Language of document : ECLI:EU:T:2011:601

Υπόθεση T-53/10

Peter Reisenthel

κατά

Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) (ΓΕΕΑ)

«Κοινοτικό σχέδιο ή υπόδειγμα – Διαδικασία κηρύξεως ακυρότητας – Απόρριψη της αιτήσεως κηρύξεως ακυρότητας από το τμήμα ακυρώσεων – Κοινοποίηση της αποφάσεως του τμήματος ακυρώσεων με τηλεομοιοτυπία – Προσφυγή ενώπιον του τμήματος προσφυγών – Υπόμνημα στο οποίο εκτίθενται οι λόγοι της προσφυγής – Προθεσμία υποβολής – Παραδεκτό της προσφυγής – Άρθρο 57 του κανονισμού (ΕΚ) 6/2002 – Διόρθωση αποφάσεως – Άρθρο 39 του κανονισμού (ΕΚ) 2245/2002 – Γενική αρχή του δικαίου βάσει της οποίας επιτρέπεται η ανάκληση παράνομης αποφάσεως»

Περίληψη της αποφάσεως

1.      Κοινοτικό σήμα – Δικονομικές διατάξεις – Αποφάσεις του ΓΕΕΑ – Διόρθωση – Προφανές σφάλμα – Έννοια – Προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας – Δεν εμπίπτει

(Κανονισμός 2245/2002 της Επιτροπής, άρθρο 39)

2.      Πράξεις των οργάνων – Ανάκληση – Παράνομες πράξεις – Προϋποθέσεις – Τήρηση ευλόγου προθεσμίας και σεβασμός της αρχής της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης

3.      Πράξεις των οργάνων – Επιλογή της νομικής βάσεως – Σφάλμα – Ακύρωση της πράξεως – Προϋποθέσεις

1.      Κατά το άρθρο 39 του κανονισμού 2245/2002, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού 6/2002 για τα κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα, στις αποφάσεις του Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα), μόνο τα γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη, καθώς και τα προφανή σφάλματα μπορούν να διορθωθούν. Διορθώνονται δε από το τμήμα που εξέδωσε την απόφαση, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν σχετικού αιτήματος ενός εκ των διαδίκων.

Δεδομένης της σπουδαιότητας που έχει ο δεσμευτικός χαρακτήρας του διατακτικού μιας οριστικής αποφάσεως που εκδίδεται από αρμόδια αρχή και προκειμένου να τηρείται η αρχή της ασφάλειας δικαίου, ο κανόνας που επιτρέπει να επέλθουν, κατ’ εξαίρεση, μεταγενέστερες διορθώσεις σε μια τέτοια απόφαση πρέπει να ερμηνεύεται στενά. Συνεπώς, ο όρος προφανές σφάλμα αφορά μόνο σφάλματα τυπικής φύσεως τα οποία προκύπτουν σαφώς από το σώμα της αποφάσεως και τα οποία δεν επηρεάζουν την έκταση εφαρμογής και την ουσία της, που προσδιορίζεται από το διατακτικό και την αιτιολογία της. Αντιστρόφως, ο όρος προφανές σφάλμα δεν μπορεί να αφορά σφάλμα ικανό να θίξει την ουσία της προσβαλλομένης αποφάσεως.

Προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας που προήλθε από το ότι μια απόφαση εκδόθηκε πριν τη λήξη της προθεσμίας που είχε χορηγηθεί στον προσφεύγοντα για να υποβάλει τις παρατηρήσεις του δεν αποτελεί προφανές σφάλμα κατά την έννοια του άρθρου 39 του κανονισμού 2245/2002. Ειδικότερα, η προσβολή αυτή αποτελεί σφάλμα που επηρέασε τη διαδικασία η οποία κατέληξε στην έκδοση της αποφάσεως και, συνεπώς, σφάλμα ικανό να θίξει την ουσία της ως άνω αποφάσεως.

(βλ. σκέψεις 35, 37)

2.      Η αναδρομική ανάκληση παρανόμου διοικητικής πράξεως με την οποία δημιουργήθηκαν δικαιώματα επιτρέπεται υπό την επιφύλαξη της τηρήσεως, εκ μέρους του εκδόντος την πράξη θεσμικού οργάνου, των προϋποθέσεων σχετικά με την τήρηση ευλόγου προθεσμίας και τον σεβασμό της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης εκείνου που ωφελείται από την πράξη ο οποίος βασίσθηκε ενδεχομένως στη νομιμότητα αυτής.

(βλ. σκέψη 40)

3.      Παρά την ύπαρξη άλλης νομικής βάσεως, το σφάλμα ως προς την επιλογή της νομικής βάσεως οδηγεί σε ακύρωση της οικείας πράξεως όταν μπορεί να έχει επιπτώσεις στο περιεχόμενό της, ιδίως με το να συνεπάγεται παρατυπία της διαδικασίας που ισχύει για την έκδοσή της.

(βλ. σκέψη 41)