Language of document : ECLI:EU:T:2009:492

Mål T‑27/09

Stella Kunststofftechnik GmbH

mot

Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken, mönster och modeller) (harmoniseringsbyrån)

”Gemenskapsvarumärke – Upphävandeförfarande – Gemenskapsordmärket Stella – Invändningsförfarande som tidigare inletts på grundval av detta varumärke – Upptagande till sakprövning – Artikel 50.1 och artikel 55.1 i förordning (EG) nr 40/94 (nu artikel 51.1 och artikel 56.1 i förordning (EG) nr 207/2009)”

Sammanfattning av domen

Gemenskapsvarumärke – Avstående, upphävande och ogiltighet – Ansökan om upphävande – Invändningsförfarande som tidigare inletts på grundval av samma varumärke – Upptagande till sakprövning

(Rådets förordning nr 40/94, artiklarna 42, 43.2, 50.1 a och 55.1 a; kommissionens förordning nr 2868/95, artikel 1 regel 18)

Det framgår inte av lydelsen av artiklarna 50.1 a och 55.1 a i förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken att ett pågående invändningsförfarande som inletts på grundval av ett varumärke kan ha någon som helst betydelse för frågan huruvida en ansökan om upphävande avseende nämnda varumärke kan prövas eller för hur upphävandeförfarandet ska genomföras. Även om det antas att bestämmelserna i förordning nr 2868/95 om genomförande av förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken och de interna riktlinjerna från Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken, mönster och modeller) (harmoniseringsbyrån), i versionen från november 2007 om upphävande- och ogiltighetsförfaranden samt om bevis på användning i invändningsförfaranden skulle kunna tillföra ytterligare villkor utöver dem som föreskrivs i förordning nr 40/94, ska det påpekas att de inte föreskriver att en ansökan om upphävande av ett varumärke ska avvisas på grund av att ett invändningsförfarande som inletts på grundval av detta varumärke fortfarande är anhängigt.

Det framgår nämligen av förordning nr 40/94 att invändnings- och upphävandeförfarandena är två specifika och oberoende förfaranden som vart och ett har egna verkningar och att det är möjligt att genomföra ett upphävandeförfarande trots att ett invändningsförfarande dessförinnan inletts, men inte avslutats, på grundval av det varumärke som avses med ansökan om upphävande. Föreskrifter om de aktuella förfarandena ges i två olika avdelningar i förordning nr 40/94. Bestämmelser om invändningar finns i avdelning IV, avsnitt 4 i förordning nr 40/94, medan upphävandeförfarandet regleras i avdelning VI, avsnitten 2 och 4 i nämnda förordning. De båda förfarandena har vart och ett egna syften och verkningar. Syftet med en invändning är att under vissa omständigheter utverka att en registreringsansökan avslås på grund av förekomsten av ett äldre varumärke, och ett avslag på invändningen medför inte att det äldre varumärket upphävs. Ett upphävande kan endast utverkas till följd av att ett upphävandeförfarande inleds. Denna skillnad i syfte och verkningar förklarar varför varje förfarande har egna regler. Medan det sålunda i artikel 42 i förordning nr 40/94 och i regel 18 i förordning nr 2868/95 anges bland sakprövningsförutsättningarna att invändaren ska ha ett berättigat intresse av att få invändningen prövad och att invändningen ska framställas inom tre månader nämns överhuvudtaget inte något berättigat intresse av att få saken prövad i artikel 55.1 a i förordning nr 40/94, som rör upphävandeförfarandet. Inte heller gäller någon frist för att inleda ett upphävandeförfarande, förutom att det för att ett varumärke ska upphävas är nödvändigt enligt artikel 50.1 a i förordning nr 40/94, liksom enligt artikel 43.2 i nämnda förordning som är tillämplig på invändningar, att åberopa att varumärket under en sammanhängande femårsperiod inte har varit i verkligt bruk i gemenskapen för de varor eller tjänster för vilka det är registrerat och det inte finns skälig grund för att varumärket inte använts.

Den möjlighet som envar har att inge en ansökan om upphävande på grund av att ett varumärke inte har använts är helt oberoende av eventuella parallella invändningsförfaranden rörande det gemenskapsvarumärke som avses med ansökan om upphävande.

Ett upphävandeförfarande som inleds efter det att en invändning har framställts kan på sin höjd få till följd att invändningsförfarandet vilandeförklaras. För det fall det äldre varumärket upphävs skulle nämligen invändningsförfarandet förlora sitt syfte. Att fortsätta handläggningen av invändningsförfarandet utan att avvakta utgången av upphävandeförfarandet skulle däremot inte innebära någon fördel för innehavaren av det äldre varumärke som åberopas i invändningsförfarandet och som avses med ansökan om upphävande. Även om invändningsförfarandet leder till att ansökan om registrering som gemenskapsvarumärke avslås, skulle det nämligen inte finnas något hinder mot att inge denna ansökan på nytt när det äldre varumärket väl har upphävts.

(se punkterna 24, 26, 27 och 32–39)