Language of document :

Meddelande i Europeiska Unionens Officiella Tidning

 

Talan mot Europeiska gemenskapernas kommission väckt den 18 november 2004 av D. Beyatli och A. Candan

(mål T-455/04)

Rättegångsspråk: engelska

D. Beyatli och A. Candan, Istanbul (Turkiet), har den 18 november 2004 väckt talan vid Europeiska gemenskapernas förstainstansrätt mot Europeiska gemenskapernas kommission. Sökandena företräds av advokaten A. Demetriades.

Sökanden yrkar att förstainstansrätten skall

ogiltigförklara kommissionens beslut av den 5 maj 2004 i vilket det fastställdes att sökandena inte hade klarat de skriftliga delproven i det allmänna uttagningsprovet för assistenter med cypriotiskt medborgarskap EPSO/A/1/03,

förplikta svaranden att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Sökandena är cypriotiska medborgare med turkiska som modersmål. Sökandena ansökte om assistenttjänster inom ramen för det allmänna uttagningsprovet för cypriotiska medborgare EPSO/A/1/03. I meddelandet om uttagningsprov angavs att sökanden skulle ha fördjupade kunskaper i grekiska. Sökandena fick inte tillräckligt många poäng i delprov E, vilket var på grekiska, och gick därför inte vidare till de muntliga delproven.

Sökandena har överklagat detta beslut med hänvisning till att kravet på fördjupade kunskaper i grekiska är diskriminerande eftersom inte alla cypriotiska medborgare har grekiska som modersmål. Sökandena anser att kravet strider mot artikel 12 EG samt artiklarna 1d och 27 i tjänsteföreskrifterna. Sökanden har också gjort gällande att artikel 3 i förordning 401/20041 begränsar rekryteringen till personer som har ett av de existerande elva officiella språken som första språk vilket inte överensstämmer med Europeiska unionens mål och avsikt att integrera cyprioter med turkiska som modersmål.

____________

1 - Rådets förordning (EG, Euratom) nr 401/2004 av den 23 februari 2004 om särskilda och temporära åtgärder för rekrytering av tjänstemän till Europeiska gemenskaperna i samband med Cyperns, Estlands, Lettlands, Litauens, Maltas, Polens, Slovakiens, Sloveniens, Tjeckiens och Ungerns anslutning, EGT L 67, 05.03.2004, s. 1.