Language of document :

Acțiune introdusă la 9 mai 2008 - Liga para a Protecção da Natureza/Comisia Comunităţilor Europene

(Cauza T-186/08)

Limba de procedură: portugheza

Părțile

Reclamantă: Liga para a Protecção da Natureza (LPN) (Lisabona, Portugalia) (reprezentanţi: P. Vinagre e Silva, advogada)

Pârâtă: Comisia Comunităţilor Europene

Concluziile reclamantei

Anularea Deciziei Comisiei Europene din 28 februarie 2008 [menționată în scrisoarea adresată de Comisia Europeană către Liga para a Protecção da Natureza (denumită în continuare "LPN") din 3 aprilie 2008] prin care se clasează plângerea nr. 2003/4523 privind construirea barajului de la Baixo Sabor în măsura în care în respectiva decizie se consideră - în mod greșit - că au fost îndeplinite cerințele esențiale de formă în vederea exercitării de către reclamantă (LPN) a dreptului de a participa la procedura precontencioasă privind proiectul "Barajul de la Baixo Sabor", inițiată prin plângerea nr. 2003/4523 adresată Comisiei Europeene;

cumulativ, anularea deciziei prin care Secretariatul general al Comisiei a respins în mod tacit cererea de confirmare formulată de LPN la 19 februarie 2008 în temeiul articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 1049/20011;

plata unei despăgubiri simbolice către LPN pentru atingerea adusă încrederii legitime a reclamantei în conduita loială a Comisiei și în respectarea de către aceasta a normelor procedurale;

în temeiul articolelor 64 și următoarele din Regulamentul de procedură al Tribunalului de Primă Instanță, somarea Comisiei să prezinte Tribunalului decizia de clasare menționată din 28 februarie 2008, care nu a fost nici notificată reclamantei și nici publicată;

obligarea Comisiei Comunităţilor Europene la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

    Decizia de clasare:

Decizia de clasare este nulă în măsura în care se întemeiază pe încălcarea vădită a dreptului de a formula observații prealabile pe care Comisia însăși l-a acordat reclamantei.

În special, Comisia a refuzat accesul la orice document de la dosar care ar fi permis exercitarea dreptului de a formula observații prealabile, fără a preciza care sunt "normele interne" (la a căror existență ea însăși s-a referit) în temeiul cărora acordase acest drept de a formula observații prealabile.

Pe de altă parte, se invocă încălcarea unor principii fundamentale precum principiul bunei-credințe, principiul loialității, principiul transparenței și principiul bunei administrări în măsura în care observațiile nu ar fi putut fi analizate înainte de adoptarea deciziei finale de clasare (dovada clară a celor susținute este faptul că între trimiterea observațiilor prealabile - 40 de pagini redactate în portugheză cuprinzând prezentarea unor fapte și argumente noi - și decizia de clasare propriu-zisă a Comisiei au trecut mai puțin de 24 de ore).

Decizia de tacită de respingere

Având în vedere Regulamentele nr. 1367/20062 și nr. 1049/2001 care confirmă fără echivoc dreptul de acces la "normele interne" ale Comisiei, pe care s-ar întemeia dreptul de a formula observații prealabile, tăcerea - mai întâi a Comisiei și ulterior a Secretariatului general, în stadiul cererii de confirmare - este inexplicabilă și încalcă direct dreptul de acces la documente și la informații prevăzut în regulamentele menționate.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului ș􀀍i ale Comisiei (JO L 145, p. 43, Ediție specială 01/vol. 3, p. 76).

2 - Regulamentul (CE) nr. 1367/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 septembrie 2006 privind aplicarea, pentru instituțiile și organismele comunitare, a dispozițiilor Convenției de la Aarhus privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziilor și accesul la justiție în domeniul mediului (JO L 264, p. 13, Ediție specială 15/vol. 17, p. 126).