Language of document :

Talan väckt den 19 juni 2013 – BT Limited Belgian Branch mot kommissionen

(Mål T-335/13)

Rättegångsspråk: engelska

Parter

Sökande: BT Limited Belgian Branch (Diegem, Belgien) (ombud: T. Leeson, Solicitor, och C. Stockford, Barrister)

Svarande: Europeiska kommissionen

Yrkanden

Sökanden yrkar att tribunalen ska

ogiltigförklara beslutet som meddelades sökanden den 19 april 2013 i vilket det anbud som avgetts av svaranden inom ramen för den offentliga upphandlingen DIGIT/R2/PR/2011/039 förkastades och kontraktet tilldelades en annan anbudsgivare;

förplikta svaranden att ersätta rättegångskostnaderna;

allternativt, utse en oberoende expert med uppdraget att utvärdera överrensstämmelsen med en annan anbudsgivares anbud med anbudskraven och skjuta upp beslutet till dess att den utsedda experten har lämnat hans/hennes rapport, därefter ogiltigförklara beslutet från generaldirektoratet för informationsteknik (”DIGIT”) och förplikta kommissionen att ersätta rättegångskostnaderna;

förplikta kommissionen att kompensera sökanden om DIGIT undertecknar kontraktet för kommunikationsnätet för säkra transeuropeiska telematiktjänster för myndigheter - den nya generationens (”TESTA-ng”) och förplikta kommissionen att betala ersättning för den skada som sökanden har lidit på grund av det olagliga beslut som DIGIT fattat.

Grunder och huvudargument

Till stöd för sin talan åberopar sökanden sex grunder.

Första grunden: DIGIT har åsidosatt principen om insyn och öppenhet och motiveringsskyldigheten som föreskrivs i artikel 113 budgetförordningen(1 ) och artikel 296 FEUF. På grund av den upphandlande myndighetens kraftiga omarbetning av sin utvärderingsrapport beträffande en annan anbudsgivare har BT inte getts möjlighet att kontrollera om den upphandlande myndigheten har gjort en riktig utvärdering av det anbud som valts.

Sökanden anför vidare, för det första att DIGIT har underlåtit att lämna en tillräcklig motivering till varför den omarbetade stora delar av sin utvärderingsrapport beträffande en annan anbudsgivare, och för det andra är de uppgivna förklaringarna till varför rapporten omarbetades inte sakliga.

Andra grunden: Den utvärderingsmodell som DIGIT har använt för att utvärdera anbuden uppfyller inte allmänna principer såsom principerna om insyn och öppenhet och likabehandling vilka är tillämpliga inom ramen för offentlig upphandling. Särskilt, med beaktande av (i) att den utvärderingsmodell som DIGIT använts sig av inte varit offentlig före anbudsförfarandet och (ii) på grund av dess ovanliga struktur har en annan anbudsgivare fått en olaglig fördel.

Tredje grunden: De kommentarer som DIGIT har lämnat i utvärderingsrapporten och de poäng som tilldelats en annan anbudsgivare är inkonsekventa. Dessa motsägelser undergräver beslutet eftersom motiveringen till detsamma ska betraktas som ogiltig.

Fjärde grunden: DIGIT har accepterat ett anbud från en annan anbudsgivare trots att denna erbjuder ett onormalt lågt pris vilket borde ha resulterat i att denna uteslöts från upphandlingen. Sökanden framhåller att denna ståndpunkt inte undermineras av DIGIT:s påstående att anbudet utvärderades mot bakgrund av reglerna om onormalt låg prissättning. Ett allmänt uttalande gällande tillämplig lagstiftning kan inte tjäna som ett substitut till motiveringsskyldigheten - i ljuset av dess analys - beslutade DIGIT hursomhelst att inte utesluta anbudet i fråga från den offentliga upphandlingen.

Som en subsidiär del till denna grund anförs att det angivna priset från en annan anbudsgivare är orealistiskt och kan inte anses vara förenligt med kraven som ställs i den offentliga upphandlingen. BT begär i detta avseende att tribunalen ska utse en oberoende expert som bedömer huruvida anbudet i fråga uppfyller den offentliga upphandlingens specifika krav.

Femte grunden: Beslutet är ogiltigt på grund av att det beräknade kontraktsvärdet inte har åtföljts av en tillräcklig motivering.

Sjätte grunden: DIGIT saknar kompetens att anta det ifrågasatta beslutet på den grunden att det saknar delegerad beslutanderätt.

____________

(1 )     Rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (EGT L 248, s. 248)