Language of document : ECLI:EU:F:2015:113

BESLUT AV EUROPEISKA UNIONENS PERSONALDOMSTOL

(första avdelningen)

den 30 september 2015

Mål F‑54/15

Carlos Nunes

mot

Europeiska unionens revisionsrätt

“Personalmål – Kontraktsanställd tjänsteman – Invändning mot anställningsvillkor – Talan väckt för sent – Underlåtenhet att iaktta det administrativa förfarandet – Uppenbart att talan ska avvisas”

Saken:      Talan enligt artikel 270 FEUF, som är tillämplig på Euratomfördraget enligt des artikel 106 a, genom vilken Carlos Nunes har yrkat ogiltigförklaring av Europeiska unionens revisionsrätts beslut av den 19 januari 2015 med avslag på sökandens klagomål av den 5 december 2014 angående en ansökan om ogiltigförklaring av ett beslut av den 29 april 2009 om ensidig ändring av sökandens anställnings- och lönevillkor som kontraktsanställd tjänsteman, samt att revisionsrätten ska åläggas att retroaktivt omräkna sökandens lön som kontraktsanställd tjänsteman från och med april 2009.

Avgörande:      Talan avvisas eftersom det är uppenbart att den inte kan prövas i sak. Carlos Nunes ska bära sina rättegångskostnader.

Sammanfattning

Talan väckt av tjänstemän – Föregående administrativt klagomål – Tidsfrister – Utgör tvingande rätt – Rättens prövning ex officio

(Tjänsteföreskrifterna, artiklarna 90 och 91)

Den frist på tre månader för att anföra klagomål mot ett beslut som går någon emot, som föreskrivs i artikel 90.2 i tjänsteföreskrifterna, utgör tvingande rätt och är inte något som parterna eller domstolen kan råda över, eftersom den har fastställts för att säkerställa tydlighet och säkerhet i rättsförhållanden, liksom att garantera säker kunskap om rättens innehåll. Unionsdomstolen ska således på eget initiativ kontrollera huruvida denna frist har iakttagits.

Ett klagomål mot ett anställningsbeslut av en kontraktsanställd tjänsteman som inges mer än fem år sedan det beslutet antogs har uppenbarligen ingetts för sent. Även för det fall att beslutet med avslag på detta klagomål ska anses som ett beslut med avslag, inte på ett klagomål, utan på en ansökan som ingetts med stöd av artikel 90.1 i tjänsteföreskrifterna är sökanden likväl, enligt artikel 90.2 i tjänsteföreskrifterna, underställd en frist om 3 månader för att anföra klagomål mot detta beslut med avslag på en ansökan enligt artikel 90.1 i tjänsteföreskrifterna.

(se punkterna 13, 15 och 16)

Hänvisning till:

Förstainstansrätten: beslut av den 7 september 2005, Krahl/kommissionen, T-358/03, EU:T:2005:301, punkt 35 och där angiven rättspraxis