Language of document : ECLI:EU:T:2010:452

Mål T‑23/09

Conseil national de l’Ordre des pharmaciens (CNOP) och Conseil central de la section G de l’Ordre national des pharmaciens (CCG)

mot

Europeiska kommissionen

”Konkurrens – Administrativt förfarande – Beslut om inspektion – Artikel 20.4 i förordning (EG) nr 1/2003 – En enhet som beslutet är riktat till är inte en juridisk person – Motiveringsskyldighet – Begreppen företag och företagssammanslutning”

Sammanfattning av domen

1.      Konkurrens – Administrativt förfarande – Kommissionens befogenhet att genomföra inspektioner – Beslut om att genomföra en inspektion – Motiveringsskyldighet – Omfattning

(Artikel 81 EG; rådets förordning nr 1/2003, artikel 20.4)

2.      Konkurrens – Administrativt förfarande – Kommissionens befogenhet att genomföra inspektioner – Omfattning – Tillträde till företagens lokaler – Föremål för talan

(Rådets förordning nr 1/2003, artikel 20.4)

3.      Konkurrens – Gemenskapsregler – Företagssammanslutningar – Begrepp – Apotekarsamfund och dess organ – Omfattas

(Artiklarna 81 EG, 82 EG och 86 EG)

1.      I artikel 20.4 i förordning nr 1/2003, om tillämpning av konkurrensreglerna i artiklarna 81 och 82 i fördraget, anges de väsentliga uppgifter som ska finnas med i kommissionens beslut om inspektion. I denna bestämmelse åläggs kommissionen att motivera ett sådant beslut genom att ange föremålet för och syftet med inspektionen, när den ska börja och de påföljder som föreskrivs i artiklarna 23 och 24 i nämnda förordning samt att upplysa om rätten att få beslutet prövat av unionsdomstolarna. Motiveringsskyldighetens omfattning vid beslut om inspektion, med hänsyn till innehållet i denna bestämmelse, har preciserats i rättspraxis.

Vid det administrativa förfarande under vilket beslut om inspektion kommer till stånd, har kommissionen följaktligen inte någon exakt information som möjliggör en analys av om det åsyftade beteendet eller handlingen kan utgöra beslut av företag eller företagssammanslutningar i den mening som avses i artikel 81 EG. Det är just med beaktande av beskaffenheten av beslutet om inspektion som det i rättspraxis avseende motivering har visats vilket slags information som bör ingå i ett beslut om inspektion, för att de som beslutet är riktat till ska få möjlighet att i detta skede av det administrativa förfarandet göra gällande rätten till försvar. Att i detta hänseende ålägga kommissionen en mer omfattande motiveringsskyldighet skulle innebära att det inte beaktades att inspektionen är den inledande fasen, vars syfte är just att kommissionen vid ett senare skede, i förekommande fall, ska kunna fastställa huruvida de som beslutet om inspektion är riktat till eller tredje man har åsidosatt gemenskapens konkurrensrätt.

(se punkterna 33 och 41)

2.      Oaktat den omständigheten att skyddet för privatlivet enligt artikel 8 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna ska respekteras och skyddet för hemmet även omfatta bolags affärslokaler, är det viktigt att värna om den ändamålsenliga verkan av de inspektioner som föreskrivs i artikel 20.4 i förordning nr 1/2003 om tillämpning av konkurrensreglerna i artiklarna 81 och 82 i fördraget, vilka är nödvändiga redskap för att kommissionen ska kunna fullgöra sina uppgifter som väktare av fördragets konkurrensregler. I syfte att säkra nyttan av kommissionens rätt till tillträde till bolagets affärslokaler vid tillämpningen av artiklarna 81 EG och 82 EG, förutsätts att den har befogenhet att efterforska olika slags uppgifter som inte redan är kända eller helt identifierade.

Inspektionerna kan ha en mycket omfattande omfattning, och rätten att få tillträde till alla lokaler, all mark och alla fordon som används av ett företag är av särskild vikt, eftersom kommissionen härigenom ska kunna inhämta bevisning om överträdelser av konkurrensreglerna på de platser där sådan information normalt står att finna.

(se punkterna 40 och 69)

3.      Begreppet företag omfattar varje enhet som utövar ekonomisk verksamhet, oavsett enhetens rättsliga form och hur den finansieras. Ekonomisk verksamhet utgörs av all verksamhet som består i att erbjuda varor eller tjänster på en viss marknad.

Apotekarna, i varje fall de oberoende apotekarna, tillhandahåller mot betalning en tjänst bestående i detaljdistribution av läkemedel, en tjänst för vilken de står den ekonomiska risken. Följaktligen utövar dessa personer ekonomisk verksamhet och utgör således företag i den mening som avses i artiklarna 81 EG, 82 EG och 86 EG.

Konstaterandet att apotekarsamfundet och dess organ är organisationer som samlar och representerar ett visst antal yrkesmän som kan betecknas som företag i den mening som avses i artikel 81 EG, är tillräckligt för att det ska gå att sluta sig till att kommissionen kan beteckna dem som företagssammanslutningar i den mening som avses i artikel 20.4 i förordning 1/2003 om tillämpning av konkurrensreglerna i artiklarna 81 och 82 i fördraget, och ålägga dem att underkasta sig en inspektion i enlighet med denna bestämmelse. Enbart den omständigheten att vissa medlemmar inte är företag räcker inte för att sammanslutningen i fråga ska falla utanför tillämpningsområdet för artikel 81 EG.

Argumenten att den verksamhet som nämnda samfund och dess organ bedriver ligger utanför sfären för ekonomisk verksamhet, eftersom de även har ett samhällsuppdrag grundat på principen om solidaritet och utför uppgifter som är typiska för utövande av offentlig makt, påverkar inte denna slutsats. Frågan huruvida samfundet i fråga och dess organ faller utanför tillämpningsområdet för artikel 81 EG då de utövar sina konkreta befogenheter, eller om vissa av deras handlingar tvärtom måste antas utgöra beslut av företagssammanslutningar i den mening som avses i samma bestämmelse, är uppenbart för tidigt ställd och måste i förekommande fall besvaras i det slutliga beslutet om kommissionens invändningar.

(se punkterna 55, 70, 71 och 75–78)