Language of document :

Recurs introdus la 1 aprilie 2011 de Comisia Europeană împotriva Hotărârii pronunțate la 20 ianuarie 2011 de Tribunalul Funcției Publice în cauza F-121/07, Strack/Comisia

(cauza T-197/11 P)

Limba de procedură: germana

Părțile

Recurentă: Comisia Europeană (reprezentanți: P. Costa de Oliveira și B. Eggers, agenți)

Cealaltă parte în proces: Guido Strack (Köln, Germania)

Concluziile

Recurenta solicită Tribunalului:

Anularea Hotărârii Tribunalului Funcţiei Publice pronunţate la 20 ianuarie 2011 în cauza F-121/07, Strack/Comisia, în măsura în care Tribunalul Funcţiei Publice a respins în aceasta excepţia de necompetenţă ridicată de Comisie;

obligarea fiecărei părţi la plata propriilor cheltuieli în cadrul recursului.

Motivele și principalele argumente

În susținerea recursului, recurenta invocă următoarele motive.

Încălcarea dreptului Uniunii şi anume în special a împărţirii competenţelor între Tribunal şi Tribunalul Funcţiei Publice ca instanţă specializată, astfel cum rezultă din articolul 270 TFUE coroborat cu articolul 91 alineatul (1) din Statutul funcţionarilor Uniunii Europene, cu articolul 8 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1049/20011, cu articolul 256 alineatul (1) teza întâi TFUE, cu articolul 62a şi cu articolul 1 din anexa I la Statutul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Potrivit acestor dispoziţii, Tribunalul Funcţiei Publice nu are competenţă generală cu privire la toate litigiile dintre Uniunea Europeană şi orice persoană căreia i se aplică Statutul funcţionarilor, ci numai cu privire la acele litigii care privesc legalitatea unui act care lezează o astfel de persoană în sensul articolului 90 alineatul (2) din Statutul funcţionarilor.

Atunci când un funcţionar depune o cerere de acces la documente acesta acţionează ca un cetăţean obişnuit în sensul Regulamentului nr. 1049/2001. Un sistem specific de căi de atac îi stă la dispoziţie, potrivit regulamentului, prin acţiunea în anulare în faţa Tribunalului. Procedura de protecţie a drepturilor conform Statutului şi regulamentul privind transparenţa sunt pur şi simplu incompatibile.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei (JO L 145, p. 43, Ediţie specială, 01/vol. 3, p. 76).