Language of document :

Kanne 31.1.2012 - Uspaskich v. parlamentti

(Asia T-84/12)

Oikeudenkäyntikieli: liettua

Asianosaiset

Kantaja: Viktor Uspaskich (Kėdainiai, Liettua) (edustaja: asianajaja Aivaras Raišutis)

Vastaaja: Euroopan parlamentti

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

kumoamaan 1.12.2011 tehdyn Euroopan parlamentin päätöksen P7_TA(2011)0541, joka koskee kantajan koskemattomuuden ja erioikeuksien puolustamista koskevaa pyyntöä

hyväksymään kantajan 11.4.2011 esittämän pyynnön tutkia uudelleen koskemattomuuden pidättämistä koskevan syyttäjän vaatimuksen

puolustamaan kantajan koskemattomuutta

myöntämään kantajalle 10 000 euroa vahingonkorvauksena

velvoittamaan vastaajan korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantaja vetoaa viiteen kanneperusteeseen.

Ensimmäinen kanneperuste koskee sitä, että on loukattu oikeutta siihen, että aikaisempi ratkaisu voidaan tutkia uudelleen, jos uudet tosiseikat saavat aikaan fumus persecutionis -olettaman.

Toinen kanneperuste koskee pyynnön puolueetonta tutkimista koskevan oikeuden loukkaamista, koska sama henkilö on nimetty esittelijäksi koskemattomuuden puolustamista koskevassa toisessa asiassa.

Kolmas kanneperuste koskee sitä, että puolustautumisoikeuksia ja oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun on loukattu.

Neljäs kanneperuste koskee Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista tehdyn pöytäkirjan 9 artiklan ensimmäisen kohdan a alakohdan rikkomista ja perustuu siihen, että Euroopan parlamentti on tehnyt riidanalaisen päätöksen virheellisen oikeusperustan perusteella ja on rikkonut edellä mainittua pöytäkirjan määräystä, koska se on vedonnut Liettuan perustuslain 62 §:n ensimmäisen ja toisen momentin ilmeisen virheelliseen soveltamiseen.

Viides kanneperuste koskee sitä, että fumus persecutionis -periaatetta on arvioitu ilmeisen virheellisesti. Kantajan mukaan Euroopan parlamentti on arvioinut virheellisesti koskemattomuutta ja fumus-käsitettä koskevien aikaisempien päätöstensä sitovuutta ja on kieltäytynyt tutkimasta fumus persecutionis -periaatetta koskevia kantajan väitteitä, joiden perusteella olisi katsottava, että häntä on vainottu poliittisesti.

____________