Language of document : ECLI:EU:T:2012:202

Sag T-326/11

Brainlab AG

mod

Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) (KHIM)

»EF-varemærker – EF-ordmærket BrainLAB – mangel på ansøgning om fornyelse af registreringen af varemærket – slettelse af et varemærke ved udløbet af registreringen – begæring om restitutio in integrum – artikel 81 i forordning (EF) nr. 207/2009«

Sammendrag af dom

1.      EF-varemærker – proceduremæssige bestemmelser – meddelelse

(Rådets forordning nr. 207/2009, art. 47, stk. 2, og Kommissionens forordning nr. 2868/95, art. 1, regel 29 og 67)

2.      EF-varemærker – proceduremæssige bestemmelser – restitutio in integrum – betingelser – iagttagelse af den efter omstændighederne fornødne omhu

(Rådets forordning nr. 207/2009, art. 81, stk. 1)

1.      Når en indehaver har overdraget varetagelsen af tilsynet af sit EF-varemærke til en professionel repræsentant og behørigt har underrettet Kontoret for Harmonisering i det Indre Marked (Varemærker og Design) (KHIM) herom, skal Harmoniseringskontoret respektere dette valg ved at fremsende dets officielle servicemeddelelser til nævnte udpegede repræsentant, således at denne er i stand til at forsvare fuldmagtsgiverens interesser med den højeste grad af omhu, som han antages at udvise i sin egenskab af kvalificeret fagmand. Det skal i denne forbindelse bemærkes, at Harmoniseringskontoret ikke med støtte i artikel 47, stk. 2, i forordning nr. 207/2009 om EF-varemærker og regel 29 i forordning nr. 2868/95 om gennemførelsesbestemmelser til forordning nr. 40/94 om EF-varemærker med rette kan gøre gældende, at disse bestemmelser pålægger det at underrette varemærkeindehaveren, men ikke dennes udpegede professionelle repræsentant om det forestående udløb af registreringen af dette varemærke. Denne argumentation underkender regel 67 i forordning nr. 2868/95, hvoraf det følger, at hvis en repræsentant er blevet udpeget, skal alle meddelelser sendes til vedkommende.

(jf. præmis 47-49)

2.      I denne henseende følger det af artikel 81, stk. 1, i forordning nr. 207/2009 om EF-varemærker, at restitutio in integrum er underlagt to betingelser, idet den berørte for det første skal have handlet med den efter omstændighederne fornødne omhu, og for det andet skal den hindring, som den berørte har været udsat for, have haft til direkte følge, at en ret eller et retsmiddel fortabes.

Det følger ligeledes af denne bestemmelse, at forpligtelsen til at udvise omhu i første linje påhviler EF-varemærkeindehaveren. Hvis varemærkeindehaveren således delegerer de administrative opgaver vedrørende fornyelsen af registreringen af et varemærke, skal han sørge for, at den udvalgte person frembyder de nødvendige garantier, således at det kan antages, at de nævnte opgaver udføres korrekt. Den valgte person er – ligesom varemærkeindehaveren – på grund af delegationen af disse opgaver underlagt den nævnte pligt til at udvise omhu. Da denne person nemlig handler i indehaverens navn og for dennes regning, skal hans handlinger anses for at være foretaget af indehaveren.

Udtrykket »den efter omstændighederne fornødne omhu« i forordningens artikel 81, stk. 1, kræver, i tilfælde af anvendelse af en specialiseret fuldmægtig ifølge Domstolens retspraksis, at der indføres et internt kontrol- og overvågningssystem for frister, der – således som det er fastsat i Kontoret for Harmonisering i det Indre Markeds (Varemærker og Design) retningslinjer om procedurer ved dette – generelt udelukker uforvarende overskridelser af disse. Det følger heraf, at alene usædvanlige – og som følge deraf efter erfaringen uforudsigelige – begivenheder kan give anledning til restitutio in integrum.

(jf. præmis 36-38 og 41)