Language of document : ECLI:EU:T:2013:645

Cauza T‑240/10

Ungaria

împotriva

Comisiei Europene

„Apropierea legislațiilor – Diseminare deliberată în mediu a unor OMG‑uri – Procedură de autorizare a introducerii pe piață – Avize științifice ale EFSA – Comitologie – Procedură de reglementare – Încălcarea unor norme fundamentale de procedură – Invocare din oficiu”

Sumar – Hotărârea Tribunalului (Camera întâi extinsă) din 13 decembrie 2013

1.      Acțiune în anulare – Motive – Încălcarea unor norme fundamentale de procedură – Necompetența instituției care a emis actul atacat – Examinare din oficiu de către instanță – Condiție – Respectarea principiului contradictorialității

(art. 263 TFUE)

2.      Acțiune în anulare – Motive – Încălcarea unor norme fundamentale de procedură – Domeniu de aplicare – Încălcarea unor norme de procedură – Procedură de autorizare a introducerii pe piață a unor organisme modificate genetic – Neprezentarea de către Comisie a unor proiecte modificate de decizii de autorizare comitetelor de reglementare competente – Includere – Consecință – Nulitatea deciziilor de autorizare menționate

(art. 263 al doilea paragraf TFUE și art. 264 primul paragraf TFUE; Regulamentul nr. 1829/2003 al Parlamentului European și al Consiliului; Directiva 2001/18 a Parlamentului European și a Consiliului; Decizia 1999/468 a Consiliului, art. 5)

3.      Dreptul Uniunii Europene – Interpretare – Acte ale instituțiilor – Motivare – Luare în considerare – Decizii întemeiate pe avizele unei autorități științifice – Includerea avizelor menționate în motivarea unor asemenea decizii

1.      Încălcarea unor norme fundamentale de procedură, în sensul articolului 263 TFUE, constituie un motiv denumit de ordine publică ce trebuie invocat din oficiu de instanța Uniunii. Situația este similară în ceea ce privește necompetența, în sensul articolului menționat. Pe de altă parte, obligația instanței Uniunii de a invoca din oficiu un motiv de ordine publică trebuie exercitată cu respectarea principiului contradictorialității.

(a se vedea punctele 70 și 71)

2.      Constituie, printre altele, o încălcare a unor norme fundamentale nerespectarea unei norme de procedură dacă, în cazul în care această normă ar fi fost respectată, rezultatul procedurii sau conținutul actului adoptat ar fi putut fi substanțial diferit.

În ceea ce privește măsurile propuse de Comisie privind autorizarea introducerii pe piață a unor organisme modificate genetic, acestea trebuie adoptate în conformitate cu procedura de reglementare, astfel cum este stabilită la articolul 5 din Decizia 1999/468 de stabilire a normelor privind exercitarea competențelor de executare conferite Comisiei. Această procedură prevede obligația Comisiei de a prezenta un proiect de măsuri comitetului de reglementare competent.

În consecință, în măsura în care trebuie să se considere că rezultatul unei proceduri de autorizare a introducerii pe piață a unor organisme modificate genetic sau conținutul deciziilor de autorizare adoptate ar fi putut fi substanțial diferit dacă Comisia ar fi respectat procedura prevăzută la articolul 5 din Decizia 1999/468, aceasta, atunci când adoptă decizii de autorizare a introducerii pe piață omițând să prezinte comitetelor de reglementare competente proiectele modificate ale acestor decizii de autorizare, încalcă obligațiile sale procedurale în temeiul articolului 5 din Decizia 1999/468, precum și dispozițiile Directivei 2001/18 privind diseminarea deliberată în mediu a organismelor modificate genetic și de abrogare a Directivei 90/220 și ale Regulamentului nr. 1829/2003 privind produsele alimentare și furajele modificate genetic care fac trimitere la aceasta și totodată săvârșește o încălcare a normelor fundamentale de procedură în sensul articolului 263 al doilea paragraf TFUE, pe care Tribunalul trebuie să o invoce din oficiu. Prin urmare, conform articolului 264 primul paragraf TFUE, asemenea decizii sunt nule și neavenite în integralitatea lor.

(a se vedea punctele 80, 84, 85 și 87)

3.      Dispozitivul unui act trebuie interpretat în lumina motivelor care au condus la adoptarea sa, de care nu poate fi disociat, actul reprezentând un tot unitar. Instituția, întemeindu‑se în cadrul deciziilor sale pe avizele unei autorități științifice, include conținutul acestor avize în aprecierea care justifică adoptarea acestor decizii și în motivarea lor.

(a se vedea punctele 90 și 91)