Language of document : ECLI:EU:T:2011:269

Cauza T‑68/10

Sphere Time

împotriva

Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) (OAPI)

„Desen sau model industrial comunitar — Procedură de declarare a nulității — Desen sau model industrial comunitar înregistrat reprezentând un ceas atașat la o curea — Desen sau model industrial anterior — Divulgare a desenului sau modelului industrial anterior — Caracter individual — Abuz de putere — Articolele 4, 6, 7 și 61-63 din Regulamentul (CE) nr. 6/2002”

Sumarul hotărârii

1.      Desene sau modele industriale comunitare — Cauze de nulitate — Lipsa caracterului individual — Divulgare de către autor sau de succesorul acestuia în drepturi

[Regulamentul nr. 6/2002 al Consiliului, art. 7 alin. (2)]

2.      Desene sau modele industriale comunitare — Cauze de nulitate — Lipsa caracterului individual — Utilizator avizat — Noțiune

[Regulamentul nr. 6/2002 al Consiliului, art. 6 alin. (1)]

3.      Desene sau modele industriale comunitare — Cauze de nulitate — Lipsa caracterului individual — Desen sau model industrial care nu produce asupra utilizatorului avizat o impresie globală diferită de cea produsă de desenul sau modelul industrial anterior

[Regulamentul nr. 6/2002 al Consiliului, art. 6 alin. (1)]

4.      Desene sau modele industriale comunitare — Cauze de nulitate — Lipsa caracterului individual — Desen sau model industrial care nu produce asupra utilizatorului avizat o impresie globală diferită de cea produsă de desenul sau modelul industrial anterior –Apreciere globală a tuturor elementelor conținute de desenul sau modelul industrial anterior

[Regulamentul nr. 6/2002 al Consiliului, art. 6 alin. (1)]

1.      Scopul articolului 7 alineatul (2) din Regulamentul nr. 6/2002 privind desenele sau modelele industriale comunitare este de a oferi autorului sau succesorului acestuia în drepturi posibilitatea de a prezenta un desen sau un model industrial pe piață pe parcursul unei perioade de 12 luni înainte de a îndeplini formalitățile de depunere.

Astfel, pe parcursul acestei perioade, autorul sau succesorul acestuia în drepturi se poate asigura de succesul comercial al desenului sau modelului industrial în cauză înainte de a efectua cheltuielile aferente înregistrării, fără a se teme că divulgarea care are loc cu această ocazie poate fi invocată cu succes într‑o procedură de declarare a nulității intentată după înregistrarea eventuală a desenului sau modelului industrial în cauză.

Prin urmare, pentru ca articolul menționat să fie aplicabil într‑o procedură de declarare a nulității, titularul desenului sau modelului industrial avut în vedere în cererea de declarare a nulității trebuie să demonstreze că este fie autorul desenului sau modelului industrial pe care se întemeiază respectiva cerere, fie succesorul acestuia în drepturi.

(a se vedea punctele 24-26)

2.      Calitatea de „utilizator” în sensul articolului 6 alineatul (1) din Regulamentul nr. 6/2002 privind desenele sau modelele industriale comunitare presupune ca persoana vizată să utilizeze produsul în care este încorporat desenul sau modelul industrial în conformitate cu finalitatea acestui produs. Calificativul „avizat” sugerează totodată faptul că utilizatorul, fără a fi designer sau expert tehnic, cunoaște diversele desene sau modele industriale existente în sectorul vizat, are un anumit nivel de cunoștințe în ceea ce privește elementele pe care, de regulă, aceste desene sau modele industriale le conțin și, datorită interesului său pentru produsele respective, dă dovadă de un grad de atenție relativ ridicat atunci când le utilizează.

În ceea ce privește articolele promoționale, noțiunea de utilizator avizat cuprinde, pe de o parte, profesionistul care le achiziționează în scopul de a le distribui utilizatorilor finali și, pe de altă parte, acești utilizatori înșiși. Faptul că unul dintre cele două grupuri de utilizatori avizați sus‑menționate percepe desenele sau modelele industriale în cauză ca producând aceeași impresie globală este suficient pentru a constata că desenul sau modelul industrial contestat nu are caracter individual.

(a se vedea punctele 51, 53 și 56)

3.      Nu are caracter individual în sensul articolului 6 din Regulamentul nr. 6/2002 privind desenele sau modelele industriale comunitare desenul sau modelul industrial reprezentând un ceas atașat la o curea ale cărei benzi se leagă la unul dintre capete, apoi se suprapun și formează o buclă la celălalt capăt, cu un ceas rotund atașat la curea în locul în care cele două benzi ale curelei se îndepărtează una de cealaltă și cu două inele concentrice situate pe marginea ceasului, de jur împrejur, inelul exterior prezentând o fantă orientată în sus și în care este plasat un buton de reglare a orei.

Desenul sau modelul industrial menționat și modelul industrial SYMBICORT, reprezentând de asemenea o curea care, în esență, are aceleași dimensiuni, la care este atașat, în același loc, un ceas analogic rotund, pe a cărui margine se află, de jur împrejur, două inele concentrice, inelul exterior fiind întrerupt de o fantă orientată către aceeași parte, în care este plasat un buton de reglare a orei, produc aceeași impresie globală asupra utilizatorului avizat.

Astfel, în privința lungimii și a lățimii curelelor existente la desenele sau modelele industriale în cauză nu poate fi constatată nicio diferență importantă.

În continuare, culoarea neagră în care este reprodusă cureaua modelului SYMBICORT nu prezintă importanță, dat fiind faptul nu a fost revendicată nicio culoare pentru desenul sau modelul industrial contestat. De asemenea, întrucât acest din urmă desen sau model industrial reproduce un articol promoțional, este justificat să se aprecieze că acesta va purta o marcă la momentul utilizării. În consecință, nici prezența mărcii SYMBICORT în modelul SYMBICORT nu constituie o diferență importantă.

În sfârșit, detaliile de configurație a cutiilor de ceas ale celor două desene sau modele industriale și a cadranelor lor nu sunt suficient de remarcabile pentru a influența impresia globală produsă de respectivele desene sau modele industriale. Aceasta cu atât mai mult cu cât acele de ceas și elementul dreptunghiular fixat pe cadranul ceasului nu se numără printre elementele care sunt protejate prin desenul sau modelul industrial contestat.

(a se vedea punctele 70, 79 și 81-84)

4.      La evaluarea desenelor sau modelelor industriale anterioare într‑o procedură de declarare a nulității, nu trebuie examinate separat și exclusiv reproducerile lor grafice, ci mai curând trebuie apreciate global toate elementele prezentate care permit stabilirea într‑un mod suficient de precis și de sigur a impresiei globale produse de desenul sau modelul industrial în cauză. Astfel, referitor în special la desenele sau modelele industriale care au fost utilizate în comerț în mod direct, fără a fi înregistrate, nu se poate exclude că nu există o reproducere grafică care să arate toate detaliile lor relevante, comparabilă cu reproducerea care figurează într‑o cerere de înregistrare. În aceste împrejurări, ar fi excesiv să se pretindă de la partea care a solicitat declararea nulității ca o astfel de reproducere să fie depusă în toate cazurile.

(a se vedea punctele 73 și 74)