Language of document :

Αναίρεση που άσκησαν στις 12 Ιανουαρίου 2022 η KS και η KD κατά της διατάξεως που εξέδωσε το Γενικό Δικαστήριο (ένατο τμήμα) στις 10 Νοεμβρίου 2021 στην υπόθεση T-771/20, KS και KD κατά Συμβουλίου κ.λπ.

(Υπόθεση C-29/22 P)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Αναιρεσείουσες: KS και KD (εκπρόσωποι: J. Stojsavljevic-Savic, Solicitor, F. Randolph QC και Π. Κουτράκος, Barrister))

Λοιποί διάδικοι στην αναιρετική διαδικασία: Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)

Αιτήματα

Οι αναιρεσείουσες ζητούν από το Δικαστήριο:

να δεχθεί την αίτηση αναιρέσεως, να αναιρέσει την αναιρεσιβαλλόμενη διάταξη και να κάνει δεκτά τα αιτήματα που υποβλήθηκαν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου·

επικουρικώς, να δεχθεί την αίτηση αναιρέσεως και να αναπέμψει την υπόθεση ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προκειμένου αυτό να αποφανθεί οριστικώς επί της διαφοράς· και

να καταδικάσει τους πρωτοδίκως εναγομένους στα δικαστικά έξοδα της αναιρετικής διαδικασίας, της διαδικασίας ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου και της διαδικασίας ενώπιον της ομάδας εξέτασης καταγγελιών περί προσβολής ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Human Rights Review Panel) της EULEX.

Λόγοι αναιρέσεως και κύρια επιχειρήματα

Η αίτηση αναιρέσεως στηρίζεται στο ότι το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο καθόσον έκρινε ότι δεν ήταν αρμόδιο να επιληφθεί της αγωγής που άσκησαν οι νυν αναιρεσείουσες για την αποκατάσταση της ζημίας που φέρεται ότι υπέστησαν λόγω της προσβολής των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από τους πρωτοδίκως εναγομένους. Ο λόγος αναιρέσεως υποδιαιρείται σε τέσσερα σκέλη.

Πρώτον, το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο ερμηνεύοντας διασταλτικώς τις διατάξεις περί εξαίρεσης της ΚΕΠΠΑ (κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που προβλέπεται στο άρθρο 24, παράγραφος 1, δεύτερο εδάφιο, τελευταία περίοδος, ΣΕΕ και στο άρθρο 275, πρώτο εδάφιο, ΣΛΕΕ.

Δεύτερον, το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο εφαρμόζοντας εσφαλμένως την απόφαση της 6ης Οκτωβρίου 2020, Bank Refah Kargaran κατά Συμβουλίου (C-134/19 P, EU:C:2020:793).

Τρίτον, το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο εφαρμόζοντας εσφαλμένως την απόφαση της 25ης Μαρτίου 2021, Carvalho κ.λπ. κατά Κοινοβουλίου και Συμβουλίου (C-565/19 P, μη δημοσιευθείσα, EU:C:2021:252).

Τέταρτον, το Γενικό Δικαστήριο υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο παραλείποντας να εξετάσει ουσιώδη στοιχεία της αγωγής και μη αιτιολογώντας επαρκώς την απόφασή του.

____________