Language of document : ECLI:EU:T:2015:509

Cauza T‑391/10

Nedri Spanstaal BV

împotriva

Comisiei Europene

„Concurență – Înțelegeri – Piața europeană a oțelului pentru precomprimare – Stabilirea cotelor și a prețurilor, împărțirea pieței și schimbul de informații comerciale sensibile – Decizie prin care se constată o încălcare a articolului 101 TFUE – Plafonul de 10 % din cifra de afaceri – Cifra de afaceri relevantă – Cooperare pe parcursul procedurii administrative – Orientările din 2006 privind calcularea cuantumului amenzilor”

Sumar – Hotărârea Tribunalului (Camera a șasea) din 15 iulie 2015

1.      Concurență – Amenzi – Cuantum – Stabilire – Ajustarea cuantumului de bază – Cuantum maxim – Calcul – Cifră de afaceri care trebuie luată în considerare – Cifra de afaceri corespunzătoare exercițiului financiar precedent datei de aplicare a amenzii – Noțiune – Date ce reprezintă un exercițiu complet de activitate economică normală – Cifră de afaceri care nu reflectă situația economică reală a întreprinderii în cauză în perioada încălcării – Împrejurări care nu justifică, în lipsa unor împrejurări excepționale, recurgerea la cifra de afaceri dintr‑un alt exercițiu financiar anterior

[art. 101 TFUE; Acordul privind SEE, art. 53; Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului, art. 23 alin. (2)]

2.      Acte ale instituțiilor – Motivare – Obligație – Conținut – Aprecierea obligației de motivare în funcție de împrejurările cauzei – Necesitatea de a specifica toate elementele de fapt și de drept pertinente – Inexistență

(art. 296 TFUE)

3.      Dreptul Uniunii Europene – Principii – Proporționalitate – Conținut

4.      Concurență – Amenzi – Cuantum – Stabilire – Ajustarea cuantumului de bază – Norme privind clemența – Reducerea amenzii în schimbul cooperării întreprinderii incriminate – Condiții – Valoare adăugată semnificativă a elementelor de probă furnizate de întreprinderea în cauză – Stabilirea procentului de reducere – Criterii cumulative – Luare în considerare a elementului cronologic al cooperării manifestate – Întinderea cooperării întreprinderii ulterior contribuției sale

[art. 101 TFUE; Acordul privind SEE, art. 53; Regulamentul nr. 1/2003 al Consiliului, art. 23 alin. (2); Comunicarea 2002/C 45/03 a Comisiei, pct. 20-23]

1.      În ceea ce privește calculul amenzilor aplicate în cazul unei încălcări a articolului 101 TFUE, obiectivul urmărit prin stabilirea, la articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1/2003, a unui plafon de 10 % din cifra de afaceri a fiecărei întreprinderi care a participat la încălcare este de a evita ca aplicarea unei amenzi să depășească capacitatea de plată a întreprinderii la data la care aceasta este recunoscută ca fiind răspunzătoare pentru încălcare sau i se aplică o sancțiune pecuniară. Aplicarea acestui plafon presupune, pe de o parte, cunoașterea de către Comisie a cifrei de afaceri pentru ultimul exercițiu financiar care precedă data adoptării deciziei și, pe de altă parte, ca aceste date să reprezinte un exercițiu complet de activitate economică normală într‑o perioadă de 12 luni.

În această privință, atunci când, în împrejurări excepționale, cifra de afaceri din exercițiul financiar care precede adoptarea deciziei Comisiei de aplicare a unor amenzi nu corespunde acestor criterii și, astfel, nu dă nicio informație utilă cu privire la situația economică reală a întreprinderii în cauză, Comisia are obligația să se refere, în vederea calculării plafonului amenzii, la ultimul exercițiu financiar complet care reflectă un an complet de activități economice normale. Astfel, menționarea unui „exercițiu complet de activitate economică normală” urmărește excluderea luării în considerare a unui exercițiu în care comportamentul pe piață al întreprinderii în cauză nu corespundea comportamentului unei întreprinderi care își desfășoară activitatea economică în termeni obișnuiți. În schimb, unica împrejurare că cifra de afaceri sau beneficiul realizate într‑un anumit exercițiu sunt semnificativ mai mici sau mai mari decât cele realizate în exercițiile precedente nu are semnificația că exercițiul respectiv nu constituie un exercițiu complet de activitate economică normală.

În consecință, reluarea activității unui concurent, precum și majorarea cifrei de afaceri nu constituie împrejurări excepționale de natură să justifice referirea de către Comisie la un exercițiu anterior. În special, nu este necesar ca cifra de afaceri luată în considerare să reflecte situația economică reală a întreprinderii în cauză în perioada în care a fost săvârșită încălcarea.

(a se vedea punctele 92, 94, 95, 97, 102 și 104)

2.      A se vedea textul deciziei.

(a se vedea punctul 98)

3.      A se vedea textul deciziei.

(a se vedea punctul 99)

4.      În temeiul punctelor 20-23 din Comunicarea privind imunitatea la amenzi și reducerea cuantumului amenzilor în cauzele referitoare la înțelegeri, pentru a stabili procentul reducerii la care are dreptul a doua întreprindere care a furnizat elemente de probă cu privire la presupusa încălcare, ce reprezintă o valoare adăugată semnificativă în raport cu elementele de probă aflate deja în posesia Comisiei, aceasta trebuie să ia în considerare data la care au fost comunicate elementele de probă și gradul acestora de valoare adăugată. Comisia poate de asemenea să ia în considerare, însă nu este obligată să procedeze astfel, întinderea și continuitatea cooperării de care a dat dovadă întreprinderea de la data contribuției sale. Caracterul timpuriu al cooperării și gradul de valoare adăugată a elementelor de probă furnizate, precum și luarea în considerare eventuală a întinderii cooperării întreprinderii după contribuția acesteia sunt criterii cumulative, ponderate în funcție de contextul și de împrejurările fiecărei spețe, care sunt susceptibile să determine o reducere cuprinsă în intervalul 20 %-30 % din cuantumul amenzii.

În această privință, Comisia are, printre altele, dreptul să țină seama de faptul că o cooperare nu a survenit imediat după inspecții desfășurate în temeiul articolului 20 din Regulamentul nr. 1/2003.

(a se vedea punctele 120, 124, 126 și 127)