Language of document :

Talan väckt den 26 februari 2024 – Global Legal Action Network och CAN-Europe mot kommissionen

(Mål T-120/24)

Rättegångsspråk: engelska

Parter

Sökande: Global Legal Action Network (Galway, Irland), Climate Action Network Europe (CAN-Europe) (Bryssel, Belgien) (ombud: H. Leith, Barrister-at-Law)

Svarande: Europeiska kommissionen

Yrkanden

Sökandena yrkar att tribunalen ska

ogiltigförklara kommissionens beslut (nedan kallat det angripna beslutet), som meddelats i skrivelse av den 14 december 2023, och i vilket kommissionen avslog en begäran om intern omprövning av den 23 augusti 2023 som sökandena framställt i enlighet med artikel 10 i Aarhuskonventionen1 ;

förplikta kommissionen att ersätta sökandenas rättegångskostnader.

Grunder och huvudargument

Till stöd för sin talan åberopar sökandena två grunder.

Första grunden avser att kommissionen, i det angripna beslutet, gjorde en felaktig bedömning när den avvisade avdelning IV i begäran om intern omprövning. Det var även felaktigt att slå fast att skälen i avdelning IV i begäran om intern omprövning inte kunde ligga till grund för sökandenas begäran om intern omprövning. Dessa fel beror på att kommissionen tillämpade ett felaktigt rättsligt kriterium och/eller gjorde en uppenbart oriktig bedömning.

Den andra grunden avser att det angripna beslutet var felaktigt när sökandenas grund för att begära en intern omprövning av kommissionens genomförande av sitt genomförandebeslut (EU) 2023/1319 av den 28 juni 20231 . Denna grund består av fyra delgrunder, vilka avser att det har gjorts en felaktig rättslig bedömning och/eller att det angripna beslutet grundas på uppenbart oriktiga bedömningar.

Första delgrunden avser att kommissionen har gjort fel när den i det angripna beslutet slog fast att det inte finns någon rättslig skyldighet att bedöma de minskningar av de globala utsläppen av växthusgaser som är nödvändiga för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C (vilket innebär en skyldighet att bedöma genomförbarheten av utsläppsbanor i detta syfte, inbegripet genomförbarheten av användningen av teknik för koldioxidavskiljning som förutses för vissa banor).

Den andra delgrunden avser att kommissionen även gjorde fel när den i det angripna beslutet antydde att graden av genomförbarhet av användningen av teknik för koldioxidavskiljning hade beaktats. EU har ingen rättslig skyldighet att fastställa sina utsläppsmål för år 2030 i linje med ett rimligt mått på dess skäliga andel av den globala utsläppsminskning som skulle krävas för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C.

Den tredje delgrunden avser att kommissionen gjorde fel när den i det angripna beslutet inte godtog argumentet för en intern omprövning, enligt vilket unionen är skyldig att, med beaktande av ett rimligt mått på dess skäliga andel, uppnå alla de utsläppsminskningar som den kan uppnå inom sitt territorium. I det angripna beslutet ifrågasatte kommissionen inte att denna skyldighet förelåg och försökte inte heller visa att de årliga utsläppsrätterna hade fastställts i enlighet med denna skyldighet.

Den fjärde delgrunden avser att kommissionen gjorde fel när den i det angripna beslutet inte godtog argumentet för en intern omprövning, enligt vilket den bedömning som låg till grund för de årliga utsläppsrätterna hade inte beaktat de grundläggande rättigheterna, inte heller klimatförändringarnas inverkan på de grundläggande rättigheterna eller det bidrag till klimatförändringarna som unionens utsläppsmål skulle leda till. I det angripna beslutet hänvisade kommissionen endast till den analys av vissa grundläggande rättigheter - inte alla - som gjorts i denna bedömning. I denna bedömning undersöks inte på något sätt i vilken utsträckning klimatförändringarna (inklusive de klimatförändringar som Englands utsläppsmål skulle bidra till) skulle påverka dessa grundläggande rättigheter.

____________

1     Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1367/2006 av den 6 september 2006 om tillämpning av bestämmelserna i Århuskonventionen om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor på unionens institutioner och organ (EUT L 264, 2006, s. 13).

1     Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2023/1319 av den 28 juni 2023 om ändring av genomförandebeslut (EU) 2020/2126 för att revidera medlemsstaternas årliga utsläppstilldelningar för perioden 2023–2030 (EUT L 163, 2023, s. 9).