Language of document :

Προσφυγή της 23ης Μαΐου 2006 - Guarnieri κατά Επιτροπής

(Υπόθεση F-62/06)

Γλώσσα διαδικασίας: η γαλλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Daniela Guarnieri (St-Stevens-Woluwe, Βέλγιο) (εκπρόσωπος: E. Boigelot)

Καθής: Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Αιτήματα της προσφεύγουσας

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Πρωτοδικείο:

να ακυρώσει τη βλαπτική για την προσφεύγουσα απόφαση της Επιτροπής της 5ης Αυγούστου, με την οποία η Επιτροπή, κατ' εφαρμογή του κανόνα της μη σωρεύσεως του άρθρου 67, παράγραφος 2, του Κανονισμού Υπηρεσιακής Καταστάσεως (ΚΥΚ), προέβη στη μείωση του οικογενειακού επιδόματος κατά το ύψος της βελγικής συντάξεως ορφανού τέκνου και ανακοίνωσε ότι ένα ορισμένο ποσό θα κρατηθεί από το μισθό της προσφεύγουσας κατ' εφαρμογή του άρθρου 85 του ΚΥΚ·

να ακυρώσει την απόφαση της Αρμόδιας για τους Διορισμούς Αρχής της 14ης Φεβρουαρίου 2006, με την οποία απορρίφθηκε η ένσταση που υπέβαλε η προσφεύγουσα κατά της προσβαλλόμενης αποφάσεως·

να καταδικάσει την Επιτροπή στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Η προσφεύγουσα, υπάλληλος της Επιτροπής και μητέρα δύο τέκνων, ελάμβανε το προβλεπόμενο από το άρθρο 67, παράγραφος 2, του ΚΥΚ επίδομα συντηρούμενου τέκνου. Κατόπιν του θανάτου του συζύγου της στις 10 Απριλίου 2005, πληροφορήθηκε ότι, λόγω τροποποιήσεως του άρθρου 80 του ΚΥΚ, η Επιτροπή δεν επρόκειτο να της καταβάλει σύνταξη ορφανού. Αντιθέτως, έλαβε οικογενειακά επιδόματα και σύνταξη ορφανού από το βελγικό κράτος. Δεδομένου ότι το σύνολο των παροχών του βελγικού υπερέβαινε το ποσό των κοινοτικών οικογενειακών επιδομάτων, η Επιτροπή έκρινε ότι η προσφεύγουσα δεν είχε πλέον δικαίωμα στα επιδόματα αυτά.

Προς στήριξη της προσφυγής της η προσφεύγουσα προβάλλει, κατ' αρχάς, παράβαση του άρθρου 67, παράγραφος 2, του ΚΥΚ. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι τα επιδόματα που λαμβάνει από το βελγικό κράτος δεν είναι της αυτής φύσεως με τα καταβαλλόμενα από την Κοινότητα και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αφαιρεθούν από τα τελευταία.

Η προσφεύγουσα προβάλλει, επίσης, παράβαση της υποχρεώσεως αιτιολογήσεως κάθε ατομικής αποφάσεως δυνάμει του άρθρου 25 του ΚΥΚ, παραβίαση των αρχών της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης, της ασφάλειας δικαίου, της ίσης μεταχειρίσεως και της χρηστής διοικήσεως, καθώς και παράβαση του καθήκοντος αρωγής.

Η προσφεύγουσα υποβάλλει, επίσης, ένσταση ελλείψεως νομιμότητας του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) 723/2004 του Συμβουλίου, της 22ας Μαρτίου 2004, για την τροποποίηση του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης των υπαλλήλων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του καθεστώτος που εφαρμόζεται στο λοιπό προσωπικό των Κοινοτήτων αυτών 1, καθόσον τροποποιεί το άρθρο 80, παράγραφος 4, του ΚΥΚ χωρίς να προβλέπει μεταβατικά μέτρα. Συγκεκριμένα, κατά την προσφεύγουσα, η κατάργηση της συντάξεως ορφανού για τέκνα των οποίων ο αποβιώσας γονέας δεν ήταν μόνιμος ή έκτακτος υπάλληλος θα έπρεπε να συνοδεύεται από μεταβατικά μέτρα, τα οποία θα παρείχαν στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να προβούν σε αναλογιστικό υπολογισμό της καταστάσεώς τους.

____________

1 - ΕΕ L 124 της 27.4.2004, σ. 1.