kantaja: Vivendi SE (Pariisi, Ranska) (edustajat: asianajajat P. Gassenbach, P. Wilhelm, E. Dumur, O. Thomas, S. Schrameck, F. de Bure ja Y. Boubacir)

Vastaaja: Euroopan komissio

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

ennen asian ratkaisemista määräämään unionin yleisen tuomioistuimen työjärjestyksen 89 ja 90 artiklan nojalla komission esittämään kaikki asiakirjat, todisteet ja muut tiedot, joiden perusteella se katsoi 19.9.2023 tehdyn Euroopan komission päätöksen C(2023) 6428 final tekemisen ajankohtana, että sillä oli käytössään riittävän vakavia perusteita lähettää tietopyyntö kantajalle

toteamaan, että asetuksen N:o 139/2004 11 artiklan 3 kohtaa ei SEUT 277 artiklan nojalla voida soveltaa tässä asiassa Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10 artiklan rikkomisen ja toimittajien lähdesuojan loukkaamisen vuoksi sillä perusteella, että komissio ei tarjonnut sellaista ex ante -oikeussuojakeinoa, jolla varmistetaan tämän suojan tehokkuus, ja tämän johdosta kumoamaan päätöksen

kumoamaan SEUT 263 artiklan nojalla 19.9.2023 tehdyn Euroopan komission päätöksen C(2023) 6428 final, sellaisena kuin se on muutettuna 27.10.2023 tehdyllä Euroopan komission päätöksellä C(2023) 7463 final

velvoittamaan komissio korvaamaan oikeudenkäyntikulut kokonaisuudessaan.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantaja vetoaa seitsemään kanneperusteeseen.

Ensimmäinen kanneperuste, jonka mukaan riidanalainen päätös perustuu väärään oikeudelliseen perustaan eli asetuksen N:o 139/2004 11 artiklan 3 kohtaan, ja jonka mukaan kyseisessä päätöksessä on käytetty harkintavaltaa väärin.

Toinen kanneperuste, joka perustuu perusteluvelvollisuuden laiminlyömiseen siltä osin kuin riidanalainen päätös perustuu puutteellisiin ja joka tapauksessa virheellisiin perusteluihin.

Kolmas kanneperuste, joka perustuu suojaa julkisen vallan mielivaltaisilta tai suhteettomilta toimenpiteiltä koskevan oikeuden ja kotirauhaa koskevan perusoikeuden loukkaamiseen, koska riidanalainen päätös hyväksyttiin, vaikka komissiolla ei ollut hallussaan riittävän painavia aihetodisteita.

Neljäs kanneperuste, joka perustuu impossibilium nulla obligatio est –periaatteen ja harkintavallan väärinkäytön kieltoa koskevan periaatteen loukkaamiseen siltä osin kuin riidanalaisessa päätöksessä kehotettiin Vivendi SE:tä keräämään ja toimittamaan komissiolle tietoja, jotka kuuluivat Groupe Bollorélle, joka on yksi Vivendi SE:n osakkeenomistajista, johon sillä ei ole sellaista määräysvaltaa, jonka nojalla se voisi pakottaa Groupe Bollorén antamaan sille viimeksi mainitulle kuuluvia asiakirjoja.

Viides kanneperuste, jonka mukaan päätös loukkaa suhteellisuusperiaatetta, koska siinä yhtäältä edellytetään Vivendiä esittämään asiakirjoja, joilla ei ole mitään yhteyttä tutkintaan, ja toisaalta asetetaan Vivendille kohtuuton rasitus suhteessa kyseisen tutkinnan tarpeisiin.

Kuudes kanneperuste, jonka mukaan riidanalainen päätös on lainvastainen, koska siinä loukataan Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10 artiklan toimittajien lähteille tarjoamaa suojaa, sillä

- päätös perustuu asetuksen N:o 139/2004 11 artiklan 3 kohtaan, joka on SEUT 277 artiklan nojalla lainvastainen säännös, jota ei voi soveltaa käsiteltävässä olevassa asiassa, koska siinä ei tarjota mitään sellaista ex ante –oikeussuojakeinoa, jolla voidaan varmistaa toimittajien käyttämien lähteiden suojan tehokkuus

- päätös loukkaa joka tapauksessa toimittajien käyttämien lähteiden suojaa, koska siinä edellytetään esittämään merkittävä määrä sellaisia asiakirjoja, jotka paljastavat toimittajien, joita riidanalaisessa päätös koskee, käyttämät lähteet.

7)    Seitsemäs kanneperuste, jonka mukaan päätökseen ei sisälly minkäänlaisia takeita niiden henkilöiden, joita päätöksen sisältämä määräys koskee, yksityisyyden suojaamiseksi, ja jonka mukaan päätös konkreettisesti loukkaa yksityisyydensuojaa edellyttämällä sellaisten asiakirjojen, joita tämä suoja koskee, esittämistä Euroopan komissiolle.

____________