Language of document :

Kanne 17.3.2014 – Euroopan komissio v. Italian tasavalta

(Asia C-124/14)

Oikeudenkäyntikieli: italia

Asianosaiset

Kantaja: Euroopan komissio (asiamiehet: C. Cattabriga ja M. van Beek)

Vastaaja: Italian tasavalta

Vaatimukset

On todettava, että Italian tasavalta ei ole noudattanut direktiivin 2003/88/EY1 3 ja 6 artiklan sekä 17 artiklan 2 kohdan mukaisia velvoitteitaan, koska se on jättänyt kansallisen terveyspalvelun ”johtavassa asemassa olevan” henkilökunnan (eli lääkärit) 48 tunnin viikoittaisen keskimääräisen enimmäistyöajan ulkopuolelle sekä sulkenut pois saman terveyspalvelun kaikelta henkilökunnalta oikeuden 11 tunnin yhtäjaksoiseen päivittäiseen lepoaikaan varmistamatta, että viimeksi mainituille myönnetään vastaavanlainen korvaava lepoaika

Italian tasavalta on velvoitettava korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Direktiivin 2003/88/EY 3 ja 6 artiklassa velvoitetaan jäsenvaltiot toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että yhtäältä jokainen työntekijä saa vähintään 11 tunnin yhtäjaksoisen lepoajan jokaista 24 tunnin jaksoa kohden ja toisaalta, että keskimääräinen työaika jokaisena seitsemän päivän jaksona, ylityö mukaan lukien, on enintään 48 tuntia. Vaikka poikkeukset näistä säännöksistä eivät ole kokonaan poissuljettuja, niille on kuitenkin asetettu täsmällisiä edellytyksiä.

Kantaja väittää, että Italian lainsäätäjä on pannessaan täytäntöön direktiivin 2003/88 rikkonut mainittuja säännöksiä, koska se on jättänyt kansallisen terveyspalvelun ”johtavassa asemassa olevat” lääkärit viikoittaisen keskimääräisen enimmäistyöajan soveltamisalan ulkopuolelle sekä saman terveyspalvelun koko henkilökunnan päivittäistä lepoaikaa koskevien sääntöjen soveltamisalan ulkopuolelle.

Komissio huomauttaa erityisesti, että ensinnäkin Italian lainsäädännössä ja kansallista terveyspalvelua koskevissa työehtosopimuksissa on luokiteltu virallisesti kaikki kansallisen terveyspalvelun palveluksessa työskentelevät lääkärit ”johtavassa asemassa olevaksi” henkilökunnaksi, ilman että heille välttämättä myönnetään johtavaan asemaan liittyviä etuoikeuksia tai itsenäisyyttä työaikansa osalta. Toiseksi Italian viranomaiset eivät ole kyenneet osoittamaan, että vaikka kansallisen terveyspalvelun henkilökunnalta on suljettu pois oikeus 11 tunnin yhtäjaksoiseen päivittäiseen lepoaikaan, heillä on kuitenkin välittömästi työjakson päätyttyä oikeus asianmukaiseen yhtäjaksoiseen korvaavaan lepoaikaan.

____________

1 Tietyistä työajan järjestämistä koskevista seikoista 4.11.2003 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/88/EY (EUVL L 299, s. 9).