Language of document : ECLI:EU:F:2007:31

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (δεύτερο τμήμα)

της 1ης Μαρτίου 2007

Υπόθεση F-30/05

Asa Sundholm

κατά

Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

«Υπάλληλοι – Αξιολόγηση – Έκθεση εξελίξεως της σταδιοδρομίας – Περίοδος αξιολογήσεως 2003 – Υποχρέωση αιτιολογήσεως της εκθέσεως – Δικαιώματα άμυνας»

Αντικείμενο: Προσφυγή ασκηθείσα δυνάμει των άρθρων 236 ΕΚ και 152 ΕΑ, με την οποία η A. Sundholm ζητεί την ακύρωση της εκθέσεως εξελίξεως της σταδιοδρομίας της για την περίοδο αξιολογήσεως 2003.

Απόφαση: Η προσφυγή απορρίπτεται. Κάθε διάδικος φέρει τα δικαστικά του έξοδα.

Περίληψη

1.      Υπάλληλοι – Βαθμολογία – Μείωση της βαθμολογίας με συνέπειες στο περιεχόμενο της υποχρεώσεως αιτιολογήσεως

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρο 43)

2.      Υπάλληλοι – Βαθμολογία – Σεβασμός των δικαιωμάτων άμυνας

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρα 26, εδ. 1 και 2, και 43)

3.      Υπάλληλοι – Βαθμολογία – Έκθεση εξελίξεως της σταδιοδρομίας

(Κανονισμός Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, άρθρο 43)

1.      Η έκθεση αξιολογήσεως που πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για να εξακριβωθεί η μείωση της σχετικής με συγκεκριμένη περίοδο αξιολογήσεως βαθμολογίας, η οποία επιβάλλει ιδιαίτερη προσοχή στην αιτιολογία, είναι η έκθεση που καταρτίστηκε για την προγενέστερη περίοδο αξιολογήσεως, ανεξαρτήτως της μεταγενέστερης ακυρώσεώς της.

(βλ. σκέψη 44)

2.      Ούτε η θεμελιώδης αρχή του σεβασμού των δικαιωμάτων άμυνας ούτε το άρθρο 26, πρώτο και δεύτερο εδάφιο, του Κανονισμού Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων, που αποτελεί ειδική εφαρμογή της αρχής αυτής, εξαρτούν τη δυνατότητα αναγνωρίσεως ενός επιβαρυντικού στοιχείου στην έκθεση αξιολογήσεως υπαλλήλου από την πραγματοποίηση γραπτής σχετικής ειδοποιήσεως και την κοινοποίησή της στον ενδιαφερόμενο πριν από την έκδοση της εν λόγω εκθέσεως.

Ο ενδιαφερόμενος δεν μπορεί επίσης να επικαλεστεί βασίμως προσβολή των δικαιωμάτων του άμυνας λόγω της μη τηρήσεως των εσωτερικών οδηγιών του οργάνου περί της υποχρεώσεως των ιεραρχικώς προϊσταμένων να προβαίνουν τακτικώς, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, σε «ανταλλαγή πληροφοριών» όσον αφορά τις υπηρεσίες των υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, ο σεβασμός των δικαιωμάτων άμυνας, ερμηνευόμενος ως δυνατότητα του αποδέκτη βλαπτικής αποφάσεως να γνωστοποιήσει την άποψή του, επιβάλλεται αφ’ ης στιγμής κινηθεί η διαδικασία εκδόσεως της εν λόγω αποφάσεως. Συνεπώς, στον τομέα αξιολογήσεως των υπαλλήλων, η αρχή αυτή μπορεί να εφαρμοστεί μόνον κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολογήσεως, η οποία αρχίζει κατ’ ανάγκη μετά το πέρας της περιόδου αναφοράς.

(βλ. σκέψεις 74 και 76 έως 78)

Παραπομπή:

ΠΕΚ: 12 Ιουλίου 2005, T‑157/04, De Bry κατά Επιτροπής, Συλλογή Υπ.Υπ. 2005, σ. II‑901, σκέψεις 41, 42 και 45

3.      Ένας υπάλληλος δεν μπορεί να επικαλεστεί βασίμως, προς στήριξη προσφυγής ακυρώσεως εκθέσεως αξιολογήσεως σταδιοδρομίας, το γεγονός ότι τρίτοι μη έχοντες σχετική άδεια απέκτησαν πρόσβαση στην εν λόγω έκθεση. Το στοιχείο αυτό, ακόμη και αν αποδειχθεί, δεν ασκεί επιρροή στη νομιμότητα του οικείου εγγράφου.

(βλ. σκέψη 85)